Nemanja Nedović (Foto: MN Press)
Nemanja Nedović (Foto: MN Press)

Zvezda ne odustaje: Nedovićev blesak zaslepeo Valensiju

Vreme čitanja: 5min | uto. 30.01.24. | 21:58

Crveno-beli savladali direktnog konkurenta u borbi za plej-in Evrolige

Kiksnula je Crvena zvezda u Berlinu, ali neće odustati od borbe za doigravanje u Evroligi dok god šanse ima. Posle velikog trijumfa nad večitim rivalom u ABA ligi, izabranici Janisa Sferopulosa su, predvođeni Nemanjom Nedovićem, savladali Valensiju u 24. kolu elitnog takmičenja i upisali 10. trijumf (10-14). Srpski bek je odigrao partiju sezone i meč okončao sa 27 poena, a crveno-beli su slavili sa ubedljivih 82:64 protiv direktnog konkurenta u borbi za plej-in i pritom stekli prednost u međusobnim susretima, pošto su u Španiji izgubili 81:85.

Nedović je meč okončao sa najboljim učinkom u tekućoj sezoni, ali i jednim od najboljih u drugom mandatu na Malom Kalemegdanu. U Evroligi kao član srpskog šampiona nije postigao više od 28 poena (26 ove sezone), jedino je minule takmičarske godine bio efikasniji u ABA ligi (29 poena). Podigao se u pravi čas i sjajnom šuterskom predstavom doneo Zvezdi bitan trijumf. Šutirao je 6/7 sa distance i 5/5 sa linije penala, pa je sa indeksom 27 bio ubedljivo najkorisnij igrač na parketu.

Izabrane vesti

Osim što je predvođena Nemanjom odigrala dobro u napadu protiv druge najbolje odbrane Evrolige, Zvezda je defanzivno odradila sjajan posao, što se jasno vidi i po rezultatu. Manje poena je crveno-belima ove sezone na najvećoj kontinentalnoj pozornici ubacila samo Olimpija Milano (62). Borili su se lavovski Sferpulosovi puleni, iako su pre samo 48 sati odigrali maratonski derbi sa Partizanom (slavili posle dva i po sata).

Uz Nedovića je na kraju dvocifren bio još samo Majk Tobi. Pružio je možda i najbolju partiju u Evroligi ove sezone i meč okončao sa 11 poena, četiri skoka i tri asistencije za indeks 13. Slovenački reprezentativac je na kraju proveo skoro 23 minuta u igri, pa je i Džoel Bolomboj uspeo da odmori (15 minuta). Uspeo je maestralni Miloš Teodosić i njega da razigra, dao mu nekoliko injekcija samopouzdanja odličnim asistencijama, a na kraju ih je ukupno imao sedam (šest poena), pa je još jednom odradio veliki posao za crveno-bele.

Najveći otpor Zvezdi su večeras pružili Kris Džons (11 poena), Damjan Inglis (10) i Nejtan Rivers (10), a činjenica da niko u gostujućem sastavu nije postigao više od 11 poena dovoljno govori o defanzivnom izdanju tima sa Malog Kalemegdana ove večeri.

Najblaže rečeno, prva četvrtina nije bila baš za primer kada je igra u napadu u pitanju. Nisu se snalazili ni jedni ni drugi, ali nešto bolje je otvorila Zvezda. Igrala se čvrsta odbrana od starta, a crveno-beli preko četiri minuta nisu primili koš. Ipak, nisu to najbolje materijalizovali, iako su posle trojke Dos Santosa poveli i 9:3. Gosti su potom pojačali defanzivni bedem, Jago nije uspevao da organizuje napade, pa su gosti preko Džonsa, Harpera i Andersona napravili seriju 7:0. Prekinuo ju je Lazić dvojkom posle driblinga na dva minuta i 15 sekundi do odmora, a do kraja deonice viđen je još samo koš Džastina Andersona u kontri. Tako je posle 10 minuta na semaforu stajalo 11:12 u korist španskog sastava.

--------------------------

CRVENA ZVEZDA - VALENSIJA 82:64

/11:12, 28:18, 22:19, 21:15/

Beogradska arena, Novi Beograd;

Sudije: Robert Lotermozer, Emin Mogulkodž, Sašo Petek.

CRVENA ZVEZDA: Smart 7, Teodosić 6 (7as), Hanga 7, Davidovac 5, Mitrović 4, Lazić 2, Tobi 11 (4sk, 3as), Bolomboj - (6sk), Nedović 27 (6/7 za tri), Giedraitis 8, Gilespi -, Jago 5.

VALENSIJA: Harper 8, Klaver -, Puerto -, Rivers 10, Pradilja 2, Anderson 5, Lopes Arostegi -, Džons 11, Inglis 10, Robertson 7, Odželej 9, Pangos 2.

--------------------------

Ipak, prodisala je Zvezda u napadu kada je ušao Miloš Teodosić. Pomogao mu je i Hanga sa dva lepa polaganja, a srpski plejmejker je prvo spojio Tobija sa zakucavanjem, a onda trojkom kompletirao seriju 9:0 na ulasku u drugu četvrtinu. A onda, sjajna odbrana, pa dobar izlazni pas Tobija ka Hangi, koji kompletira izuzetnu sekvencu trojkom za 23:12 posle nešto manje od tri minuta igre u drugoj deonici. Seriju Zvezde 12:0 prekinuo je Harper sa linije penala, a onda – nova trojka Teodosića (26:14). Nastavio je Miloš sa sjajnom igrom i prednose je narasla do 31:16. Mumbru je pokušao da burnom reakcijom i protestovanjem kod sudija promeni nešto na terenu, pa je zaradio i tehničku, a Nedović je odmah ubacio novu trojku i sačuvao svom timu 15 poena viška. Uspeli su gosti nakon toga da vežu nekoliko napada. Razigrao se Džons i Valensija je došla do jednocifrenog minusa, pa se na veliki odmor otišlo sa 39:30 na semaforu.

Postigao je Nedović 11 poena u prvom poluvremenu, a onda drugo otvorio sa još pet. Ipak, Valensija je uspevala da dođe do rešenja u napadu. Kada je čelendž klupe Valensije ubedio sudije da je Bolomboj zakasnio sa blokadom nad Robertsonom, koji je pritom bio i fauliran, gosti sa tri poena kanadskog šutera (dva plus jedan) prišli na 44:38. Ipak, pravovremeno su odreagovali crveno-beli i vratili dvocifren suficit preko Davidovca i Nedovića. Sjajno igrao Nemanja. Vezao je potom dve trojke za erupciju na tribinama i 54:41 na semaforu. Usledila je velika borba. Teško su i jedni i drugi dolazili do dobrih opcija u napadu, a još teže do poena. Ponovo je Zvezda imala probleme sa ofanzivnim skokom rivala, ali je za razliku od nekih prethodnih mečeva dobro reagovala nakon što protivnik pokupi loptu ispod njenog koša, te se to nije odrazilo na rezultat, da bi se u odlučujuću deonicu ušlo sa 61:49 u korist srpskog šampiona.

U poslednjoj deonici se aktivirao i Džavonte Smart. Nije se najbolje snalazio do odlučujuće deonice, ali mu je Sferopulos verovao i prodorima je probijao sjajno narandžasti bedem u odlučujućem kvartalu. Vezao je sedam poena i održavao dvocifrenu prednost crveno-belih. Borila se Zvezda junački i počela da skuplja ofanzivne skokove, što je izazvalo oduševljenje na tribinama. Bacalo se Davidovac za lopte, nisu ni ostali zaostajali, pa je petorka bez Nedovića, Teodosića i Bolomboja držala rivala na dobroj distanci. Nagrađivali su navijači svaki dobar potez Sferopulosovih izabranika, a Giedraitis i Nedović su samo uvećavali suficit. Sve je bilo rešeno već sredinom četvrte četvrine, ali Zvezda je odigrala kocnentrisano do kraja i upisala jedan od ubedljivijih trijumfa na evro-sceni ove sezone.

Sada sledi jednako važan duel, ali i sa daleko ozbiljnijim protivnikom, pošto Crvena zvezda u 25. kolu Evrolige dočekuje Barselonu (petak, 20.00).

EVROLIGA - 24. KOLO

Utorak

Asvel - Fenerbahče 73:83

/Skot 26 - Motli 24/

Bajern - Baskonija 112:109, posle produžetka

/Ibaka 21 - Hauard 27/

Crvena zvezda - Valensija 82:64

/Nedović 27 - Džons 11/

Olimpijakos - Alba 101:87

/Kenan 31 - Matišek 12/

Real Madrid - Makabi 106:101

/Musa 19 - Boldvin 28/

Sreda

19.00: (1,45) Monako (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,20)

19.00: (2,40) Žalgiris (15,0) Anadolu Efes (1,70)

20.15: (1,50) Panatinaikos (16,0) Milano (3,00)

20.30: (1,30) Barselona (17,0) Virtus Bolonja (4,10)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ValensijaNemanja NedovićMajk TobiMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara