Furkan Korkmaz i Duda Sanadze (©fiba.basketball)
Furkan Korkmaz i Duda Sanadze (©fiba.basketball)

FIBA kaznila Bitadzea, Sanadzea, Šengeliju i Korkmaza zbog incidenata na utakmici Gruzije i Turske na Evrobasketu

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.12.22. | 13:11

Posle dva produžetka Gruzini su upisali pobedu, prvu na kontinentalnoj smotri, ali se treći odigrao van parketa

Nedavno okončani Evrobasket obeležen je na mnogo načina. Od učešća velikih NBA zvezda poput Nikole Jokića, Janisa Adetokunba i Luke Dončića, preko nekih istorijskih individualnih izdanja, senzacionalnih rezultata i neverovatnog uspeha španske reprezentacije koja je pred početak kontinentalne smotre viđena daleko od postolja, a na kraju je završila na vrhu. Pomalo je zaboravljen i jedan incident ili bolje rečeno opšti haos tokom i posle utakmice Gruzije i Turske još u grupnoj fazi.

Prvo su se Duda Sanadze i Furkan Korkmaz pokačili sredinom četvrte deonice i zaradili isključenja. Potom je u produžetku Ergin Ataman napravio scenu, pa je i on morao da napusti teren. Iz turskog Saveza su potom tvrdili da su Sanadze, Tornike Šengelija i Goga Bitadze napali Korkmaza u svlačionici posle susreta, ali na kraju nije bilo sankcija. To se sada promenilo.

Izabrane vesti

FIBA je otvorila istragu povodom optužbi iz Turske za pomenute incidente koji su se dogodili posle susreta u Tbilisiju, a doneta je odluka da se kazne pomenuti igrači, kao i Košarkaški savezi Gruzije i Turske.

Prema FIBA pravilinku, Disciplinski odbor je doneo sledeće sankcije:

- Goga Bitadze je kažnjen sa 15.000 švajcarskih franaka, uz tri godine uslovnovne kazne. Ukoliko počini sličan ili isti prekršaj tokom pomenutog perioda, odmah će biti suspendovan na pet zvaničnih utakmica, uz kazne koje će mu biti nametnute zbog samog prekršaja.

- Duda Sanadze je kažnjen sa 3.000 švajcarskih franaka, uz tri godine uslovne kazne. Ukoliko počini sličan ili isti prekršaj tokom pomenutog perioda, odmah će biti suspendovan na jednu zvaničnu utkamicu, uz kazne koje će mu biti nametnute zbog samog prekršaja.

- Tornike Šengelija je kažnjen sa 5.000 švajcarskih franaka, uz tri godine uslovne kazne. Ukoliko počini sličan ili isti prekršaj tokom pomenutog perioda, odmah će biti suspendovan na dve zvanične utakmice, uz kazne koje će mu biti nametnute zbog samog prekršaja.

- Furkan Korkmaz je kažnjen sa 6.000 švajcarskih franaka, uz tri godine uslovne kazne. Ukoliko počini sličan ili isti prekršaj tokom pomenutog perioda, odmah će biti suspednovan na tri zvanične utakmice, uz kazne koje će mu biti nametnute zbog samog prekršaja.

- Košarkaški savez Gruzije je kažnjen sa 40.000 švajcarskih franaka.

- Košarkaški savez Turske je kažnjen sa 15.000 švajcarskih franaka.


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Turskekošarkaška reprezentacija GruzijeDuda SanadzeGoga BitadzeFurkan KorkmazTornike Šengelija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara