Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)

Glasanje za Ol-star - prvi presek: Jokić gleda u leđa samo Lebronu, Kari i Durent idu ka "trakama"

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.01.22. | 01:05

Bek Golden Stejta i krilo Bruklina zasad dobili najviše glasova i na dobrom su putu da budu kapiteni, srpski centar ima veliku podršku

Nikola Jokić će, kako stoje stvari, i četvrti put zaredom biti deo Ol-star utakmice. To je naravno i očekivano, s ozbirom da je srpski centar minule sezone poneo MVP zvanje, a čini se da ovoga puta ima i veću podršku nego ranijih godina. Košarkaš Denver Nagetsa je do prvog preseka dobio 1.649.809 glasova, što ga stavlja na treće mesto zapadne konferencije iza Stefona Karija i Lebrona Džejmsa. Odmah je iza Kralja kada se gledaju igrači unutrašnje linije .

U sezoni 2018/19 Somboracu je prvi put ukazana čast da učestvuje na Ol-star susretu. Posto je prvi igrač Nagetsa kojem je stigla pozivnica za utakmicu svih zvezda još od 2011. godine i Karmela Entonija. Naredne godine je ponovo bio deo NBA spektakla, a minule i starter - prvi iz Denvera posle 10 godina. Takođe, postao je tek treći igrač u istoriji franšize koji je tri puta zaredom učestvovao na zvezdanim mečevima.

Izabrane vesti

S ozbirom da je ove sezone podigao lestvicu u odnosu na prethodnu u kojoj je proglašen za najkorisnijeg igrača lige, jasno je da mu je mesto u eliti rezerivasano. Od oktobra je upisao 31 nastup u najjačoj ligi sveta i beleži istorijske brojke - 25,7 poena, 14,2 skokova i sedam asistencija po meču. Nijedan igrač nije uspeo da okonča sezonu sa prosekom od 26 poena, 13 uhvaćenih lopti i sedam završnih dodavanja. Njegov PER rejting (nešto slično evropskom indeksu korisnosti) trenutno je 32,26. Ukoliko nastavi u istom ritmu, zauzeće prvo mesto večne liste ispred Vilta Čemberlena koji je u sezoni 1961/62 imao prosečan PER rejting 32,1.

Sve to dokazuje da Ol-star vikend ne može da prođe bez njega, ali teško će aktuelni MVP do kapitenske trake. Kao i prethodnih godina, igrači sa najviše glasova na Istoku i Zapadu će birati ekipe bez konferencijskih restrikcija. Ako je suditi po prvom preseku, tu privilegiju će imati Kari i Kevin Durent. Bek Golden Stejta je sa 2.584.623 glasa ubedljivo prvi na Zapadu (ali i u čitavoj ligi), dok krilni košarkaš Bruklina ima prednost u odnosu na Janisa Adetokumba od 214.600 glasova (popularni Durentula na 2.360.435).

Među visokim igračima Zapada od Jokića je veću podršku dobio samo Džejms. Za košarkaša Lejkersa glasalo je 2.018.725 fanova. Ukoliko se stanje ne promeni, petorku Zapada će uz Karija, Džejmsa i Džokera činiti Pol Džordž iz LA Klipersa (1.072.591) i Luka Dončić iz Dalas Maveriksa (787.690). Sa druge strane Durentu i Adetokumbu bi u unutrašnjoj liniji Istoka društvo trebalo da pravi Džoel Embid iz Filadelfije (1.236.060), dok su od bekova najviše glasova dobili Demar Derozan iz Čikaga (1.487.598) i Bruklinov Džejms Harden (892.065).

Velikih iznenađenja, kao što je to bio slučaj ranijih godina, zasada nema. Interesantno je doduše da je Klej Tompson iz Golden Stejta (367.743) dobio više glasova od Devina Bukera iz Finiksa (338.526), iako još nije upisao nastup u tekućoj sezoni. Sjajni šuter bi uskoro trebalo da se vrati na parket, a kako stoje stvari mogao bi da dobije priliku da zaigra i na Ol-star utakmici, s ozbirom da je trenutno četvrti po broju glasova među bekovima Zapada. Od igrača sa ovih prostora među 40 je još samo centar Bulsa Nikola Vučević (92.936).

Ol-star utakmica planirana je za 20. februar u Klivlendu, prvi put od 1997. godine, kada je proslavljeno pola veka od nastanka lige. Tako je simbolično odabran za domaćina i za proslavu 75-godišnjice.

Glasanje traje četiri sedmice, a navijači na konačan ishod mogu da utiču putem NBA aplikacije i zvaničnog sajta. Takođe, svakog dana se glasovi mogu ostavljati putem društvene mreže Tviter, na kojoj svaki nalog u roku od 24h može da pogura 10 različitih igrača ka reviji NBA zvezda. Važno je napomenuti da će glasovi fanova imati 50 odsto udela u konačnom zbiru. Igrači će se pitati za još 25 odsto, mediji za još toliko - uz napomenu da imaju pravo samo jednom da glasaju i odaberu po pet igrača iz obe konferencije (tri iz unutrašnje i dva iz spoljašnje linije).


tagovi

Nikola JokićLebron DžejmsKevin DurantStef Karinba ol starNBA Ol star utakmicaNBA Ol star vikendNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara