Džavonte Smart (Foto: MN Press)
Džavonte Smart (Foto: MN Press)

Džavonte Smart o prvom derbiju: Lete flaše, staklo po parketu - to ne radimo u SAD

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.01.24. | 10:37

“Teodosić vidi stvari pre nego što se dogode, znam da uvek mogu da očekujem dobar pas od njega“, dodao je Zvezdin novajlija

Džavonte Smart je bio zvezda u srednjoj školi i na koledžu, miljenik košarkaške publike u rodnoj Luizijani, ali iako mu se predviđala uspešna NBA karijere, njegov prvi pokušaj da se izbori za mesto pod Suncem nije bio uspešan. Zato je odlučio da krene drugim putem i prihvatio ponudu Crvene zvezde. Polako se upoznaje sa košarkaškim prilikama u Evropi. Pa tako i sa atmosferom na utakmicama, koja je definitivno drugačija od one s druge strane Atlantika.

Vrlo brzo postao je i deo jednog od najvećih rivalstava na Starom kontinentu i tek četvrti nastup u crveno-belom upisao u derbiju protiv Partizan Mozzart Beta. Osetio je šta znači kada se za atmosferu na jednom sportskom događaju kaže da je „vruća“. A posebno je varničilo u četvrtom ovosezonskom okršaju beogradskih timova. Dovoljno je samo reći da je trajao dva i po sata.

Izabrane vesti

"Luda atmosfera, lete flaše, staklo po parketu... To ne radimo u SAD. Utakmica je dugo trajala, ali bilo je dobro. Izborili smo se za pobedu, to je najvažnije. Moja igra priča za mene, radujem se svakoj prilici da igram i trudim da se da izvučem maksimum iz nje“, osvrnuo se 24-godišnji Amerikanac na prvi večiti derbi, posle još jedne velike pobede – protiv Valensije u Evroligi.

Nije se pošteno ni raspakovao, ali je odmah morao da se baci u vatru. Jedna od prvih lekcija mu je bila da shvati zašto je slogan elitnog takmičenja: svaka utakmica je bitna.

"Tek sam se preselio u stan, bio sam dugo u hotelu, ali sve ide kako treba. Pričao sam sa trenerom i narednih nekoliko utakmica je veoma važno. Da pokušamo da se izborimo za plej-of, ali i da nastavimo da pobeđujemo u ABA ligi i napravimo seriju dobrih rezultata".

Nije imao mnogo vremena da se privikne na nove uslove, pravila, kulturu, sredinu… Pričao je i u prvom obraćanju medijima koliko se igra u odbrani razlikuje u odnosu na ono što je dosad imao prilike da iskusi na koledžu, u NBA i Razvojnoj ligi.

"Drugačije je, ali svaki defanzivni sistem se razlikuje. Još učim, ali s vremenom sve više upijam. Trener mi dosta pomaže na treninzima, posle treninga, priča mi šta treba da radim i to je sjajno. Uvek sam otvoren da saslušam i verujem da će mi to pomoći da napredujem i postanem bolji igrač".

Iako je uzorak mali (pet utakmica), može se zaključiti da Smarta krasi dobar ofanzivni potencijal. Šut još nije namestio, ali je već pokazao da može da bude opasan po protivnike iz prodora, sa poludistance, ali i što je najvažnije – da ume dobro da pročita situaciju na protivničkoj polovini.

Već na debiju protiv Baskonije je postigao 11 poena, nekoliko puta odlično probio odbranu rivala. U prvom susretu sa ABA ligom je ubacio 11 poena u poslednjoj četvrtini (ukupno 13 protiv Borac Mozzarta). Protiv Albe je sa 14 poena bio jedan od najboljih strelaca ekipe, podelio nekoliko lepih asistencija i nagovestio još jednom da može da pronađe prostor za poene i protiv evroligaških odbrana (kakva god da je Albina, evroligaška je). U derbiju protiv Partizana se nije najbolje snašao, ali je zato još jednom blesnuo u poslednjoj četvrtini protiv Valensije, vezao sedam poena i praktično prelomio meč u Zvezdinu korist.

"To je moj posao, da postižem poene, kreiram i za druge, to je moja igra. Treba samo da nastavim da hvatam ritam, a kada ga uhvatim, šutevi će početi da ulaze. Naporno radim svakog dana, trudim se da napredujem i verujem da je lepa budućnost preda mnom".

Sreća je njegova što među saigračima ima nekoliko sjajnih ofanzivaca. Protiv Valensije je na delu video kao za 18 minuta može da se postigne 27 poena, ali i kako se kontroliše utakmica sa samo četiri šuta. Miloš Teodosić je ponovo gospodario terenom, podelio sedam asistencija i pogodio dve trojke iz duplo više pokušaja. Takvih majstora malo ima u Evropi, a teško da ih je Džavonte na svom putu sretao i u Americi.

"On izgleda vidi neke stvari pre nego što se dogode, neka njegova dodavanja su zaista izuzetna. Sjajan je igrač, stvara za saigrače, tako da - ako mu dam loptu, znam da ću je dobiti nazad. Volim i ja da pokrećem napade, ali to je ono što on radi i znam da uvek od njega mogu da očekujem dobar pas.“

Pametan je Smart, zna od koga treba da upija.

Pričao sam sa Teodosićem, davao mi je savete, pokušavao da me uputi u sve, a pričao mi je i o periodu koji je proveo u NBA, koliko dugo je u Evroligi..."

Kada se podvuče crta, nema dileme da Zvezdinog novajliju čeka veliki rad kako bi ispunio potencijal koji je pokazao. Ipak, iako je bilo manjkavosti u njegovoj igri tokom prvih nekoliko nastupa, loših šuteva i propusta u odbrani, opšti utisak je da poseduje sasvim dobru osnovu. Ima osećaj za igru, vešt je sa loptom, zna kako da koristi fizičke atribute. I što je najvažnije – svestan je da mora još mnogo da nauči.

Kako na terenu, tako i van njega. Jer, iako je neophodno da provede što je više vremena moguće u sali i sa saigračima, jednako je važno da se dobro oseća i kada napusti dvoranu. Za tako nešto je potrebno da se bolje upozna sa novim okruženjem i pronađe stvari koje će ga ispunjavati i kada nema loptu u rukama.

"Navikavam se, pronalazim mesta sa dobrom klopom, sve više stvari mi se dopada. Tu sam sa bratom i kako vreme bude odmicalo trudićemo se da što bolje upoznamo Srbiju", zaključio je Džavonte Smart.


tagovi

KK Crvena zvezdaDžavonte SmartMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara