Pi Džej Doužer (©Star Sport)
Pi Džej Doužer (©Star Sport)

Doužer za Mozzart Sport: U Evropi svi dobro razumeju košarku, Jokić već gledao nekoliko mečeva Partizana

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.09.23. | 16:38

"Iskreno, najbolje iskustvo mi je kada on izađe na parket uoči početka utakmice. Navijači polude, to samo pokazuje koliko je veliki trener, koliko je sebe uložio tokom svih ovih godina i kakvu je karijeru napravio", rekao je novi košarkaš Partizan Mozzart Beta o Željku Obradoviću

Zvanični "Media Day" Evrolige dobra je prilika za novinare da osete atmosferu sa parketa i urade planirani posao, ali je za igrače dosta naporan. Od ujutru, pa sve do kasnih popodnevnih sati, ekipa se kao na traci seli sa jedne stanice na drugu, obavljaju potrebne dužnosti i obaveze prema takmičenju, sponzorima, nosiocu televizijskih prava... Fotografije, intervjui, snimanja... I tako svi u krug.

Pi Džej Doužer je u NBA ligi već imao priliku da oseti sve te čari, a dok smo se spremali za razgovor kaže da su principi Evroliginog medijskog dana slični onim iz NBA lige. Posle obavljenih zadataka, izdvojio je vreme da za Mozzart Sport iznese utiske posle kraćeg boravka u Partizan Mozzart Betu, Beogradu i Srbiji...

Izabrane vesti

"Bio je dobar Media Day. Brzo sam shvatio da samo treba da se opustim i uživam. Iz Evrolige su me pitali nekoliko dobrih pitanja. Ali, još se aklimatizujem na Evropu, Beograd, Srbiju... Svakako, zabavno mi je", rekao je Doužer za Mozzart Sport.

Kako teče proces aklimatizacije na novu sredinu?

"I dalje navikavam, ali zasad je sve dobro. Dosadašnje iskustvo mi je dobro, imam pomoć saigrača i cele ekipe, zbog čega se jako radujem svemu što dolazi u budućnosti".

Imao si mogućnost da osetiš evropsku košarku u Podgorici igrajući ABA Superkup. Niste osvojili trofej, ali si mogao da dobiješ uvid u to kakvi vas protivnici čekaju...

"Istina, nismo osvojili trofej, ali dobro, još se navikavamo jedni na druge i da treba vreme. Moraćemo još mnogo da radimo kako bismo došli do nivoa kojem težimo. Sezona je duga, svi su spremni i na istim smo talasnim dužinama kako bismo dostigli sve ciljeve koje smo zacrtali".

Kakvi su ti utisci o ekipi, novim saigračima?

"Dobri smo, imamo kvalitetan roster i visoka očekivanja od nas samih. Znam da su i navijači puni želja i očekivanja, kojima treba da odgovorimo. Uradićemo sve da ispunimo njihove i naše zamisli".

A, kako gledaš na dosadašnji rad kod Željka Obradovića?

"Iskreno, najbolje iskustvo mi je kada on izađe na parket uoči početka utakmice. Navijači polude, to samo pokazuje koliko je veliki trener, koliko je sebe uložio tokom svih ovih godina i kakvu je karijeru napravio. Takođe vidim sve više kolika je veličina u evropskim okvirima, šta je sve uradio. Sama činjenica da mogu da radim kod takvog stručnjaka za mene je blagoslov".

Kako ti se čini evropska košarka? Nisi odigrao mnogo utakmica, ali si verovatno shvatio brzo koje su razlike...

"Još se adaptiram i na stil igre ovde, pravila. Definitivno ima nekih stvari koje se razlikuju u odnosu na NBA ligu. Svaki dan je proces, nekih pravila nisam bio ni svestan, pa sam sve to u hodu rešavao".

Šta ti je predstavljalo najveći "problem" dosad?

"Izmene", kao iz topa će Doužer i dodaje:

"U NBA možeš da uđeš na parket već posle prvog slobodnog bacanja. Ovde sam probao to da uradim i svi su me gledali čudno, bilo im je simpatično i smešno. Toga stvarno nisam bio svestan. Ali, kao što rekoh, svaki dan je prilika da nešto novo naučiš u životu, ali moje dosadašnje iskustvo sa evropskom košarkom je dobro".

Kako ti se čini sama igra?

"Vidi se da momci znaju da igraju, da svi imaju visok košarkaški IQ, da razumeju sve šta se dešava na terenu iako možda nisu najveštiji sa loptom ili posebne atlete. Potpuno mi je jasno da igrači mahom dobro analiziraju igru i to mi se sviđa".

Koliko je proces adaptarcije olakšan Frenku Kaminskom i tebi prisustvom Kevina Pantera i Zeka Ledeja?

"Sjajno je to, ne možeš da tražiš bolju grupu momaka od koje ćeš da učiš. Oni su prošli sve, znaju dobro na šta treba da obratiš pažnju kada si novajlija, upute te na sve sitnice... Videli su kako je kada si gore i kada si dole, definitivno su odlično izučili evropsku košarku. Mnogo mi je drago što ih imam za saigrače i dosta sam toga već naučio uz njih".

Kakva su tvoja očekivanja od debitantske sezone u Evropi?

"Znam da će biti dugačka sezona, da će morati mnogo da se radi. Imam još dug put da pređem kako bih se osećao potpuno opušteno, da kažem da sam u svojoj zoni komfora... Nadam se da ćemo kao grupa svi dobro da kliknemo, da ćemo moći da ostvarimo naše ciljeve i uživamo kasnije u plodovima rada".

Sve je veći broj igrača iz NBA u evropskoj košarci. Ovog leta imamo Frenka i tebe, pa Kembu Vokera u Monaku... Kako ti gledaš na to?

"Lepo je videti sve to, dobro je da i mi, Amerikanci, dođemo ovde i osetimo drugačiju perspektivu košarke, da igramo u drugačijem okruženju, osetimo i drugu kulturu... Definitivno će nam svima prijati promena, u smislu da će se osetiti i napredak u našoj igri jer ćemo sada moći da osetimo 'obe strane' košarke. Tako ćemo i sami moći da podignemo svoje karijere na sledeći nivo, a jednog dana kada završimo sa istim moći ćemo da se sećamo tih dana, kako se košarka igrala van SAD. Znam da bi mnogi igrači iskoristili tu priliku".

Skoro 15.000 sezonskih karata je Partizan Mozzart Bet prodao za novu sezonu...

"Vau, stvarno", pita nas Doužer, a pošto je dobio potvrdan odgovor kaže:

"Jedva čekam da istrčim pred navijače. Čuo sam toliko lepih stvari o njima, svakog dana slušam nešto novo i pozitivno o njima. Sama činjenica da ćemo imati takvu podršku, da ću i ja imati takvu publiku da me podrži, mnogo mi znači. Zaista sam uzbuđen".

Rekao si jednom prilikom da si pričao sa Nikolom Jokićem o mogućem dolasku u Beograd i Partizan Mozzart Bet, da te je on uputio u neke stvari... Da li ste se čuli i pošto si potpisao?

"Pričali smo kratko, pitao me je da li sam se skućio, da li je sve prošlo kako treba u putu i tako te stvari. Nismo stigli baš da se ispričamo. Znam da je pogledao utakmicu ili dve Partizana i da je jako uzbuđen zbog mene, što sam ovde i što mogu da igram u crno-belom", zaključuje novi košarkaš crno-belih.



tagovi

Pi Džej DoužerKK PartizanPartizan Mozzart BetABA ligaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara