Ćus Mateo (© Reuters)
Ćus Mateo (© Reuters)

Fenomen varalice

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.05.23. | 16:00

Trener prvaka Evrope prevazišao psihološku barijeru i dokazao sebi, a i navijačima da može da vodi Real Madrid

Pojava kad osoba sumnja u sposobnosti i smatra sebe nedovoljno kompetentom i u konstantnom je strahu da će biti nazvana prevarantom, iako posao obavlja odlično u psihologiji naziva fenomen varalice. Tu „dijagnozu“ je jedan španski sportski novinar postavio treneru Real Madrida, Ćusu Mateu. I to pre mesec i po dana, kad se nije znalo na kom mestu će završiti osnovni deo Evrolige. Sad je šampion!

Ovaj sindrom ukoliko je osoba konstanto izložena njemu može dovesti do prepreka na profesionalnom i ličnom nivou. Izgleda da je španski stručnjak bio uspešan u misiji prevazilaženja pritiska javnosti koja ga nije štedela u medijima i na društvenim mrežama. Nazivan je varalicom i neznalicom. Navijači madridskog tima do pre samo nekoliko nedelja nisu mogli da ga smisle, sad ga dižu u nebesa i to sa pravom jer je doveo kraljevsk klub na krova Evrope 11. put.

Izabrane vesti

Mateo je bio poznat košarkaškoj javnosti kao pomoćni trener Pabla Lasa. Imao je epizode u Fuenlabradi, Unikahi iz Malage i Saragose. U tim timovima je sarađivao sa Horheom Garbahosom, Gustavom Ajonom, Aleksom Abrinjesom... Oprobao se Mateo i u Kini, gde se zadržao samo godinu dana, ali prvu veliku šansu za ozbiljnim angažmanom dobio je prošle godine. Usled srčanih problema trenera Lasa, tadašnji pomoćnik je preuzeo kormilo Los Blankosa. Posumnjalo se da li ima kvalitet stručnjak da predvodi Madriđane. Brzo je demantovao skeptike. Osvojio je naslov prvaka Španije protiv najvećeg rivala, Barselone. Pobedili su u seriji 3:1. Čelnici su odlučili da sa Lasom raskinu ugovor u komplikovanoj situaciji. Došlo je do razmimoilaženja direktora Huana Karlosa Sančesa Lazara i trenera koji je predvodio Blankose čitavu deceniju. Poverenje je ukazano Mateu. I početak sezone sa rođenim Madriđaninom na kormilu dosta je obećavao. Još jedan trofej ovog puta u Superkupu Španije. Opet su bio je bolji od Blaugrane. Bio je to početak, ali su pojedinci i dalje vrteli glavom.

Kada ste trener Real Madrida, bilo u fudbalu ili košarci, očekuje se da konstantno osvajate trofeje. Ukoliko ne uspete, pozicija vam je ugrožena. Mateo jeste pobeđivao u osnovnom delu sezone Evrolige i ACB lige, ali je trpeo ogromne kritike javnosti zbog načina vođenja utakmice i odluka u prelomnim trenucima utakmica. Bilo je vidno da Mateo sumnja u sposobnosti i razmišlja o mogućnosti da će ga javnost proglasiti nesposobnim da bude trener velikog kluba. To je usadilo ogromnu nesigurnost u španskog stručnjaka i po njegovom govoru tela se moglo pretpostaviti da je uplašen.

U Kupu kralja Mateo nije uspeo da dovede Real ni do finala. To je dodatno poremetilo nivo samopouzdanja, što se odražavalo i na tim u jednom trenutku sezone, a kritičari su bili sve glasniji. Pričalo se da je neznalica i da nije vredan strpljenja čelnika madridskog kluba i da bi trebalo da potraže novog stučnjaka.

Trpeo je kritike i uspeo je da dovede tim do vrha. Uradio je nekoliko stvari koje su bile od velikog značaja za Real. Ukazao je poverenje veteranima Serhiju Ljulju, Rudiju Fernandezu i Serhiju Rodrigezu bez kojih bi titula u Kaunsu bila nemoguća. Još važnije, uveo je zonsku odbranu. Neki bi rekli da je to bio potez očajnika, poslednja opcija kad trener nema više rešenja, ali je 2-3 zona madridskog tima bila nerešiva prepreka za mnoge timove. Mateo je Valtera Tavaresa postavio da bude prva opcija u napadu, a koliko div sa Zelenortskih Ostrva ceni trenera Matea rekao je u konferenciji posle finala:

Trebalo bi da mu se izvinite svi. Dosta je kritikovan, mnogo se sumnjalo u njegovu sposobnost, a bez njega ne bismo bili ovde. Od pripremnog perioda je verovao u nas. Trener je jedan od najboljih ljudi koje sam upoznao u životu“.

Mateo bio dirnut komentarom zaplakao i u tom momentu se videlo koliko je olakšanje osetio.

Trener Real Madrida vremenom je stasao i počeo je da donosi smislene odluke. Na kraju su stigle i pohvale. Kako je pobeđivao samopouzdanje mu je raslo. Logično bi bilo da je titulom prvaka Evrope, dokazao sebi već i kritičarima da je vredan klupe kraljevskog kluba, mada će i dalje biti onih koji se pitaju šta bi bilo da Ljulj nije pogodio i da li je finale dobio trener ili veterani. Deo javnosti može i da sumnja, ali Mateo više ne.

PIŠE: Nikola TRBOJEVIĆ

 


tagovi

KK Real MadridČus MateoEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara