Evroliga (©Shutterstock)
Evroliga (©Shutterstock)

Himki bez pola tima u Milanu, Bajern ima Makabi na tacni, ranjeni CSKA u Pireju

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.02.21. | 14:52

Razbijeni Real čeka Žalgiris koji se častio u Beogradu...

Milano će večeras biti epicentar sportskih dešavanja. Najveći fokus je dolazak Crvene zvezde na San Siro i revanš meč šesnaestine finala Lige Evrope, a za sve koji ipak preferiraju drugi vid sportske zabave, Milano nudi i košarkaški susret između Olimpije i Himkija gotovo u identičnom terminu – od 20.45.

Za tim Etorea Mesine ne bi trebalo da bude zime u ovom susretu, pošto je Himki u grad mode stigao bez pola tima! Najnovije ime na listi otpisanih za ovaj susret je i najbolji igrač Himkija – Aleksej Šved! Zvanično Jevgeni Valijev i on su van stroja zbog povreda, mada se šuška o tome da je razlog finansijske prirode. Stručni štab ne može da računa ni na Janisa Timu koji je nastupao sa Letonijom u kvalifikacijama za Evrobasket i nije uspeo da obezbedi plasman na završno takmičenje, a izvan sastava su još Devin Buker i Erik Mekolum! Podsetimo, Stefan Jović je napustio sastav zbog neizmirenih obaveza i ne planira da se vrati u klub.

Izabrane vesti

20.45: (1,90) Olimpija Milano (hendikep -19,5) Himki (1,90)

Olimpija se nije proslavila u poslednja tri kola Evrolige i pretrpela je dva poraza, ali oba na gostovanjima. Prvo Asvelu, onda Zenitu. U Mediolanum Forumu je situacija znatno bolja i Olimpija je u seriji od pet evropskih trijumfa. Uprkos izostanku Džefa Bruksa i Zeka Lideja, Olimpija je apsolutni favorit u ovom duelu, pogotovo jer je Himki nanizao čak šesnaest poraza u Evroligi...

“Ulazimo u meč s idejom da se vratimo pobedama. Jako je važno da budemo oprezni i da pristupimo susretu pravilno u fizičkom aspektu, jer kada ispunimo ta dva cilja uglavnom odigramo dobro“, izjavio je Luiđi Datome.

Gledajući tradiciju i veličinu klubova, derbi dana igra se u Pireju gde će Olimpijakos dočekati moskovski CSKA. Nikola Milutinov doputovao je s ekipom u svoju doskorašnju kuću, ali samo kako bi video nekadašnje saigrače i ispratio utakmicu dva kluba. Podsetimo, njegova sezona je završena zbog povrede ramena... Toko Šengelija prema sadašnjim informacijama neće igrati, baš kao ni Danijel Heket, ali je dobra vest da se MVP Fajnal fora 2019. Vil Klajburn vratio profesionalnim obavezama u VTB ligi. Još jedna važna informacija za CSKA je povratak Majka Džejmsa. Najbolji igrač CSKA imao je dozvolu kluba da bude odsutan zbog dva smrtna slučaja u porodici za kratko vreme, ali će igrati večeras protiv Olimpijakosa.

20.00: (3,05) Olimpijakos (15,0) CSKA (1,45)

Pirejski crveno-beli su u ozbiljnom padu forme i plej-of sve više postaje misaona imenica za sastav Jorgosa Barcokasa. Na sve to povrede Hasana Martina i Kostasa Papanikolaua dodatno komplikuju stvari, s tim što je sastav jači za Kostu Kufosa. Na parketu ćemo gledati i Arona Herisona, što daje Olimpijakosu novu opciju u napadu. To će biti jako važno pošto je CSKA izgubio četiri od poslednjih pet mečeva u Evroligi i u ozbiljnom je padu zbog svih problema sa povredama.

Pobeda bi u ovom meču bila vest dana za oba sastava, pošto se radi o susretu dva posrnula velikana...

Kako je Evroliga ušla u završnicu, biće interesantno videti ko će ući u četvrtfinale. Između drugoplasiranog CSKA sa 16 i desetoplasirane Valensije sa 13 pobeda samo su tri recke razlike. Bajern se nalazi usred tog miksa sa 15 trijumfa, a prema projekcijama Andree Trinkijerija biće potrebna još četiri uspešna nastupa kako bi se overio plej-of. Prvu šansu Bajern ima već protiv Makabija za koji se još ne zna u kakvom će sastavu da nastupi. Jovel Zusman je van stroja, a za Skotija Vilbekina, Otela Hantera i Omrija Kaspija čekaće se poslednji trenutak kako bi se znalo da li mogu na teren ili ne. Verovatno će Vilbekin i Hanter biti u sastavu zbog važnosti susreta, mada Janis Sferopulos neće previše rizikovati kako dvojicu najvažnijih igrača ne bi izgubio na duži period.

“Rekao sam igračima da nam neće pomoći to što ćemo da razmišljamo o plej-ofu. Moramo da gledamo širu sliku od samog pogleda na tabelu. Moramo da gledamo nas i isključivo narednog protivnika“, rekao je Trinkijeri.

20.30: (1,70) Bajern Minhen (14,5) Makabi Tel Aviv (2,30)

Makabi je sa tri poraza u poslednjih pet rundi pao na 14. mesto na tabeli i sve je dalje od Top 8 zone. Bajern je samo jednom savladao Ponos Izraela u Minhenu, a kako je situacija u protivničkim redovima loša, večeras će imati vrlo dobru šansu da još jednim udarcem napravi veliki korak napred ka odlasku u narednu fazu. Doduše, moraće to da uradi bez kapitena Nihada Đedovića, koga problemi s kolenom sprečavaju da bude od koristi ekipi.

Posle dosta uspona i padova ove sezone, Real Madrid sada ponovo mora da doda gas kako slučajno ne bi izgubio tlo pod nogama. Kraljevski klub je pretrpeo vezane poraze od Baskonije i Valensije u Evroligi i poravnat je s Bajernom, Zenitom i Fenerbahčeom na skoru 15-10. Zato bi poraz od Žalgirisa u Vizink Centru stavio Blankose u potpuno nezgodnu situaciju pred završnih osam kola.

21.00: (1,30) Real Madrid (16,0) Žalgiris (3,90)

Dugogodišnji trener Pablo Laso produžio je ugovor na još dve godine što je mnoge iznenadilo, ali je ovaj potez kluba samo dokaz da se veruje sistemu koji na duže staze daje rezultate. Iako sada Real deluje kao razbijena ekipa. Bez Rudija Fernandeza, Džefa Tejlora i Entonija Rendolfa, s upitnim Serhijem Ljuljom, Real dosta pati, ali sada u goste stiže tim koji jeste slavio u Beogradu i tako napumpao samopouzdanje, mada u Madridu zna za samo jedan trijumf u poslednjih 20 godina.

Prema sadašnjim informacijama, trener Žalgirisa Martin Šiler moći će da računa na Arturasa Milaknisa, Patrisija Garina i Stiva Vasturiju.

EVROLIGA – 26. kolo

Četvrtak:

18.00: (1,60) Zenit Sankt Peterburg (14,5) Valensija (2,55)

20.00: (3,05) Olimpijakos (15,0) CSKA (1,45)

20.30: (1,70) Bajern Minhen (14,5) Makabi Tel Aviv (2,30)

20.45: (1,90) Olimpija Milano (hendikep -19,5) Himki (1,90)

21.00: (1,30) Real Madrid (16,0) Žalgiris (3,90)

Petak:

18.45: (1,80) Fenerbahče (14,5) Efes (2,15)

19.00: (1,20) Baskonija (19,0) Crvena zvezda (5,00)

20.00: (1,80) Alba (14,5) Panatinaikos (2,15)

21.00: (1,07) Barselona (25,0) Asvel (8,50)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama



tagovi

EvroligaKK Bajern MinhenKK Makabi Tel AvivKK Real MadridKK OlimpijakosOlimpija MilanoKK CSKA Moskva

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara