Foto: Fiba Basketball
Foto: Fiba Basketball

Francuskinje servirale vruću osvetu, srpske košarkašice bez medalje u Tokiju

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.08.21. | 10:45

Na kraju četvrta pozicija za izabranice Marine Maljković

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Srbija je tukla Francusku u finalu Evropskog prvenstva i osvojila je na taj način zlatnu medalju. Sada je Francuska servirala ne hladnu - već vruću - osvetu izabranicama Marine Maljković i dobila duel za treće mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju - 91:76.

Izabrane vesti

Dakle, Srbiji četvrta pozicija na kraju, što je samo po sebi vrlo dobar rezultat. Nažalost, nije bilo dovoljno za medalju ovoga puta posle bronze u Riju. Francuskinje su danas bile bolje...

Poslednja epizoda generacije koja je Srbiji donela četiri medalje od 2015. godine, nažalost, nije se završila kako su svi želeli. Na zvaničnom oproštaju Sonje Vasić od igračke karijere i Jelene Bruks od reprezentativnog dresa.

Bez obzira na to što bronzana medalja nije danas u Tokiju zasijala na njihovim grudima, ova ekipa zaslužuje veliki aplauz i veliko hvala za kraj. Poseban karakter i ljubav prema nacionalnom dresu vodio ih je do dva evropska zlata (2015, 2021), jedne bronze na EP 2019. i bronze na OI 2016. Ovog puta su ostale za malo kratke. Bronza je ostala na dohvat ruke... Ali, nema nema šta da im se zameri.

Još pre početka utakmice, jedan kadar na video bimu u „Saitama Super areni“ prilikom intoniranja naše himne, najavio je koliko će emotivan biti ovaj susret. Sonja Vasić je poslednji put stajala ispred saigračica u dresu sa brojem pet i već tad je bila spremna da zaplače. Emocije je bar za nekih sat i po vremena morala da ostavi po strani, da bi zajedno sa kapitenom Jelenom Bruks povela tim u poslednju bitku. Još kao tinejdžerke u tandemu su počele reprezentativnu priču, pa je red bio da je u duetu i završe.

Videlo se u prvoj četvrtini koliku želju imaju da kraj bude pobednički. Videlo se i koliko je saigračicama bitno da ih isprate na najlepši način. Jelena i Sonja su pogađale iz daljine, a na njihove trojke, nadovezali su se poeni sa poludistance ili iz prodora Dabovićeve, Jovanovićeve, Anderson... Srbija je dobro otvorila susret za bronzu, ali je imala ispred sebe i veoma raspoloženog protivnika. Prva četvrtina je završena vođstvom izabranica Marine Maljković – 23:19, a u drugoj su rivalke postale još opasnije.

Francuskinje su pre nešto više od mesec dana izgubile u finalu Evropskog prvenstva od naše selekcije, pa je to bio samo dodatan motiv da danas pruže i više nego što mogu, da bi upisale pobedu i uzele odličje. Želja za naplatom dugova posebno se javila kod Grude i Mijem, koje su bile najvažnije oružje Francuske u napadu. Preokrenule su vođstvo na njihovu stranu u drugoj četvrtini, a posao im je olakšao veoma neuspešan napad Srbije tokom prvih nekoliko minuta. I pored toga što su imale taj pad, Srpkinje nisu dozvolile rivalkama da se previše odlepe. U dobar ritam ih je vratila Ivon Anderson, zahvaljujući kojoj je u završnici na semaforu ponovo bio nerešen rezultat. Međutim, trojka u samom finišu donela je Francuskinjama prednost pred odlazak u svlačionicu – 43:40.

U trećoj četvrtini su stvari postale znatno komplikovanije. Srbija nije bila efikasna kao u prvih deset minuta, izgubile su pravi fokus i usporile. A na drugoj strani su se udarnom tandemu pridružile i ostale saigračice. Prvi put je na meču jedna ekipa imala dvocifrenu prednost, bila je to Francuska. U ovom periodu naše reprezentativke skupile su 13 poena, protivnice – 24, pa su u poslednju deonicu zakoračile sa „plus 11“.

Sijaset puta su se izabranice Marine Maljković vadile iz nemogućih situacija, želeli su svi da se tako nešto dogodi i danas. Međutim, kako se bližio kraj, Francuskinje su bile sve sigurnije. Ubacivale su trojke, kontrolisale igru, držale odbranu na visokom nivou... Kada je za tri poena pogodila Gabi Vilijams, bivša saigračica Jelene Bruks i Tine Krajišnik iz Šoprona, zaostatak je postao ogorman – 76:59. Vremena za preokret je bilo sve manje. Ali nada je još postojala.

Sonja je shvatila da mora da krene na sve ili ništa, pa kako bude. Anderson je takođe osetila odgovornost prema dresu koji nosi... Prednost Francuske se polako smanjivala. Postala je u jednom trenutku jednocifrena. Ali, nisu rivalke dozvolile da im ovog puta pobeda izmakne.

SRBIJA – FRANCUSKA 76:91 (23:19, 17:24, 16:24, 20:24)

Sudije: Fernandez (Argentina), Boner (SAD), Kato (Japan).

Dvorana: „Super Arena Saitama“

SRBIJA: Vasić 9, Čađo, Jovanović 9, Bruks 14, Butulija, Crvendakić 2, Anderson 24, Stanković 2, Dabović 7, Škorić, Dugalić 2, Krajišnik 7.

FRANCUSKA: Fato 14, Mijem 16, Šartero 10, Gruda 14, Mičel 2, Vukosavljević, Ruper, Vilijams 17, Johanes 10, Duše 10, Čačuang.


tagovi

Sonja VasićJelena Bruks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara