Frenk Kaminski i Vili Ernangomes (©Starsport)
Frenk Kaminski i Vili Ernangomes (©Starsport)

Ernangomes o nožu u leđa i prelasku u Barsu: Real me nije želeo! NBA ligi sam sve dao

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.12.23. | 17:42

“U Barsi se osećam kao kod kuće, potpisao sam na tri godine, a nadam se da ću ostati još deset”, kaže MVP Evrobasketa

Letos je Barselona aktivirala transfer bombu, potpisala je Vilija Ernangomesa. Najkorisniji igrač Evrobasketa napustio je NBA ligu, vratio se “preko bare”, ali ne Madrid, grad u kome je rođen, i Real, koji ga je lansirao u orbitu.

Kraljevski klub polagao je prava na Vilija Ernangomesa, no odlučio je da ne izjednači ponudu i ne trka se katalonskim klubom. Nije bio zainteresovan i Barselona je dobila veliko pojačanje u reketu. Obilato tu prednost koristi u Evroligi, gde stariji Ernangomes – mlađi brat Huančo prešao u Panatinaikos, iako je bilo govora da bi i on mogao da završi u Blaugrani, te tako čine tandem u reketu – beleži preko 12 poena i nešto manje od pet skokova.

Izabrane vesti

Šta se dešavalo tokom leta, da li je “zabio nož u leđa” Real Madridu i kako gleda na celu tu situaciju Vili Ernangomes je bez dlake na jeziku i ustezanja govorio je za Basketnews pred duel sa Olimpijom Milano u Evroligi.

“Real Madrid me nije želeo. Polagali u prava, ali nisu izjednačili ponudu”, rekao je Vili Ernangomes za Basketnews i nastavio:

“Barselona mi je dala priliku da budem na dobrom mestu i da situacija bude povoljna po mene. Želim da se zahvalim Real Madridu na šansi koju mi je pružio. Igrao sam, rastao, učio i postao profesionalac”.

Vili Ernangomes je dve godine igrao za Blankose, iz Madrida je otišao u NBA ligu, gde je prvo nastupao za Njujork Nikse, a zatim i za Šarlot i Nju Orleans. Ipak, španski reprezentativac ne smatra Vizink centar kućom.

“Nisam mnogo igrao u Real Madridu. Kada sam u Nju Orleansu, tada se osećam kao kod kuće, tamo sam proveo skoro tri i po godine života. Tamo sam bio više nego u bilo kom drugom gradu”.

Vili Ernangomes (©Starsport)Vili Ernangomes (©Starsport)

Razlog zašto se vratio na Iberijsko poluostrvo leži u činjenici da nije uspeo da se izbori za prostor pored Jonasa Valančijunasa i Zajona Vilijamsona. Trener Vili Grin nije preterano računao na najkorisnijeg igrača Evrobasketa. Jedva da je dobijao priliku.

Odigrao je samo 38 od 82 utakmice u sezoni, imao mizernu minutažu i tek dva puta našao se u startnoj petorci. Brojke nisu bile bogzna kakve – manje od sedam poena i pet skokova. Ali, letos je bio jedan od najtraženijih igrača na evropskom tržištu.

“Imao sam veoma tešku godinu… Prošle sezone u Nju Orleansu nisam igrao koliko sam želeo posle Evrobasketa, koji sam osvojio sa Španijom. Nisam igrao i to nisam očekivao. Tražio sam novu priliku, kako bih se osećao dobro i Barselona mi ju je pružila”.

Iako mu je konkurencija, Viliju Ernangomesu je omiljeni saigrač Jan Veseli. Legla mu je Barselona i najradije bi deceniju proveo u katalonskom klubu.

“Potpisao sam sa Barselonom ugovor na tri godine, nadam se da ću ovde biti još deset, jer se osećam kao kod kuće. Takođe, imam osećaj da sam NBA ligi dao sve što sam mogao. Borio sam se za priliku, igrao sa najboljim igračima na svetu, bio pored najboljih vlasnika, predsednika kao što su Majkl Džordan ili Fil Džekson, tako da ne mogu da se požalim”, poručio je Vili Ernangomes za Basketnews i razgovor završio rečima:

“Moja sadašnjost i budućnost vezani su za Barselonu. To je mesto gde želim da budem”.



tagovi

EvroligaKK BarselonaKK Real MadridVili Ernangomez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara