Detalj sa događaja na kojem su govorile tri legende svetske košarke (©FIBA basketball)
Detalj sa događaja na kojem su govorile tri legende svetske košarke (©FIBA basketball)

Skola: Drago mi je što tradicionalna Srbija sad igra brže i modernije; Gasol: Sjajni ste i bez Jokića, Pešićeve zasluge ogromne

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.09.23. | 06:58

“Srbija je uradila veliki posao da dođe u ovu poziciju. Radili su mnogo, bili u procesu rasta“, dodaje Karmelo Entoni

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Stigli smo do samog kraja Mundobasketa u Manili, pored dve utakmice za razigravanje u subotu, dva najvažnija događaja zakazana su za nedelju, kada ćemo videti sudare za bronzu i zlato!

Izabrane vesti

Srbija i Nemačka igraće za svetsku titulu (RTS, 14.40), SAD i Kanada za treće mesto (TV Sportklub, 10.30), a tim povodom FIBA je za medije organizovala druženje sa tri žive legende svetske košarke, Luisom Skolom, Pauom Gasolom i Karmelom Entonijem. Govorilo se o mnogim stvarima, ali je glavni fokus bio na poslednje dve utakmice turnira.

Na pitanje izveštača Mozzart Sporta iz Manile, trojica asova rado su podelili svoja razmišljanja o igri Srbije.

“Srbija košarku igra toliko dobro i toliko dugo, da je plasman u finale već uobičajena stvar. Sada je naravno posebno, zbog samog tima. Nisu isti sastav od prošle godine, nemaju nekoliko bitnih igrača, ali su opet tu, na korak do zlata. U Manili im nedostaje najbolji igrač na svetu. Kada vam nedostaje takav igrač, očekujete da će tim biti mnogo lošiji. Ali, opet vidimo Srbiju kako dominira košarkom, navikla nas je na to. Igraju timski, jako modernu košarku, jako zabavnu za oko“, poručio je Skola.

Imao je argentinski as i nekoliko reči da kaže o Nemačkoj...

“Nemačka je juče pobedila SAD sa 113 poena, Litvanija sa 110 poena. To je nešto što nije bilo uobičajeno ranije. Da biste pobedili SAD ranijih godina, morali ste da je isterate iz zone komfora, da usporite igru drastično, da ih učinite da im bude neprijatno. Nemačka je sada izašla na parket i rekla da želi da igra po njihovim pravilima i pobedila je. Sada se košarka igra drugačije, to je košarka kakva treba da bude. Za mene je sve ovo jako zabavno i uživam da gledam takvu košarku“.

Srbija se tome prilagodila i sada takođe igra brzo i agresivno u napadu...

“Drago mi je što se tradicionalna ekipa poput Srbije adaptira na to i što vidimo bolju košarku zbog toga“, rekao je Skola.

NBA šampion i nekadašnji as Španije Pau Gasol takođe je rekao dosta toga o Srbiji, ai posebno istakao značaj Svetislava Pešića u svemu tome.

“Srbija je zaslužila da bude u finalu i bori se za zlato. Malo se priča o značaju i ulozi trenera Svetislava Pešića koji je bio selektor Jugoslavije pre 21 godine kada su uzeli zlato u Indijanapolisu, sada je opet tu. Fantastičan trener, bio je mentor mom bratu, znam ga lično i dajem mu velike zasluge za ovo što se dešava u Srbiji. Vodio je najbolje timove do vrha, ima veliku strast prema košarci“, kaže Gasol i dodaje:

“Srbija igra sjajno bez Jokića i još nekoliko bitnih igrača. Ipak, timska košarka je pobedila priču o individualcima u ekipa. Videli ste kako je Argentina pobedila Francusku 2019. godine na Mundobasketu, bili su bolji tim, pa je i Španija dobila Australiju koja je individualno bila bolja od nas. I tada smo gledali neočekivano finale. Lepo je videti to i sada, nije sve u pojedinačlnom kvalitetu, već timu. Da se svi bore za istu stvar, za loptu, komuniciraju, bore za svaki posed, brane koš, to su vrednosti koje treba ceniti“.

Trostruki osvajač olimpijskog zlata Karmelo Entoni podseća da je Srbija zemlja košarke i da je ovo sve normalno...

“Srbija je uradila veliki posao da dođe u ovu poziciju. Radili su mnogo, bili u procesu rasta. Srbija toliko dugo radi i svaki put dolazi do kraja. Nemačka takođe. To su dva tima koji imaju dva različita nivoa fokusa, pripreme i intenziteta. Videćete i u nedelju dva velika tima na delu, šta će pokazati jedni i drugi, jer svi su želeli ovo, da budu u finalu i igraju za zlato. Mnogi su hteli da vide SAD i Kanadu u finalu, sada vidimo koliko je košarka toliko porasla, da svi veruju u proces. Jedva čekam finale, čak i meč za bronzu će biti dobar. Biće dobar dan za navijače i FIBA“, jasan je Melo.

Nijedan od trojice sagovornika nije želeo da govori o tome ko je bliži zlatu, ali su pohvalili Srbiju i Nemačku zbog prolaza u finale. Takođe je istakao i važnost utakmice za treće mesto.

“Čeka nas dobra utakmica. Nisam očekivao ovakvo finale. Nemačka i Srbija su sjajni timovi, Srbi nemaju nekoliko važnih igrača, ali su u finalu. Nemci imaju zabavne igrače za gledanje. Jako sam uzbuđen i zbog meča za treće mesto, jer sam ih očekivao u finalu. Medalja u sportu je velika stvar i baš me zanima kako će Kanada i SAD da pristupe meču za bronzu. Hteli su zlato, u redu, sada treba ići i po bronzu sa istim žarom“, izjavio je Skola.

Njegov dugogodišnji rival Pau Gasol želi da vidi najbolju košarku u dvorani “Mall of Asia“.

“Biće zanimljivo finale, očekujem čvrstiu borbu oba tima i tesnu utakmicu. Ono što pamtim iz vremena kada sam ja igrao finala jeste posebna motivacija, fokus i sama priprema, što je jako važno. Uvek sam uzbuđen kada dođe finale. Neka najbolji tim pobedi sutra“, završio je Gasol.


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Pau GasolLuis SkolaKarmelo Entoni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara