Džon Holand između Hasana Martina i Dalibora Ilića (©Starsport)
Džon Holand između Hasana Martina i Dalibora Ilića (©Starsport)

Džon Holand u Beogradu prvi put posle Zvezde: Ovakvog mesta nigde nema, Srbija može mnogo na Mundobasketu

Vreme čitanja: 8min | sre. 16.08.23. | 10:30

„Amerikanci su jaki i bez najboljih, posle njih Francuzi, Španci, možda Slovenci“, kaže doskorašnje krilo Crvene zvezde pred duel Portorika i Orlova u Areni

Nepunih nedelju dana od kraja sezone u ABA ligi i poraza od Partizana u petoj utakmici finala, Džon Holand je saopštio da napušta Crvenu zvezdu. Proveo je sezonu na Malom Kalemegdanu, a iako nije mnogo igrao, stvorio je posebnu vezu sa navijačima, koji su ga ovacijama pozdravljali svaki put kada bi ušao na teren, ubacio trojku, zakucao, bacio se za ničiju loptu... Prepoznale su pristalice crveno-belih borca. Nekoga ko je u svakom trenutku spreman da ostavi sve na terenu za boje koje brani. Igrača koji nikada ne odustaje, koji sa istim stavom ulazi na teren i posle nekoliko utakmica ispraćenih sa klupe. Sa osmehom od uva do uva.

Takav je Holand. Odisao je pozitivnom energijom na svakom koraku. Podržavao saigrače sa klupe, na terenu, u svlačionici, pre i posle utakmice. Prihvatio je ulogu koja mu je dodeljena u Zvezdi i izneo najbolje što je umeo. Put ga je vrlo brzo ponovo vratio u Srbiju i Beograd. Kako kaže, posebno mesto za njega.

Izabrane vesti

"Kao da sam se vratio kući. Sjajan osećaj. Period koji sam proveo u Srbiji je poseban za moj život i karijeru. Zaista volim ovaj grad, ljude i atmosferu. to sam shvatio kada sam se vratio. Nema ovakvog mesta na svetu. Izuzetno mi se dopao život u Beogradu“, priča 34-godišnji košarkaš za Mozzart Sport, uoči susreta Srbije i Portorika u okviru priprema za Svetsko prvenstvo (19h, RTS 1, TV Arena Premium 2).

Holand i ostatak reprezentacije Portorika će izaći na megdan selekciji Svetislava Pešića u Beogradskoj areni. Dvorani koja mu je dobro poznata, mada je i sa Zvezdom u njoj bio samo gost večitom rivalu. Uprkos gorkom kraju, dugo će pamtiti period proveden u crveno-belom.

Sezona se nije završila kako smo se nadali, verovali smo da možemo da osvojimo ABA ligu, ali putovanje koje smo prošli svi zajedno je najvažnije i prethodna godina je bila zaista fantastična. Kada pogledam sve ljude koje sam upoznao, saigrače... Pravi blagoslov i veoma sam zahvalan. Sa velikim brojem saigrača sam postao dobar prijatelj i to mnogo znači. Navijači su bili neverovatni. Posebni su, uvek vas podržavaju i to nam je mnogo pomagalo. Sve u svemu, sjajno iskustvo. Bila je čast“.

Svestan je Holand šta je bitno uticalo da kraj ne bude kakvom su se svi u klubu nadali.

"Nismo počeli sezonu kako smo se nadali i to je bila jedna od stvari koje su nas sprečile da je završimo na željen način. Početak je bio težak, ali od osme utakmice otprilike, bili smo jedan od najboljih osam timova u Evropi. Da je sezona tada počela... Imali smo tim na tom, visokom nivou, pa smo čak i pored slabog starta beležili dobre rezultate. Da je bio malo bolji početak, možda bi se sve završilo drugačije".

Pamte se najpre dobre stvari. Kao recimo, navijači. Posebno su ga oduševili.

"Strast koju ljudi ovde gaje prema košarci je neverovatna. Imali smo najbolje navijače u Evroligi. Bili su na svakoj utakmici, podržavali nas, pravili sjajnu atmosferu. Retko se to viđa. U Srbiji generalno vlada veliki entuzijazam za košarkom".

Za njim je veliki broj igrača digao sidro. Zvezda je promenila gotov kompletan tim. Od Džonovih saigrača ostali su samo domaći košarkaši Nemanja Nedović, Branko Lazić, Stefan Lazarević, Dalibor Ilić, Luka Mitrović i Ognjen Kuzmić. Vratio se na Mali Kalemegdan Dejan Davidovac, a stiglo je i osam novajlija. Rokas Giedraitis je već i sleteo u Beograd.

"Svaki put kada se menja veliki broj igrača, morate da sačekate da biste videli kako će se uklopiti. Kako će se izgraditi hemija. Ne mogu ništa da tvrdim, videćemo, ali ima Zvezda talentovane igrače i verujem da će imati uspeha".

Krasila je Zvezdu prošle sezone, pogotovu u završnici, odlična atmosfera u ekipi. Među najzaslužnijima je bio Holand. Posle utakmica je bio zadužen za muziku. Neretko i pred novinare stajao sa zvučnikom iz kojeg su izbijali rege zvuci. Zbijao je šale sa saigračima, dobacivao im tokom davanja izjava. Kao jedan od najiskusnijih u reprezentaciji Portorika verovatno ima sličnu, ali i još veću odgovornost.

"U Portoriku svi puštaju muziku, sve radimo timski, ali nisam ni u Zvezdi samo ja bio di-džej. U svakom slučaju, to sam ja. Pokušavam da donesem dobre vibracije, pozitivnu energiju i pravi stav, svestan da je svaka sezona duga. Imate uspona i padova i pristup je izuzetno važan. Uvek se trudim da budem optimističan i nadam se da će me, osim košarke, i po tome pamtiti jednog dana", ističe Holand i dodaje da ipak nije puštao pesme tim-menadžera državnog tima, najpoznatijeg portorikanskog košarkaša i bivšeg NBA asa, Karlosa Aroja. Mada priznaje da je talentovan umetnik.

Arojo se posle igračke karijere, mada i tokom nje, bavio muzikom. I to vrlo uspešno. A od pre dve godine ima i ulogu u reprezentaciji Portorika. Holand ga poznaje sa parketa i ne krije koliko njegovo prisustvo znači ekipi.

"Ima veliko znanje i iskustvo. Igrali smo zajedno za reprezentaciju, tako da se dobro poznajemo. Uvek je tu da nam pomogne i šta god da nam prenese, od izuzetnog je značaja".

Igrao je bivši košarkaš Zvezde sa Arojom u reprezentaciji, za koju nastupa od 2011. godine. Iako je rođen u Bronksu, odrastao u Americi i školovao se na Boston univerzitetu gde je igrao koledž košarku, kada se ukazala prilika da brani boje države svoje majke, nije je propustio.

"Igrali smo turnir u Portoriku pre nego što sam diplomirao 2011. Majka i njena porodica su iz Portorika, tada sam tek shvatio da bih mogao da igram za reprezentaciju. Nisam o tome razmišljao ranije, ali tada sam čuo za portorikansku ligu i pojavila se ideja o državnom timu. Bio sam na probi pred kvalifikacije za Olimpijske igre i izborio se za mesto - prilično prosto".

Holand protiv Kalinića (©fiba.basketball)Holand protiv Kalinića (©fiba.basketball)

Nije ga četiri godine bilo u reprezentaciji i činilo se da je zatvorio to poglavlje, ali kada se povredio Đian Klavel, ponudio se državnom timu i ubrzo je usledio Arojov poziv. Imaće priliku i da prvi put zaigra na Svetskom prvenstvu. Bio bi to možda sjajan način da stavi tačku na reprezentativnu karijeru.

"Propustio sam nekoliko takmičenja zbog povrede i mnogo mi znači što mogu ponovo da obučem dres reprezentacije. To je nešto drugačije, predstavljate čitavu državu, porodicu... Izuzetna mi je čast svaki put kad sam u bojama Portorika i veoma sam zahvalan zbog ukazane šanse. Sve ovo je bilo ogromno iskustvo. Pravi je blagoslov što sam dobio priliku i ne uzimam je zdravo za gotovo, možda neće biti narednog Svetskog prvenstva za mene. Uživam u trenutku koliko je god moguće. Borim se i trudim se da pobeđujem".

Na spisku Portorika trenutno je 14 igrača. Holandov doprinos na terenu i van njega je dragocen, dok glavnu reč na parketu u poslednje vreme vodi Tremont Voters. Imao je 25-godišnji bek vrlo dobru sezonu u Metropolitanu, a sa posebnom insipiracijom igra sa državnim grbom na grudima. Iskusni i snažni Ismael Romero je bitan faktor u reketu, uz talentovanog Džordža Kondita, a treba istaći i Isaiju Pinjeira, Kristofera Ortiza... Čini se da selektor Nelson Kolon ima dobar spoj mladosti i iskustva, ali je jasno da ovom timu nedostaju Klavel, kao i NBA košarkaš Hose Alvarado.

"Imamo veliki broj mladih i talentovanih momaka. Možemo da napravimo mnogo. Iskustvo koje dobijamo na pripremnim utakmicama će nam biti izuzetno važno. Igrali smo protiv vrhunskih timova kao što su SAD i Italija, a igraćemo i protiv Srbije, Litvanije i Letonije. Sve to će nam pomoći u prvoj fazi Svetskog prvenstva protiv Srbije, ali i Kine i Južnog Sudana, takođe dobrih timova. Nadam se da možemo da prođemo. Želimo da pobeđujemo i to pokušavamo da uradimo svaki put kad kročimo na teren.“

Predstojeći protivnik Srbije, ali i rival iz grupne na Mundobasketu (zajedno sa Kinom i Južnim Sudanom), je tokom priprema pobedio Dominikansku Republiku (93:86) i izgubio od SAD (74:117) i Italije (65:98). Mečevi su bili velika škola, a posebno se izdvaja duel sa američkim timom. Iako mnogi potcenjuju podmlađenu četu Stiva Kera, Holand je iz prve ruke video kakav kvalitet poseduje.

"Baš dobra ekipa. Veliki su momci, jaki, brzi... Sjajne atlete. Popunjeni su na svakoj poziciji. Možda nemaju najbolje od najboljih iz NBA, ali su u pitanju košarkaši vrhunskog svetskog nivoa. Mnogo je dobrih reprezentacija, ali Amerikanci su najbolji. S druge strane, nikome neće biti lako, posebno jer je ovo verovatno drugi najbolji košarkaški turnir posle Olimpijskih igara. Svi će biti spremni, željni dokazivanja i jedva čekam da počne. Uzbuđen sam", priča Holand i dodaje o glavnim favoritima:

Amerikanci, Francuzi, Španci... Možda i Slovenija, videćemo".

Istakao je bivši košarkaš Crvene zvezde da Portoriko posebno znače dueli sa evropskim reprezentacijama, a svestan je da će i protiv Srbije imati težak zadatak. Uporedio je Orlove i sa Amerikancima, s ozbirom da i jednima i drugima nedostaju velike zvezde.

Isto možemo da kažemo za Srbiju. Nema sve najbolje igrače, ali ne možete reći da to nije sjajan tim. To su sve odlični igrači, delio sam svlačionicu i teren sa mnogima od njih i svi igraju na visokom nivou. Biće veliki izazov. Dobra su ekipa i imaju velike šanse da naprave nešto veliko, nadam se samo da to neće pokazati i protiv nas“.

Imaće priliku da stane i pred doskorašnje saigrače, Ognjena Dobrića i Filipa Petruševa. Poput Holanda, takođe su napustili Mali Kalemegdan – Dobrić karijeru nastavlja u Virtusu, Petrušev u Filadelfija Seventisiksersima i NBA.

"Znam koliko su dobri. Baš mi je drago zbog Dobrića i odlaska u Virtusa, kao i što je Filip u NBA - biće im sjajno. Ponosan sam na njih i uzbuđen. Biće zabavno biti na drugom kraju terena".

Novi angažman pronašao je nedavno i Džon. Braniće boje Hapoel Tel Aviva, sa kojim će imati priliku da nastupa u Evrokupu.

"Sjajan tim, mislim da imamo šansu da napravi mnogo dobrih stvari. Jedva čekam da krenemo. Najpre Portoriko, ali obavili smo nekoliko razgovora, igrao sam sa nekolicinom momaka iz te ekipe i uzbuđen sam“, zaključio je Džon Holand.


tagovi

Džon Holandkošarkaška reprezentacija Portorikakošarkaška reprezentacija SrbijeKK Crvena zvezdaOgnjen DobrićFilip PetruševKvalifikacije za Mundobasket 2023

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara