Skariolo, Garbahosa i Rudi Fernandez (©Reuters)
Skariolo, Garbahosa i Rudi Fernandez (©Reuters)

Garbahosa: Španski treneri najbolji na svetu

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.11.20. | 15:08

Da li je u pravu?

Teško je precizno oceniti koja zemlja rađa najbolje košarkaške trenere na planeti, ali to nije problem predsedniku Košarkaškog saveza Španije Horheu Garbahosi. Prema njegovoj oceni, najbolji su baš Španci.

Legendarni reprezentativac Crvene furije, koji uspehe nastavlja da ređa i iz predsedničke fotelje, smatra da njegovim zemljacima niko nije ravan u trenerskom poslu.

Izabrane vesti

"Košarka je u Španiji veoma bitna. Jedan od glavnih razloga za uspeh su naši treneri. Poštujem sve, ali iskreno verujem da u španski košarkaški treneri najbolji na svetu. Imamo trenera u NBA, širom Evrope, Južne Amerike i Afrike jer timovi znaju njihov nivo i žele ih. Važno je imati kvalitetne stručnjake, tako se prave i dobri igrači", izjavio je Garbahosa.

Sasvim sigurno, španski stručnjaci spadaju u sam krem svetske košarke, Pablo Laso iz godine u godinu niže uspehe sa madridskim Realom, Ćavi Paskval osvaja trofeje gde god da se nađe, berlinska Alba predvođena iskusnim Aitom Garsijom Renezesom igra sjajnu košarku i beleži sve bolje rezultate.

Možda je malo preterano izjaviti da su španski stručnjaci najbolji, makar kada govorimo u aktivnim trenerim, posebno kada ponos nacije, košarkašku reprezentaciju, već dugi niz godina sa klupe predvodi italijanski stručnjak Serđo Skariolo.


Da nije Garbahosa zaboravio na srpske košarkaške stručnjak: recimo, Želimira Obradovića, najtrofejnijeg evropskog trenera svih vremena, Svetislava Pešića, svetskog i evropskog prvaka koji se praktično iz penzije vratio da bi Barselonu izveo na pravi put ili na Igora Kokoškova koji iza sebe ima titulu prvaka Evrope sa Slovenijom i koji je pre mnogih španskih stručnjaka dobio priliku da samostalno vodi jednu ekipu u NBA ligi. Možda i Aleksandra Đorđevića, koji je reprezentaciju Srbije vodio do tri vezane srebrne medalje na velikim takmičenjima.

Tu su i brojni sjajni grčki i italijanski košarkaški treneri, poput Dimitrisa Itudisa, Jorgosa Barcokasa i Janisa Sferopulosa, kao i Etorea Mesine i Andree Trinkijerija.

Bilo kako bilo, o ovome se uvek može raspravljati. Nema dileme da Španci imaju sjajne košarkaške radnike, ali da li baš i najbolje na svetu?


tagovi

Serđo SkarioloHorhe Garbahosakošarkaška reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara