Kevin Panter slavi sa navijačima Aeka (©FIBA Basketball)
Kevin Panter slavi sa navijačima Aeka (©FIBA Basketball)

Dragan Šakota je prvi prepoznao Panterovu klasu: Od njegovih koševa za pobedu mogao bi da se napravi dugometražni film

Vreme čitanja: 7min | sre. 26.04.23. | 16:09

"Vrlo smeo, mudar potez Obradovića da ga dovede u Partizan, jer je odlučio da pravi tim na igraču koji je pokazivao kvalitet na evroligaškom nivou, ali je za mnoge i dalje to bilo nedovoljno", kaže prekaljeni stručnjak za Mozzart Sport

Pobednička trojka Kevina Pantera u Madridu prva je sportska tema ne samo u Srbiji, već i košarkaškoj Evropi koja na svim platformama obrađuje temu Partizanovog brejka i značaja za nastavak četvrtfinalne serije.

Kapiten Partizan Mozzart Beta sada je već navikao klupske pristalice na ovakve stvari, ali retki su oni koji tačno znaju kako je tekao njegov razvojni put. Odnosno, ko zapravo prepoznao Panterovu klasu još u vreme kada je malo ko znao da igra košarku u Evropi.

Izabrane vesti

Dragan Šakota bi mogao da se okarakteriše kao košarkaški otac Kevina Pantera i trener zbog koji je dva puta u karijeri momku iz Bronksa dao veliki zamajac da napravi sve ovo što je dosad uradio i po čemu je postao prepoznatljiv u košarkaškim krugovima.

Kao i svaka očinska figura, pa makar i figurativno ili u sportskim okvirima, Šakota je izuzetno ponosan na njegovog najboljeg učenika i zbog trojke kojom je pobedio Real Madrid.

"Sve što je vezano za njega, uvek mi je posebno drago. Jedan je od igrača na koga ću uvek biti ponosan kao trener. On nije doveden sa imenom i prezimenom, ali je bilo očigledno kakav je košarkaš. Između njega i mene postoji poseban odnos koji se provlači i do današnjeg dana", otvara ponosno Šakota razgovor za Mozzart Sport i dodaje:

"Odmah sam mu sinoć čestitao na pobedi, a on mi je već posle nekoliko minuta odgovorio i zahvalio se, što je jako teško kada prolazite kroz takve trenutke".

Napravio je šou u Monaku trojkom koja je overila plasman u četvrtfinale, sinoć je utišao Madrid…

"Kada bismo napravili kompilaciju njegovih pogodaka za pobedu u poslednjim sekundama, mogli bismo da dobijemo dugometražni film", kaže nam Šakota.

Željko Obradović mu je dao potrebnu slobodu na parketu i on sada to vraća na najbolji način...

"Vrlo smeo, mudar potez Obradovića da ga dovede u Partizan, jer je odlučio da pravi tim na igraču koji je pokazivao kvalitet na evroligaškom nivou, ali je za mnoge i dalje to bilo nedovoljno. Vrlo je bitno prepoznati karakter igrača i da ga staviš na pravo mesto i da mu daš određena prava. Postao je kapiten relativno brzo, što je retkost za stranca u tako kratkom periodu, da dobije takvo poverenje".

Priča se da je u Partizanu postao primer igrača koji svi treba da slede, da je to jedan od razloga, uz prepoznatljivu radnu etiku, što je dobio "traku".

"Pretpostavljam, poznajući njega i Željka, da je tako. Takođe, treba istaći i Acu Matovića koji radi sjajan posao, imali smo odličnu saradnju u Aeku, odlično poznajem njegov rad i metode. Više sam siguran da je Kevin kroz taj rad sebe unapređivao sve više i više. I preko leta dosta radi, on i drugi NBA igrači se skupljaju u kampovima, mislim da radi sa Rikijem Hajnsom, gde rade individualno i igraju između sebe. On ne prestaje da se unapređuje u košarkaškim detaljima".

Da li je jučerašnja pobeda najava nečeg velikog u završnici sezone?

"Partizan je dolaskom Željka najavio mnogo toga. Sada je sve stvar procesa. Kao što je Crvena zvezda godinama stvarala tim. Selekcija preko noći ne može da donese ništa, možda poneki blesak. Važan je proces koji traje. Željko je vezan ne samo za trenutno, već i dugoročno stvaranje tima. Treba voditi računa ko će koga da zameni i da se u svakoj sledećoj sezoni dovode igrači koji dopunjavaju roster igračima koji nadograđuju ono što trenutno fali. Taj proces i dalje traje u Partizanu", kaže Šakota i nastavlja:

"Znam kakav je proces Željko imao u Panatinaikosu. U njegovoj drugoj godini Dušan je igrao kod njega sledećih šest godina. Jasan mi je proces stvaranja tima. Niko ne može ništa da garantuje sada, ali reakcija igrača posle jučerašnje utakmice govori mnogo. Videli smo da su posle kratkotrajne euforije zbog pobede igrači hladnokrvno davali izjave, bez ikakve euforije. Svesni su da ima još mnogo da se igra i to je verovatno reakcija iz kluba. To je sve deo procesa stvaranja ekipe, karaktera igrača".

Govorili ste o posebnom odnosu koji imate sa Panterom, uspevate da ga održite i pored toga što godinama ne radite zajedno?

"Naravno. Nikada neću da zaboravim, kada sam dolazio u Ređo Emiliju, njega je zvao generalni menadžer kluba da pita za mene. On mu je samo odgovorio da sam jedini trener za kojeg bi igrao i džabe, što su oni posebno istakli na konferenciji za novinare kasnije. Imamo poseban odnos i svestan je toga da je njegovo izvlačenje iz Rose Radum, gde smo platili obeštećenje za njega, bilo prekretnica u njegovoj karijeri. Sve ostalo znate".

Nije tajna da ste možda i najzaslužniji za karijeru koju Kevin Panter danas ima, a sve je počelo 2018. godine kada ste ga doveli u AEK…

"Dovođenje Pantera bilo je u jednom kritičnom trenutku za nas, gde smo se borili za prolazak u Ligi šampiona, jer smo imali veliku želju da se plasiramo u završnicu, što se kasnije i ostvarilo, pa smo i osvojili trofej. On je tada igrao u poljskom klubu Rosa Radum i bio je ispod svih radara u tom trenutku", priseća se Šakota i otkriva:

"Bio nam je ponuđen Džordan Kroford, NBA igrač. Dobro se sećam mog razgovora sa sinom Dušanom, gde sam molio boga da Kroford odbije AEK, kako bih mogao da potpišem Pantera. Onda smo imali sve argumente da dovedemo Kevina, na kraju smo osvojili dva trofeja zajedno".

Ali, kako ste se odlučili baš za Pantera, da u tako važnom trenutku za klub želite da vam ne dođe NBA igrač kako biste potpisali tada anonimnog šutera?

"Gledali smo ga cele sezone, kada je bio u Lavriju. On je tamo bio viđen, davao je dosta poena. Nekako mi se čini da u Grčkoj ponekad na igrače koji dolaze iz manjih klubova gledaju tako da on u manjem timu daje toliko poena zato što ima stalno loptu u rukama i dozvoljava mu se, dok u većim ekipama ima drugačije obaveze, dresovi su teži... To su klasične priče. Posle Grčke i Antverpa on odlazi u poljski klub koji, objektivno, još ne postoji na košarkaškoj mapi u značajnijem obliku. Za njega smo se odlučili posle grupne faze Lige šampiona, jer smo bili u istoj grupi. Nama je utakmica u Poljskoj bila mnogo važna, ponudili smo odmah posle obeštećenje da ga dovedemo. Iako smo pobedili, on je tada za dvadesetak minuta dao 16 poena. Osetio sam igrača, da ima tu lakoću u rukama, odmah smo posle utakmice tražili da ga dovedemo, srećom klub ga je pustio i ostalo je istorija".

Podsetio je prekaljeni stručnjak kako je Aeku kasnije te 2018. godine trasirao put ka tituli u FIBA Ligi šampiona...

"U osmini finala sa Nimburkom imali smo situaciju da smo morali da nadoknadimo 10 razlike iz prve utakmice, a on na +8 za nas pogađa trojku u poslednjoj sekundi za 11 razlike i naš prolaz dalje. Posle te utakmice ređa se niska utakmica u kojima postiže koševe u poslednjim sekundama. To je uradio i protiv Strazbura u četvrtfinalu, pa je ubacio mnogo šuteva u polufinalu koji su po meni bili odlučujući. U finalu je takođe bio među najboljima. Bio je odlučujući faktor i finala Kupa Grčke. Zbog Pantera je nastala izreka koju je prvi izgovorio poznati grčki reporter Vangelis Joanu. On bi, kada Panter ubaci koš za pobedu, na sav glas vikao: 'Punter, panta apo pantou' (originalno: Πάντερ, πάντα από παντού) što znači - Panter, uvek i iz svih situacija. Svaki bitan šut je ubacio, sa velikim procentima".

Baš je o tome Panter govorio sinoć posle utakmice, kaže da je ispalio milion takvih lopti i da traži razne situacije kako da pogodi…

"On je pogađao bitne šuteve i u utakmicama koje u javnosti nisu bile okarakterisane kao velike, ali su za nas bile jako značajne. Kroz glavu mi prolaze mnoge njegove igre. On je često iz tih šuteva dobijao 3+1, jer je jako specifična mehanika. Poseduje brzinu sa kojom on na neki način nadmudri protivnika i šutne pre. A tehnika šuta je takva da navuče protivnika da padne na njega. Takav je utisak ostavio i u Crvenoj zvezdi".

Iz Aeka je otišao u Virtus Bolonju gde je sa Sašom Đorđevićem osvojio ponovo Ligu šampiona.

"Ne samo da je osvojio dve godine zaredom, već je bio MVP Fajnal fora i član idealne petorke. Bio sam prisutan na finalu. To je bila pozivnica za Olimpijakos da ga uzme..."

Poznato je da ste Panteru udahnuli novi košarkaški život kada ste ga doveli iz Olimpijakosa u Crvenu zvezdu…

"Svi su se tada pitali zašto dovodim bek šutera, kada imamo Bilija Berona. Baš zbog toga sam ga i doveo, jer su se odbrane koncipirale na tome da se zaustavi Beron, a sa Panterovim dolaskom dobili smo širinu i mogućnost da više stvari napravimo, a da Bili oseti i određeno rasterećenje. Tako je Zvezda postala još ubitačnija. Sećam se one Panterove trojke protiv Asvela u Vilerbanu, kada smo pobedili u poslednjoj sekundi. Njegova karijera je od tada ponovo išla uzlaznom putanjom, jer je sledeći angažman imao u Armaniju".

U Olimpijakosu je proživeo najveću krizu u karijeri…

"On je u Olimpijakosu bio malo zapostavljen, donekle u senci Vasilisa Spanulisa, što je za to vreme bilo normalno. Izvukli smo ga i pokazao je svoje sposobnosti. Kasnije su komentari grčke štampe bili da je Olimpijakos strašno pogrešio".

Još tada su navijači Crvene zvezde osećali žal što Panter nije ostao.

"Nije Crvena zvezda uspela da ga zadrži, otišao sam i ja u međuvremenu, ali znam da je imao jako veliku ponudu Armanija koja mu je sigurno u tom momentu bila jako prijatna, a za Zvezdu veliki trošak", završava javljanje Dragan Šakota.



tagovi

KK PartizanDragan ŠakotaKevin PanterPartizan Mozzart BetEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara