Eron Gordon (©AFP)
Eron Gordon (©AFP)

Gordon je u svakom smislu delić koji je nedostajao Denverovom mozaiku

Vreme čitanja: 6min | ned. 11.06.23. | 17:08

Nije samo odbrana, odlični atleta proširio je napadački arsenal i postao neko na koga ekipa može da se osloni kada drugima ne ide

Slučaj Erona Gordona zapravo je priča o tome kako je ipak moguće da se zaboravi na ego i prihvati delimično "degradiranje" statusa zarad višeg cilja. Oko Erona Gordona se tokom šest i po godina gradio narativ zvezde sposobne da vrati franšizu u društvo redovnih učesnika plej-ofa kao u eri Dvajta Hauarda. Umesto toga Orlando je samo dva puta sa Gordonom ušao u doigravanje i oba puta ispao u prvom krugu, od Toronta 2019. (1-4) i Milvokija godinu dana kasnije identičnim rezultatom.

Gordon jeste potvrdio da je odličan atleta, sposoban da uradi dobar posao na oba kraja, s tim što je vreme pokazalo da se ne nosi dobro sa etiketom koju je tada nosio. Kada je Orlandova uprava rešila da rasformira ekipu i stavi Gordona u izlog, malo ko je očekivao da će karijeru da nastavi u Denveru. Pominjale su se razne opcije, između ostalih Boston, Detroit i Hjuston, ali je Denver spremio paket sa Gerijem Herisom, Ar Džej Hemptonom i pikom prve runde 2025, što je Orlandu najviše odgovaralo zbog dalje rekonstrukcije.

Izabrane vesti

"Volim Gerija i Ar Džeja, ali ovo je bio trejd koji je morao da se dogodi", izjavio je Majkl Meloun nedugo posle završenog posla.

Bila je to "win-win" situacija za sve. Orlando je dobio ono što mu je kao organizaciji bilo potrebno za dalji razvoj planova, najvažnije je to što su Denver i Gordon ostvarili izuzetan profit od ovog trejda posle odlaska Džeramija Grenta. Tog marta 2021. godine teško da je neko mogao da pretpostavi kakve će razmere na kompletan tim Nagetsa imati ovaj posao. Svako ko malo dublje prati košarku imao je osećaj da će Gordon svojim fizičkim i atletskim karakteristikama dobro da se uklopi u rotaciju kojoj je nedostajao igrač baš takvih karakteristika, uz tog sposobnog da igra kvalitetnu odbranu i to na napadačima različitog kalibra i fizionomije.

Brzim premotavanjem napred dolazimo do četvrte utakmice finala sa Majamijem, gde se u svakom smislu pokazalo da je delić koji je nedostajao Denverovom mozaiku. Nije samo odbrana, nisu to samo prljavi poslovi koje obavlja bez trunke zadrške, Eron Gordon je uspeo da proširi napadački arsenal i zapravo postane neko na koga ekipa može da se osloni kada drugima ne ide.

“Nismo ni bili svesni koliko je talentovan. Nismo znali koliko je zahvalan saigrač i koliko je spreman da se žrtvuje za ekipu“, poručio je generalni menadžer Kalvin But posle trijumfa u noći između petka i subote kojom je Denver stigao do 3-1 protiv Majamija.

Nikola Jokić je godinama već neko ko redovno isporučuje sve ono što se od njega očekuje i čak je toliko sazreo da se i njegove statistički "slabije" partije ne osete jer je toliko posvećen razigravanju saigrača. Džamal Mari je konačno zdrav i na momente dobijamo od njega obrise gigantskih partija kakve je pružao u "balonu" 2020. godine. Majkl Porter Džunior najveće je razočaranje i seča njegovih minuta definitivno je pogodovala Nagetsima, a čovek koji pravi možda i kritičnu razliku u ovoj seriji je upravo Eron Gordon.

Zapravo, Denver sada ubira plodove verovatno najboljeg posla koji je mogao da napravi pod teretom moranja sa već pomenutim prelaskom u Detroit, što je Melouna i celu ekipu tada uvelo u ozbiljan problem. Gordon je dobio sigurnu luku gde je hijerarhija već bila uspostavljena i brzo je našao svoje mesto, skinuo sa sebe balast uloge zvezde koja sa sobom nosi određena očekivanja i prihvatio da bude jedan od lidera iz senke. Jednostavno, pustio je da ga drugi vode, dok on svoj posao obavlja najbolje što zna. A zna mnogo i dao je mnogo Denveru od starta.

Jokić je je uz Marija dobio savršenog partnera za pik'n'rol igru, koja dobija dodatno na težini kada se u istoj nađu dvojica visokih, inteligentnih i pokretnih igrača što je jako teško braniti. U noći između petka i subote Gordon se vinuo do najviših visina i odigrao utakmicu života, možda i prelomnu za celu finalnu seriju. Zabeležio je rekord karijere u doigravanju sa 27 poena uz 11/15 iz igre, na sve to imao je sedam skokova, šest asistencija i jednu ukradenu loptu za 42 minuta na parketu. Način na koji je odigrao drugu četvrtu sa 15 jako važnih poena, pokazatelj je da ipak postoji neko ko može i hoće da nosi ekipu na svojim leđima kada drugi nisu u mogućnosti. Skinuo je veliku dozu pritiska sa Nikole Jokića i naterao Majamijevu odbranu da se drastično menja kako su minuti prolazili. Dok se to dešavalo, on je preuzeo odgovornost u minutima kada je Jokić bio prinudno na klupi zbog pet faulova. Denver je stvorio i zatim održao prednost koju je na kraju materijalizovao i stigao na korak do trona.

“Izneo je ono najbolje što ima u svom arsenalu, ponašao se kao ratnik na oba kraja parketa. Pogađa trojke, izvlači faulove za slobodna bacanja, čuva protivnike na elitnom nivou. Eron je sve radio za ovaj tim, zaista jeste“, izjavio je Meloun posle četvrtog meča.

Taj četvrti meč zapravo je Gordonov diplomski rad na temu svestranosti koju jedan igrač može da donese. ekipi. Uz sav posao koji je obavio u napadu, on je bio direktno zadužen za Džimija Batlera i praktično “krivac“ što prva zvezda Majamija igra ovako slabo, zatim je u rotacijama preuzimao Bema Adebaja i Kajla Laurija, bio prisutan u reketu i na liniji za tri poena uz konstantan pritisak na svoje čuvare. Iskoristio je svoje fizičke karakteristike i stavio ih u službu ekipe, u napadu je stalno tražio situacije da ostane na nižem čuvaru kako bi ga uneo u koš, dok su pogoci za tri došli kao šlag na tortu.

“On je snažan, fizički izuzetan, čvrst, hladnokrvan. Sve to nam daje, a pritom je nesebičan igrač. Solidan je kroz ceo plej-of, kroz celu sezonu, sve vreme je prisutan u našoj igri. I pravi je pobednik“, priznao je Mari.

Iako se pre finala nije posebno isticao u napadu, statistika pokazuje da je u seriji sa Minesotom Karla Entonija Taunsa u direktnom okršaju sveo na 36 odsto iz igre i 11 odsto za tri, da je Devina Bukera naterao da spusti lestvicu na 43 odsto iz igre, a Kevina Durenta na 39 odsto, dok se u konferencijskom finalnu nosio sa Lebronom Džejmsom.

Uz sve što daje odbranom, fascinantno je kako je uspeo da pronađe svoje mesto u napadu kraj Jokića, Marija i donekle Portera. Možda je Porterova slaba forma nešto što je zapravo dalo Gordonu mogućnost da procveta?

Nije sve što je postigao samo njegova zasluga. Dobro se kapira sa Marijem i pogotovo Jokićem, našao je način da podeli nezgodnu ulogu sa Brusom Braunom i da delimično odmeni Kentavijusa Koldvela Poupa koji iznenađujuće slabije igra u poslednje vreme. Uz sve to Gordon se izuzetno uklopio u energiju Denverove svlačionice i postao njen vrlo bitan deo. Jedan je od najpopularnijih saigrača i sve to kada se stavi na jednu gomilu dobija se ovo što Eron Gordon radi tokom ovih godinu i po dana.

U Denveru je pronašao sve što mu treba da pokaže pun potencijal, uklopio se savršeno i sada je vreme da se godinu i po dana odlično zajedničkog rada dobro naplati kroz šampionski prsten kojem svi žude. Nije lako prihvatiti da kao četvrti pik nisi ono za šta si bio projektovan, ali može da bude izuzetno korisno kada shvatiš da možeš da pustiš deo odgovornosti i prihvatiš nešto drugačije, sve zarad rezultata.

Žrtvovao je verovatno dosta toga, ali je sada na pragu da ostvari dečačke snove. I to kao jedan od nesumnjivih heroja Denvera od dolaska u Kolorado.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Denver - Majami 108:111

/Jokić 41 - Vinsent 23/

Treća utakmica

Majami - Denver 94:109

/Batler 28 - Mari 34/

Četvrta utakmica

Majami - Denver 95:108

/Batler 25 – Gordon 27/

Peta utakmica

Utorak, 13. jun, 02.30: (1,35) Denver (14,0) Majami (3,70)

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

Eron GordonNBA ligaNBA finaleDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara