Gasol, Skola i Entoni na događaju sa svetskim izveštačima na Mundobasketu (©FIBA Basketball)
Gasol, Skola i Entoni na događaju sa svetskim izveštačima na Mundobasketu (©FIBA Basketball)

Gasol, Skola i Melo uglas: Košarka se brzo menja, nema vremena za razmišljanje - već dela

Vreme čitanja: 9min | sub. 09.09.23. | 07:55

“Znamo da moramo da se takmičimo, jer svi žele da nas pobede. Niko nije mislio samo da ćemo da se prošetamo do zlata. Mi u NBA ligi imamo 450 igrača, nikada ne znaš iz kog razloga ne igraju za svoju reprezentaciju. Voleo bih da uvek šaljemo najbolje igrače, ali treba da poštujemo one koji ipak nisu ovde sa nama, kao i one koji jesu“, mišljenja je Entoni

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Veliki skup u organizaciji FIBA na kojem su predstavnici televizijskih i medijskih kuća mogli da razgovaraju sa nekadašnjim asovima, sada globalnim ambasadorima Mundobasketa Pauom Gasolom, Luisom Skolom i Karmelom Entonijem pred finale (RTS, 14.40) pokrenuo je nekoliko važnih tema po pitanju daljeg napretka svetske košarke, rasta u manje zastupljenim delovima sveta, te šta košarka i igranje za reprezentaciju donosi jednom igraču.

Izabrane vesti

O svemu tome, kao i o kvalitetima srpske košarkaške reprezentacije, govorili su tokom jednočasovnog druženja u bašti jednog luksuznog hotela u Manili.

“Bilo je izuzetno, energija je bila neverovatna. Nemačka je pobedila SAD, što je veliko iznenađenje. U Džakarti je takođe bilo lepo, snažna energija navijača i mnogo sam uživao“, počeo je svoje izlaganje slavni Argentinac.

Koliko je za košarku važno da se dalje razvija i širi?

“Stvar je u globalizaciji sporta. Svi rade mnogo toga da se košarka raširi na sve krajeve sveta, sve je zastupljenija u Africi, imamo lepu priču o Južnom Sudanu. FIBA radi veliku stvar, NBA takođe. To je put kojim treba da idemo dalje, a mi kao ambasadori treba da nastavimo da pomažemo dalje da se košarka razvija“.

Posle svega što je prošao tokom karijere, koji savet bi današnji Skola dao klincu Luisu?

“Ono što bih pre svega svakom mladom košarkašu rekao jeste da juri uvek za svojim snovima. Treba imati strast prema igri, jer te ona tera da daš i više od 100 odsto, da prebrodiš teške momente. Ako nemaš tu strast, jako je teško da uspeš. Moraš da daš svoje telo, srce i um ako želiš da uspeš. Možda ni tada nećeš biti na vrhu, ali ćeš imati lepu karijeru“.

Da li je i koja reprezentacija na vas ostavila najveći utisak?

“Priča Nemačke je za mene najbolja. Lepa je i ona koju je ispisao Južni Sudan. Drago mi je da je jedna tako mala i mlada zemlja napravila veliki uspeh. Ipak, Nemačka mi je posebna priča. Nepobedivi su dosad, pobedili Amerikance, igrali vrhunsku košarku, u napadu su neverovatni... Jedinstvena priča. Nemačka igra jako dobro ceo turnir“.

Šta je to što ste poneli sa sobom po završetku karijere?

“Za mene su prijateljstva jako važna. Igrali smo svi zajedno sa 15-16 godina, pa smo i danas prijatelji. Stvorili smo veze za ceo život. Dugo smo se borili za isti cilj, danas takođe stalno pričamo zajedno, družimo se, putujemo zajedno. U reprezentaciji su veze među igračima posebne“.

PAU GASOL: ŽELJA MI JE DA ŠIRIM KOBIJEVU ZAOSTAVŠTINU

Pau Gasol (©FIBA Basketball)Pau Gasol (©FIBA Basketball)

Čovek koji je do pre dve godine igrao reprezentativnu košarku i zagazio u petu deceniju života kako bi se od košarke oprostio u dresu sa nacionalnim grbom kaže da su polufinala na ovogodišnjem Mundobasketu bila odlična.

“Četiri ekipe igraju za medalje. Videli smo dve jake utakmice. Sve je bilo otvoreno. Kada govorimo o favoritima, uvek vidite SAD na prvom mestu. Ali, ostali su mnogo napredovali, nisu se uplašili. Druga utakmica je bila bolja od prve, ali su obe utakmice imale kvalitet“, rekao je Gasol.

Zajedno sa Skolom i Entonijem je ambasador Mundobasketa.

“Normalno mi je sve to. Ponosan sam što sam ambasador ove igre i Mundobasketa. Baš sam uživao u svemu dosad i lepo je što i dalje mogu da doprinesem razvoju košarke“.

Španac je takođe istakao da mu je cilj da u narednim godinama širi zaostavštinu Kobija Brajanta.

“Kobi je bio veliki deo moje karijere i života, naš odnos je prevazišao košarku. I dalje je prisutan u mom životu. Za mene je mogućnost da pomognem, da čuvam njegovo nasleđe velika stvar. Provodim dosta vremena sa njegovom suprugom i decom, svi smo kao velika porodica. Pokušavamo da delimo vrednosti koje je on cenio, takođe se trudim da utičem i na razvoj ženske košarke. To je njemu bilo važno, a i meni je sada kao ocu ćerke“.

Poput Skole, i Gasol je govorio o rastu košarke na globalnom nivou.

“Ovo je svet koji se brzo menja, nema mnogo vremena za razmišljanje, već treba da se deluje. Treba da nastavimo da dižemo košarku, da podstičemo trenere, igrače i sve u košarci da dalje rastu, da se razvijaju“

Kao najveći uspeh iz svoje reprezentativne karijere ističe – celo iskustvo.

“Predstavljati svoju zemlju je nešto posebno, uvek je najlepše pobeđivati i osvajati medalje, ali ni ne zanemarujem poraze. Osvojio sam i titulu u NBA ligi. Kada govorim o najvećem ostvarenju u karijeri, mislim da je cela moja karijera velika stvar, igrao sam do 41. godine. To me čini ponosnim, dugo sam radio ono što volim“.

Dve evropske selekcije su u finalu, dve sa američkog kontinenta u borbi za bronzu. Gde to stavlja Evropu na svetskoj košarkaškoj mapi?

“Evropska i internacionalna košarka je na mapi godinama. Sada je samo dodatno napredovala globalno. Super je videti dva tima iz Evrope u finalu, ne znam koliko je značajno, ali jeste lepo. Uspeli su da pobede dva jaka tima, jedni i drugi odigrali su dobar turnir. Videćemo kako će se dve poslednje utakmice na turniru završiti“.

Gasol je istakao Srbiju i Nemačku kao dve posebne priče turnira.

“Na svakom turniru imate priče za pamćenje. Srbija je uvek imala veliko srce, defanzivno su bili jako agresivni i napravili su neke velike stvari. Da bi bio najbolji, moraš da budeš najgladniji, da imaš najveću želju. U oba polufinala pobedili su timovi koji imaju više srca i želje. Više su verovali i to se videlo čak i kada su Amerikanci krenuli u juriš, Nemci su uspeli da ostanu smireni i pobede. Videli smo neke jako važne pogotke u samoj završnici“.

Koliko je važna psihička priprema za finale?

“Isti bih savet dao i za svoju Španiju – samo nemojte previše da se uzbuđujete, ali nije posao gotov. Ima još jedna utakmica, igra se za zlato, fokus mora da ti bude na tom meču. O tome je Kobi često pričao. Treba da kontrolišeš emocije, da igraš svoju igru“.

Značaj igranja za reprezentaciju na dalji život?

“Mi za reprezentaciju kažemo da je velika familija. Stalno smo zajedno, svako leto. Imamo veze koje smo stvorili za ceo život. Čak i kada smo mnogi od nas okačili patike o klin, shvatamo koliko znači prijateljstvo i ista negujemo svakodnevno. Ona su nas učinila boljim ljudima. To je lepa stvar u košarci“.

ENTONI: VOLEO BIH DA VIDIM NAJBOLJE AMERIČKE IGRAČE I NA MUNDOBASKETU, ALI...

Karmelo Entoni (©FIBA Basketball)Karmelo Entoni (©FIBA Basketball)

Karmelo Entoni je istakao da su oba polufinala bila kvalitetna i da je publika dobila šou.

“Bilo je super gledati sve sa strane. Nivo intenziteta i fokusa sa kojim su sve četiri ekipe igrale. Odlična atmosfera i energija, nadam se da su navijači dobili šta su želeli, jer mi sigurno jesmo“.

Pobedu Nemačke nad SAD vidi kao Iznenađenje.

“Jeste iznenađenje to što su Amerikanci izgubili. Nama je uvek cilj zlato, zato je svaki poraz iznenađenje i šok za nas, neću da lažem. Svaka čast Srbiji za pobedu nad Kanadom, Nemačkoj za trijumf nad SAD, igra se poboljšala globalno, ekipe su porasle, nas trojica smo uradili svoj deo da podignemo košarku“.

Zanimljivo, Melo kaže da bi u budućnosti voleo da vidi i druge reprezentacije na nivou najbolje verzije SAD.

“Lepa je stvar kada vidiš klince koji žele da predstavljaju jednog dana svoju zemlju. Voleo bih da u budućnosti vidim i druge reprezentacije koje su slične nama, već je posađeno seme i sada ga samo treba negovati“.

S obzirom da su poslednja dva Mundobasketa za SAD završena bez zlata, da li je vreme da se i na najmasovnije planetarno takmičenje šalje najbolje što ta država ima?

“Dobro pitanje. Ne kažem da mi ne možemo da izgubimo, već nas strah od poraza tera da idemo dalje, više i bolje. Svi poštujemo igru i naše rivale. Znamo da moramo da se takmičimo, jer svi žele da nas pobede. Niko nije mislio samo da ćemo da se prošetamo do zlata. Mi u NBA ligi imamo 450 igrača, nikada ne znaš iz kog razloga ne igraju za svoju reprezentaciju. Voleo bih da uvek šaljemo najbolje igrače, ali treba da poštujemo one koji ipak nisu ovde sa nama, kao i one koji jesu. Mi sada razvijamo mlade igrače, talente da mogu da se takmiče u narednim prvenstvima. Izgubili smo sada i idemo dalje“.

Kao svoje najveće ostvarenje u karijeri ne vidi tri olimpijska zlata već...

“Kada sagledam sve u svojoj karijeri, rekao bih da je to što sam 20 godina bio u igri. Jako je teško takmičiti se 20 godina. Uzeo sam tri olimpijska zlata, ali kada pogledam sve što sam doživeo, celo iskustvo je za mene veliko ostvarenje“.

Selektor SAD Stiv Ker govorio je na konferenciji za novinare posle poraza od Nemačke da “ovo više nije 1992. godina i ekipe su mnogo kvalitetnije“.

“Treba da poštujemo igru više, da poštujemo ono što je stvoreno 1992. godine, pa šta se sve izdešavalo do danas. Zlatne godine američke košarke bile su tokom dvehiljaditih, svi smo se okupljali zbog istog cilja i igrali. Sada je košarka mnogo drugačija u odnosu na pre 15-20 godina. Jako poštujem svakog protivnika, skautiramo ih svakog dana u NBA ligi, kao i to što svako igra za svoje nacionalne selekcije. Moramo da podržimo i momke koji su sada u reprezentaciji, treba im dati vetar u leđa, da ostanemo u ovom trenutku i ne pričamo o prošlosti“.

O tome ko ga je najviše impresionirao na dosadašnjem turniru...

“Dosta je lepih priča na turniru. Polufinalne utakmice su priče za sebe. Kanada je napravila veliki rezultat, videli su šta Šaj radi... Poraz uvek teško padne, ali treba ustati i boriti se dalje. To važi i za SAD. Srbija je uspela mnogo bez svojih najboljih igrača, Nemačka mi je najbolja priča Mundobasketa. Sjajno je što su došli u poziciju da osvoje zlato, malo ko je to očekivao. Verujem da su svi u Nemačkoj jako ponosni. Ali, u nedelju ćemo videti najbolju priču turnira“.

Ističe da su prijateljstva i poznanstva koja je stekao kroz košarku za život.

“Nikada nisam sanjao da ću sedeti pored Paua i Skole, predstavnika Španije i Argentine, uz mene iz SAD. Ali to pokazuje koliko je košarka porasla i postala globalna. Mi smo se svi vezali jedni za druge, postali braća, čak i kada smo gubili imali smo samo još veću želju da igramo zajedno i osvojimo medalju za našu zemlju. Doneli smo ego u svlačionicu, ali nismo dozvoljavali da nas ego nadjača. O tome je Majk Šiševski često govorio“

A, kakav bi savet dao američkim košarkašima pred meč za treće mesto?

“Moj savet je da izađu na parket i pobede. Svi oni znaju da igraju košarku, treba da nauče da rovare za pobedu. Ovo je sudar više stilova. U NBA je cilj postići što više poena, a onda dođe Nemačka i ubaci 113 poena Americi i pobedi. To je drugi nivo košarke. Nemci su zaslužili sve ovo. Sad treba mi da pobedimo Kanadu, da pokažemo karakter. Veliki test za sve vas“.

Za kraj – kako se spremiti za finale i borbu za zlato?

“Medalja, zlato je ono što te čini fokusiranim. Ne možeš da spavaš, koncentrisan si samo na to da pobediš, da iskoristiš veliku šansu. Tada se veliki rad tokom leta i prethodnih godina isplati. Svaki posed se računa, trener, igrači, navijači... Sve se računa. Moraš da budeš pravi, ako želiš da budeš najbolji i uzmeš zlato. To je ono što kasnije pamtiš, što nosiš u sebi, tu tenziju i energiju, tu borbu do kraja. To očekujem i u nedelju“.


tagovi

Mundobasket 2023Pau GasolLuis SkolaKarmelo Entoni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara