Košarkaši Burse (©MN Press)
Košarkaši Burse (©MN Press)

Dušan Alimpijević i Bursa u finalu Evrokupa!

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.05.22. | 21:43

Bajka turskog tima sa Srbinom na čelu se nastavlja

Sa sedmog mesta u grupnoj fazi, preko Beograda, Ljubljane i Andore ekipa Burse stigla je do poslednje stanice - finala Evrokupa. Izabranici Dušana Alimpijevića najpre su šokirali Partizan u osmini finala, potom Cedevitu Olimpiju u borbi za polufinale i na kraju se preko predstavnika španske ACB lige domogli bitke za drugi najveći trofej u evropskoj klupskoj košarci - 85:68.

Neverovatna priča kluba koji je osnovan pre samo osam godina. Izdigao ga je Alimpijević minule sezone iz pepela, a sada doveo i na prag prvog velikog pehara u klupskoj istoriji (osvojio samo drugu ligu Turske). Sve i da ga se "pitbulovi" iz Burse, kako je sebe i svoje saigrače nazvao iskusni bek turskog tima Džon Holand, ne dočepaju, o njihovoj bajkovitoj sezoni u Evrokupu će se pričati još dugo, dugo...

Izabrane vesti

Jer daleko od toga da je srpski stručnjak na raspolaganju imao ogroman budžet i da je pokupio vrhunske igrače evroligašima, kako to često u Turskoj zna da bude. Štaviše, ostao je bez ključnog igrača Olerika Frimena (otišao u CSKA) usred sezone, uspeo da zbije redove, motiviše pulene i Krokodile pretvori u kaznenu ekspediciju. Nisu im se davale velike šanse protiv Partizana, pa kada se smatralo da su trijumfom u krcatoj Beogradskoj areni dosegli maksimum pokorili su glavni grad Slovenije i na pleća oborili tim koji je mesecima unazad igrao najbolju košarku u Evrokupu, a i šire.

Andora je sa druge strane najpre dobila podgoričku Budućnost, a onda šokirala rivala iz španskog prvenstva i prvog nosioca eliminacione faze posle ispadanja Huventuda i Partizana - Gran Kanariju. Večeras je četa Oskara Kintane ipak udarila u zid. Odlično je otvorila meč, držala se dobro do odlaska na veliki odmor, uspela da se vrati posle serije trojki rivala, ali u četvrtom kvartalu se predala. Sjajni Endru Endrus, iskusni Džon Holand i Derek Nidam, neumorni Onuralp Bitim i "leteći" Kevarijus Hejs bili su ipak preveliki zalogaj za domaćina.

Turski tim u finalu čeka bolje iz duela Valensije i Virtus Bolonje koji se u sredu igra u Fonteti (21.00). Bursa će i u borbi za trofej biti gost i autsajder. Tad je najopasnija, to je sada jasno.

Dušan Alimpijević (©Starsport)Dušan Alimpijević (©Starsport)


Razliku su na kraju napravili šut za tri poena (13/32 - 9/27) i penali (14/15 - 13/21). Gosti su imali nešto više skokova (38:34), tek dve izgubljene lopte manje (6:8). Pogađali su Endrus i drugovi u pravim trenucima i trojkama ubijali nadu domaćina da bi mogao išta da uradi večeras.

A počelo je sjajno za Andoru. Serijom 15:0 stigla je do 17:6 već sredinom prvog kvartala. A onda je Bursa upalila motore. Očas posla je od 11 poena minusa stigla do dva poena viška i sa 22:20 otišla na odmor.

Endrus je blistao od starta, ali je u nastavku usledila rezultatska klackalica. Domaćin se dobro držao, ali je gostima pripao finiš prvog poluvremena, te su posle sedam vezanih poena stekli +4 pred veliki odmor.

Usledio je totalni rafal Burse po povratku sa pauze. Trojka za trojkom, a strelci su se smenjivali. Dudžinski, Holand, Endrus, Nidam, Bitim... Činilo se da će Alimpijevićeva četa obrisati patos sa domaćinom. Poveli su gosti sa 59:43 i usledio je poslednji trzaj Andore. Serijom 13:4 zatvara treći kvartal i dolazi na više nego podnošljivih sedam poena minusa pred odlučujući period.

Ubrzo je ipak postalo jasno da je serija Andore s kraja treće deonice bila samo plod kraćeg pada koncentracije kod gostiju. Posle kraćeg predaha vratili su se na parket i vratili stvari na svoje mesto. Serijom 10:2 otvaraju poslednji period i stiču 15 poena viška. Kada su poveli 81:60, sve je bilo potpuno jasno - Bursa i Dušan Alimpijević idu u finale Evrokupa.

Amerikanac Endrus je sa 20 poena predvodio pobedničku ekipu, dva poena manje dodao je Bitim, dok je Derek Nidam pored 13 poena imao i sedam asistencija. Fantastičan i Hejs sa 11 poena i čak 16 skokova, dok je Dejv Dudžinski odradio posao sa 12 poena. Holand je briljirao u odbrani, učestvovao u svim segmentima igre i susret okončao sa osam poena, pet skokova i tri završna dodavanja.

Sa druge strane dobra rola Oriola Paulija nije bila dovoljna. Španac je bio na skok od dabl-dabla sa 16 poena, ali su ga koliko toliko ispratili samo Dru Kroford i David Jelinek. Klevin Hena je brojao do devet, dok je bivši igrač Partizana Kodi Miler Mekintajer bio solidan sa osam poena i po pet uhvaćenih lopti i asistencija. Mladi srpski košarkaš Mario Nakić proveo je sedam minuta u igri, za to vreme promašio dve trojke i uhvatio dva skoka.

-------------------------------------

ANDORA - BURSA 68:85

/20:22, 14:16, 22:25, 12:22/

Andora: Miler Mekintajer 8, Pauli 16, Olumujiva 4, Ljovet 3, Hena 9, Nakić, Dianje 2, Kroford 11, G. Kolom, Jelinek 11, Arteaga 4

Bursa: Holand 8, Sezgun, Ozalp, Nidam 13, Turen 3, Batuk, Al, Bitim 18, Endrus 20, Hejs 11, Olmaz, Dudžinski 12

-------------------------------------

EVROKUP - POLUFINALE

Utorak

Andora - Bursa 68:85

/Pauli 16 - Endrus 20/

Sreda

20.30: (2,15) Valensija (14,5) Virtus Bolonja (1,80)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Dušan AlimpijevićBursaDerek NidamKK AndoraEndru EndrusMario Nakić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara