Kevin Durant (©AFP)
Kevin Durant (©AFP)

Finiks s Durantom – najbolja ekipa Zapadne konferencije

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.02.23. | 12:17

Možda i cele NBA lige?

Kako se pojedine situacije brzo menjaju... Pre samo sedan dana izgledalo je kao da se smirila situacija u Bruklinu. Nakon šta je smenjen Stiv Neš, Netsi su počeli da igraju vrlo dobro i do povrede Kevina Duranta su izgledali kao jedna od tri najbolje ekipe na Istoku. Bez problema su uspevali da se održe među šest najboljih u konferenciji, izgledalo je da su sigurni u plej-ofu, a onda je sve moguće jer su Durant i Kajri Irving u stanju da pobede svakoga, čak i bez pomoći saigrača koje su ove godine imali.

I onda je Irving zatražio trejd te ga je vrlo brzo i dobio kada je poslat u Dalas Maverikse. Novinari oko NBA lige su stidljivo pominjali da bi se nakon toga mogao da dogodi i trejd za Duranta, ali je ipak izgledalo da će ostati u Bruklinu najmanje do kraja sezone.

Izabrane vesti

A onda se dogodilo.

Nije iznenađenje to što je Finiks obavio trejd u kome su doveli Duranta, jer je to jedna od ekipa koja se oko njega najčešće pominjala i kada je on prošlog leta tražio odlazak iz Netsa. No, poslednjih dana nije bilo puno priče o tome da će se taj trejd i ostvariti, a činjenica da je Finiks na kraju uspeo da odradi ovaj posao, a da nije dao nijednog od nominalno tri najbolja svoja igrača podigla je na noge ceo NBA svet. Durant dolazi u ekipu koja je pre dve godine igrala finale NBA lige, dolazi da igra zajedno s Devinom Bukerom, Krisom Polom i Deandreom Ejtonom.

Prethodna rečenica jasno pokazuje koliko su dobar posao napravili Sansi. Činjenica je da su za njega dali dva odlična mlada asa. Mikal Bridžis ima 26 godina i u poslednje dve sezone se dokazao kao jedan od najboljih odbrambenih krilnih igrača u celoj ligi, a ni njegovih 17,2 poena uz 46,3% šuta i 38,7% za tri nikako ne može da se zaboravi. Kem Džonson takođe ima 26 godina, a ove je sezone pre povrede ušao u startnu petorku tima i odgovorio s prosekom od 13,9 poena uz 47,4% šuta te 45,5% za tri.

Dali su Sansi za Duranta i četiri nezaštićena pika prve runde – ove, 2025, 2027. i 2029. godine, a Bruklin ima pravo i na zamenu pikova 2028. Dali su dakle Sansi dosta toga, ali realno nisu dali previše za jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

Istina je da Durant ima 34 godine, ali je isto tako istina da je pre povrede ove sezone igrao na MVP nivou s prosekom od 29,7 poena, 6,7 skokova, 5,3 asistencija i 1,5 blokada po utakmici uz suludi procenat šuta od 55,9%, odnosno 37,6% kad su trojke u pitanju. Dodajte te brojke onima koji imaju Buker, Pol i Ejton pa ćete da shvatite koliko se Finiks ovim potezom popravio.

Odbrana? Napisali smo da je Bridžis fenomenalan odbrambeni igrač, ali Durant nije mnogo slabiji, ako je i uopšte. Činjenica je da je Durant više koncentrisan na napad nego na odbranu, ali je isto tako činjenica da je on na svojoj poziciji u stanju da odbrani bilo koga. Finiks će u petorku sada verovatno da doda Torija Krejga, još jednog dobrog odbrambenog igrača, a ni ova ostala trojka nije loša u toj fazi igre.

Najbolja stvar za Finiks je činjenica da uz fenomenalnu petorku imaju i dobru klupu. Trenutno su povređeni Kameron Pejn i Lendri Šemet, ali oni su veoma dobri igrači, baš kao šta je koristan Dejmion Li, a s tom trojkom su zatvorili rotaciju na bekovskim pozicijama. Na krilu su iz Netsa dobili još Ti-Džej Vorena koji bi mogao da bude prva napadačka opcija u drugoj petorci, a visoke pozicije pokrivaju Dario Šarić i Džok Lendejl. Dobro bi im došao još jedan igrač na krilnim pozicijama, ali verujemo da će uslediti još poneki potpis veterana nakon što prođe “trejd dedlajn”, a pojedini klubovi otpuste igrače na koje više ne računaju.

Sve u svemu, Finiks jeste dao budućnost za sadašnjost, ali ova sadašnjost izgleda jako dobro. Trenutno su peta ekipa na Zapadu, a samo treba da se nadaju da će što pre da se iz povrede vrati Durant, ali i ostali roviti igrači. Kada budu kompletni sigurno su najbolja ekipa na Zapadu, a verovatno i u celoj ligi, barem na papiru. Ove godine je Zapad takav da se niti jedna ekipa nije nametnula kao pravi favorit, a sada to postaje Finiks. Doduše, sada bi i druge ekipe mogle da reaguju, odnosno da naprave neke trejdove o kojima juče možda nisu ni razmišljali. Kada se drastično pojača jedna ekipa, onda i ostale moraju da odgovore.

Pre dve godine Finiks je bio dve pobede udaljen od NBA naslova, sada su praktično toj ekipi dodali Duranta umesto Bridžisa. Durant ima 34 godine, pred sobom barem još dve sezone na vrhunskom nivou. Čak i ako Pol ima 37 godina i bez njega će Durant, Buker i Ejton biti opasna ekipa sve dok KD bude mogao da igra vrhusku košarku. Ili barem dok bude želeo da igra za Sanse jer mu je ovo ipak već četvrti klub u karijeri. No, s obzirom na to da je prošlog leta upravo Finiks istakao kao jedan od klubova u kojem bi voleo da igra, onda navijači Sansa mogu da nadaju da će u Arizoni i da ostane.

A Bruklin? Oni su posebna priča. Za ovo šta se događalo kod njih u poslednje tri godine treba da se napiše knjiga.

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Kevin DurantFiniks SansBruklin Nets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara