Džimi Batler i Bem Adebajo (©AFP)
Džimi Batler i Bem Adebajo (©AFP)

Dve Adebajove krajnosti i dokaz koliko je Batler neophodan Majamiju

Vreme čitanja: 7min | ned. 04.06.23. | 21:00

Iliti koliko prostora ima Hit da se popravi za drugu utakmicu finala

Majamijeva finalna serija sa Denverom startovala je porazom, a prvi utisak dao je po jedan delimično i potpuno tačan zaključak – da je Bem Adebajo bio najbolji u redovima Hita i da ova ekipa ne može da se snađe kada Džimi Batler ne servira svoju porciju koševa.

Prvo ćemo o slučaju Bema Adebaja. Ol star centar i jedan od dvojice najvažnijih igrača franšize sa Floride otišao je na otvaranju velikog finala u dve krajnosti i tako još jednom ogolio onu staru priču da o statistici i bikiniju. Na 26 poena ispalio je 25 lopti čime je postavio novi lični rekord. I sam Majkl Meloun je na konferenciji pred drugi meč (TV Arenasport, 02.00) izjavio da “nije bio plan da se Adebajo pusti da maltretira odbranu Denvera“, ali je nedugo zatim rekao i veliku istinu – kada igrač ubaci 26 poena uz jedan šut manje, to su posledice sa kojima može da se živi.

Izabrane vesti

Majamijev napad bio je potpuno ugušen tokom uvodne tri četvrtine jer je Denverova odbrana funkcionisala solidno. Solidno je prava mera ocene urađenog jer su gosti imali previše otvorenih šuteva kao rezultat dobre pik'n'rol igre, samo lopta nije htela u koš. Naravno, kada jedna ekipa šutira kroz te tri deonice 15/53 iliti 28 odsto, odnosno 7/27 za tri što je tik ispod 26 odsto, nema tu sreće. Ali, mnogi od tih promašaja došli su iz otvorenih pozicija. Tačnije, Majami je imao 16 ispaljenih lopti bez defanzivne reakcije domaćina uz samo pet pogodaka, što je s jedne stran i te kako zabrinjavajuća stavka za sve u Majamiju, onda i Denveru. Mada, ne treba zaboraviti da je i Melounov tim imao dosta neiskorišćenih situacija gde je odbrana Majamija kasnila.

Sreća je za prvi tim Zapada što Maks Štrus (0/9 za tri), Dankan Robinson (1/5 za tri), Kejleb Martin (1/7 za tri) i ostali nisu mogli da ubace ništa. Kada se na to doda da je Džimi Batler ostao bez svog učinka, te da je samo 21 odsto Majamijevih pokušaja u napadu bilo iz reketa, što je ispod svih rezona za današnje poimanje košarke, jasno je da je Denver donekle svesno puštao Adebaja da zatrpava koš na svoj način. Mada ni to možda nije najsrećnija konstrukcija jer nije pravedna prema čoveku koji ipak nosi veliku dozu odgovornosti u igri Hita.

“Bem je imao neke dobre pozicije u svojoj zoni komfora, sa poludistance i oko obruča. Opet, neki detalji vezani za naš 'spejsing' (efekat koji napad ima na odbranu kada ekipa ima više šutera na parketu), intenzitet i naše namere u napadu nisu bili u pravom tonu. Moglo je sve da izgleda mnogo drugačije, da je ušlo nekoliko šuteva za tri, da je rešeno nekoliko akcija na obruču, mogli smo potpuno da promenimo perspektivu utakmice i kako se stvari odvijaju na parketu“, izjavio je Erik Spolstra.

Majami je imao dobar plan napada, gde je targetirao Nikolu Jokića u piku kako bi Bem Adebajo iskoristio svoju brzinu da dođe do lakših pozicija za realizaciju. Jokićeva odbrana u igri dva na dva obično teži ka spuštanju unutra kako bi se zaštitio reket, a kako je Adebajo gotovo podjednako dobar ispod koša ili na tri – četiri – pet metara, tako je i Denver morao delimično da koriguje odbranu. Adebajo je Jokića navodio da više ide na iskakanja, što automatski napadačkom centru daje više prostora unutra. U ovom konkretnom slučaju centar Majamija je imao više pokušaja sa poludistance uz realizaciju 9/17 u šutevima koji nisu u zoni ispod samog koša. Naveo je odbranu Denvera da ustukne u igri iz hendikepa, odnosno situacijama “četiri na tri“ iz brzih rotacija ka košu. Uradio je dobar, ne i odličan posao jer je praktično polovinu svojih pokušaja bacio u bunar. Isti je zaključak i kada se sumira kompletan Adebajov napadački učinak u prvoj utakmici.

“Kada Bem pogađa svoje šuteve, svima olakšava posao“, poručio je Batler tokom serije sa Bostonom.

Nije on krivac za Majamijev poraz, suština je u tome da se Spolstrina ekipa nalazi u problemu kada su Bemovi pokušaji sa poludistance jedini pravi izvor poena. Adebaju nije strano da ima utakmice sa ispodprosečnim procentima uspešnosti, u porazu od Bostona u šestom meču konferencijskog finala skupio je 20 poena uz 4/16 iz igre. Kasnije je pred novinarima rekao šta mora da se promeni u njegovoj igri kako bi učinak bio još bolji.

“Moram da pogađam jeb**e šuteve“.

Sada ta rečenica može da se iskoristi za celu ekipu Majamija. O tome najbolje svedoči procenat uspešnosti iz igre od nešto ispod 41 odsto i ne toliko pohvalnih 33 odsto za tri (13/39), gde je u četvrtom kvartalu ubačeno 30 iliti skoro polovina poena iz prve tri četvrtine. Što se konkretno Adebaja tiče, i Nikola Jokić je priznao da mora da uradi više kako bi ga izbacio iz zone komfora.

Jasno je da će Adebajo ostati agresivan u napadu ako mu Denver to dozvoli, međutim u fokusu pred drugi susret je ono što bi mogao da donese Džimi Batler. Najbolji igrač Majamija je prvi susret završio sa samo 13 poena, a iako je uz to dodao po sedam asistencija i skokova, nema ni trunke dileme da je njegova granica značajno spuštena. Tačnije, realizacija mu je bila najslabija u ovogodišnjem plej-ofu.

Ako uzmemo sve što je Batler radio od plej-ina do kraja prvog meča finala, Majami je patio gotovo svaki put kada on ostane ispod 20 poena. Izuzeci su poraz od Atlante na startu plej-ina kada je imao 21, drugi meč serije sa Baksima kada je stigao do 25 poena, te 29 poena u četvrtom duelu sa Bostonom, kada su Kelti bili saterani uza zid posle 0-3. Crvenilo se kraj Majamijevog logoa kada Batler nije igrao protiv Niksa zbog povrede skočnog zgloba, kada je ubacio 19 poena u petom susretu iste serije, dok je poraz od Bostona uz zvuk sirene posledica nesrećnih okolnosti mada je Batler i taj susret odigrao ispod standarda procenta uspešnosti (5/21 iz igre) iako je ubacio 24 poena.

Suština je da se Majami ozbiljno mučio kada je Batler ubacivao manje od očekivanog. Boston je rutinski slavio kada je Batler imao 14 poena u petoj utakmici, isto tako je Denver komandovao rezultatom sve do poslednje četvrtine.

Batler je prvi duel završio kao četvrti strelac, iza Adebaja, Vinsenta i Hajsmita. To je retka slika, a deo razloga zašto su se Štrus, Martin i Robinson mučili leži upravo u tome što je Batler bio izolovan od ozbiljnije uloge na parketu. Niko u Denveru ne očekuje da će se ponoviti slika iz prvog meča, da će Majami da šutira toliko loše, ni da će Adebajo da ima toliko promašaja i pogotovo da će Batler “ćutati“ toliko dugo, zato moraju da budu spremni da odgovore na još agresivniji Hit, pogotovo prvu violinu tima.

I sam Džimi Bakets je priznao da mora u drugom okršaju da postavi ton utakmice kojim će da otvori još više slobodnog prostora svojim šuterima, shvatajući da je ovo roster sastavljen upravo od igrača sposobnih da pogode masu trojki gde je Batler glavni inicijator svega što se dešava u napadu tako što pravi balans pokušajima sa poludistance ili iz prodora.

Poslednji put kada je igrao NBA finale, protiv Lejkersa u “balonu“, Batler je bio agresivan do krajnjih granica, pa je dve pobede obeležio sa tripl-dablom od 35 i 40 poena. Ako Nagetsi dozvole da takav Batler vodi Majami, biće u problemu.

Najviše toga zavisi od Denvera i prvenstveno Jokićeve klase. Majami jeste ekipa koju niko ne sme da potceni, ali su Nagetsi ti koji ne samo da imaju prednost domaćeg terena, već i širinu ne samo da odgovori na Majamijev napad ili česte transformacije odbrane, nego pre svega da iznese uslove koje protivnik ne može da ispravi.

Majami definitivno ne može bez Batlera, Denver definitivno ne može da dozvoli da Batler “oživi“.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Ponedeljak, 02.00: (1,35) Denver (14,0) Majami (3,70)

Treća utakmica

Četvrtak, 02.30: Majami – Denver

Četvrta utakmica

Subota, 02.30: Majami – Denver

Peta utakmica*

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

Bem AdebajoDžimi BatlerMajami HitDenver NagetsNBA ligaNBA finale

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara