FOTO: AFP
FOTO: AFP

Grimau to radi mnogo bolje od Atamana: Barsa preslišala PAO uz Parkerov čas košarke

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.11.23. | 22:27

Igrač takvog kalibra mora da proradi kad-tad

Mnogo su trauma pretrpeli Barsini navijači prethodne sedmice u duelima protiv Reala Madrida. Najpre je košarkaška sekcija Blaugrane doživela neuspeh u neizvesnoj završnici, da bi i fudbaleri izgubili nasred Monžuika u poslednjim minutima. Uprkos tmurnih nekoliko dana pokazao je španski šampion voljni momenat i trijumfovao u šestom kolu Evrolige protiv Panatinaikosa 80:72 (45:33).

Konačno je Džabari Parker počeo na evropskom tlu da pokazuje sav potencijal koji se očekuje od svojevremeno drugog pika na NBA draftu. Ne zna se da li je više plenio fizičkom dominacijom u odnosu na rivale ili elegantnim šutem. Učinak od 17 poena čak i ne odslikava koliko je na terenu izgledao igračem višeg pedigrea od ostalih na parketu.

Izabrane vesti

Porazom od najvećeg rivala Reala izabranicima Rođera Grimaua kao da su slomljena krila, ista ona na kojima su igrali skoro čitav oktobar, budući da im je samo par dana kasnije Valensija nanela ozbiljan udarac u domaćem prvenstvu i slomila ih u završnim trenucima. Bojali su se u Kataloniji rezultatske krize, ali je Grimau kao prilična trenerska nepoznanica do ove sezone jasno stavio do znanja da je kadar da tim posloži veoma ozbiljno.

Oslabljeni PAO pružio je dostojan otpor samo u prvoj četvrtini. Želudačni problemi onemogućili su Kostasa Slukasa da pomogne saigračima, dok su od ranije bili van stroja Luka Vildoza i Joanis Papapetru. Koliko god da je tim Ergina Atamana došao osokoljen velikom pobedom nad Olimpijakosom u Pireju u domaćem prvenstvu, to dobro raspoloženje nije mogao da pretoči u konkurentnost Barsi.

Kao da je samo u Džerijanu Grantu i Marijusu Grigonisu ostalo nešto snage od duela protiv crveno-belih. Amerikanac je ubacio 10 poena u uvodnih 10 minuta, pa je mahom njegovom dobrom igrom PAO crpeo koševe i imao tek minimalan zaostatak.

Neočekivani junak Barsinog slamanja grčkog velikna bio je Oriol Pauli. Sjajnim šutem sa poludistance pokazao je zbog čega je godinama bio velika uzdanica u Gran Kanariji. Njegov dvocifren učinak u prvom poluvremenu ispratio je i Džabari Parker. Konačno je dugogodišnji NBA igrač pokazao zbog čega je uz Kembu Vokera najzvučnije evroligaško pojačanje ove sezone. Dominirao je u reketu, totalno neutralisao Huanća Ernagomesa, a u velikoj meri i Matijasa Lesora, pa je Barsa već na poluvremenu imala velikih 12 poena prednosti.

Imajući u obzir vidnu fizičku isrcpljenost gost se nije preterano ni trudio da ostavi bolji utisak u nastavku. Kao da je u tim trenucima Atamanov jedini cilj bila ravnomerna raspodela minutaže, pa su šansu dobili čak i igrači iz "trećeg plana" poput Moraitisa, Kalaicakisa i Mancukasa.

Satoranski je razigravao, Veseli zakucavao, Parker diskretno povećavao košgeterski učinak reket... Jasna su bila glavna obeležja drugog poluvremena, a pri kraju ruku je opustio i Nikola Kalinić, pa je meč završio s 10 poena.

Imala je Barsa i maksimalnih 28 poena prednosti pa je utisak da je propustila da totalno demolira Atamanov tim. Poljski centar Aleksander Balcerovski se razigrao i dao dosta lakih poena u finišu, meč završio sa ukupno 12, pa je PAO sve krajnji zaostatak na više nego pristojnih minus osam.

Nakon šest odigranih kola Barsa ima skor 5-1, dok je pred Atamanov mnogo težak zadatak, ne samo zbog učinka 2-4, koliko zbog činjenice da Turčinov tim deluje kao banda bez pravog vođe. Istina, Slukas sada nije igrao, ali ni kada je bio zdrav još nije pokazao da je taj.

EVROLIGA - 6. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Bajern Minhen 74:68

/Teodosić 16 - Edvards 16/

Fenerbahče - Olimpijakos 79:77

/Papajanis 15 - Piters 19/

Žalgiris - Asvel 88:91

/Dimša 21 - Luvavu 19/

Olimpija Milano - Monako 66:72

/Šilds 17 - Džejms 21/

Valensija - Alba Berlin 79:71

/Odželej 19 - Braun 19/

Petak

Barselona - Panatinaikos 80:72

/Parker 17 - Grant 15/

Baskonija - Partizan Mozzart Bet (u toku)

Virtus Bolonja - Anadolu Efes (u toku)



tagovi

PanatinaikosBarselonaEvroligaDžabari Parker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara