Detalji iz prošlosti (©AFP)
Detalji iz prošlosti (©AFP)

Hronika najvećeg rivalstva 21. veka: Počelo je 2005. u Beogradu, još se pamte Gasolovih 40 poena u Lilu

Vreme čitanja: 8min | ned. 18.09.22. | 12:51

Francuzi imaju kompleks od Španaca, sa kojima večeras igraju još jednu utakmicu za evropsko zlato

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Šest godina od Olimpijskih igara u Riju i poslednjeg susreta sa takmičarskim značajem, Španija i Francuska obnoviće najveće rivalstvo 21. veka u finalu Evrobasketa na parketu Mercedes Benc Arene.

Izabrane vesti

Mnogo vremena je prošlo, bude se uspomene na generacijske dvoboje velikana igre pod obručima, na majstorije Tonija Parkera i Paua Gasola, na momente koji su ispisali stranice verovatno najbogatijeg okršaja evropske košarke. Jer, u periodu od 2009. do 2016. Furija i Trikolori su se u takmičarskim okršajima nalazili svake godine! Svaki put u nokaut fazi, izuzev na Mundobasketu 2010. kada su se sukobili samo tokom grupe u Izmiru. Ne i kasnije, kao što je to bio slučaj 2011. i 2014. godine.

20.30: (2,30) Španija (14,5) Francuska (1,80)

Sa setom Španci vraćaju film na neke prošle dane, na bronzu sa Evrobasketa 1991. kada je Francuska deklasirana na krilima Antonija Martina Espine i Đordija Viljakampe, te pobede u polufinalu kontinentalnog prvenstva 1999. na parketu dvorane u Bersiju... Rivalstvo dve košarkaške sile duboko je ukorenjeno, ali se intenziviralo od Evropskog prvenstva u tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori.

EVROBASKET 2005 – PARKEROVA PRVA MEDALJA

Toni Parker i Boris Dijao (©MN Press)Toni Parker i Boris Dijao (©MN Press)

Te 2005. godine Francuska je učinila da je cela Srbija i Crna Gora zapamte pošto je eliminisala zvezdama nakrcanu ekipu Željka Obradovića, što je nedugo zatim dovelo do verovatno najpoznatije konferencije za novinare... Trikolori su tada dogurali do bronze, ali su u taj meč ušli slomljeni posle eliminacije od Grčke i legendarnog Dimitrisa Dijamantidisa. Francuzima je takmac za bronzu bila Španija koja je takođe proživljavala teške momente zbog tesnog poraza od Nemačke posle hica Dirka Novickog preko ruku Horhea Garbahose i Huana Karlosa Navara. Francuska je uspela da utoli tugu bronzom i tom prilikom razmontira Španiju sa 30 razlike (98:68) uz 25 poena Tonija Parkera i 23 poena Mikaela Pjetrusa. Interesantno, taj meč igrao je i današnji kapiten Furije Rudi Fernandez...

EVROBASKET 2009 – POČETAK ŠPANSKE DOMINACIJE

Meč poslednjeg kola grupne faze između Francuske i Grčke imalo je posebnu težinu. Pobednik ovog duela išao je na Španiju koja se do tog momenta nije proslavila. Ipak, niko nije želeo da staje mečki na rupu, jer je Furija dominirala košarkaškom scenom. Francuzi su slavili i grupnu fazu okončali sa svih šest pobeda. Uprkos odličnim izdanjima, Francuska je doživela brodolom. Španija je u Katovicama rutinski dobila četvrtfinalni meč (86:66) i otišla kasnije do zlata preko Srbije. Bio je to početak španske dominacije nad Francuskom, ali i Paua Gasola koji je u narednim godinama imao blistave trenutke. Konkretno, ovaj susret završio je sa 28 poena i devet skokova. Rudi je tada bio jedan od heroja pobede sa tri trojke u prvoj četvrtini koje su postavile dalji ton utakmice.

MUNDOBASKET 2010 – JEDINA KOLEOVA POBEDA NAD SKARIOLOM

Pobeda Francuske nad Španijom na Mundobasketu 2010. godine pamtiće se jedino iz razloga što je to do današnjeg dana jedina recka Vensana Kolea u duelima sa Serđom Skariolom. Doduše, ta utakmica nije imala izuzetan takmičarski značaj kao praktično sve ostale, pošto je bila prva u grupnoj fazi. Francuska je napravila iznenađenje, pošto je bez Tonija Parkera uspela da pokaže mišiće i savlada Španiju rezultatom 72:66. Trikolori su pokazali taktičku nadmoć u poslednjoj četvrtini i serijom 19:4 overili trijumf. Bio je to dan kada je “rođen“ Endrju Albisi, koji je na Mundobasket otišao nedugo pošto je izabran za MVP Evropskog prvenstva za igrače do 20 godina.

EVROBASKET 2011 – DUPLA POBEDA FURIJE I STRAŠNI NAVARO

Navaro i Gasol (©AFP)Navaro i Gasol (©AFP)

Evrobasket u Litvaniji pamti se po tome što je jedno od svega dva takmičenja na kojem su Francuska i Španija dvaput odmeravali snage. U grupnoj fazi Furija je još jednom deklasirala protivnika (96:69), što je bilo predmet ozbiljnih kritika u francuskoj javnosti. Čak je postojala osnovana sumnja da su Francuzi namerno izgubili kako bi izbegli Litvaniju u polufinalu pošto je Vensan Kole naprasno odlučio da odmori Tonija Parkera i Žoakima Nou. Sudbina je ove dve selekcije ponovo spojila u finalu gde je još jednom Furija pokazala mišiće. Kada je izgledalo da bi Francuska mogla da doživi najveći trenutak dotadašnje istorije, pojavili su se Huan Karlos Navaro i Pau Gasol. Otrovne strelice čuvenog La Bombe usporile su Francusku, da bi Gasol stavio tačku na nade Koleove ekipe. Prvi je utakmicu završio sa 27 poena, drugi sa 17 poena i 10 skokova, ključni faktori bili su Hoze Kalderon i Serž Ibaka, dok je Toni Parker zabeležio 26 poena na drugoj strani. Španci su tako odbranili evropski tron.

OLIMPIJSKE IGRE 2012 – PONOVO TA BRAĆA GASOL

U četvrtfinalnom sudaru viđena je možda i najveća tenzija između igrača dva tima. Posle dva poraza u grupnoj fazi Španci nisu izgledali toliko moćno na parketu kao ranijih godina, iako je ekipa bila nakrcana. Takođe, prvi put posle 2005. Francuska je izgledala kao ravnopravan takmac. Posle vođstva od tri poena na sedam minuta do kraja (57:54), Koleovi izabranici nisu uspeli da zadrže hladnokrvnost i dobiju meč pošto su do kraja ubacili samo jedan koš! Braća Gasol izdominirala su scenom i odveli Španiju dalje. Ovaj susret ostaće upamćen po nikad većem naboju emocija u međusobnim okršajima. Nikola Batum je nemoć Francuske iskazao užasnim potezom kada je udario Huana Karlosa Navara u glavu. Posle utakmice Francuzi su pljunuli u pravcu Španaca optužbama da su namerno izgubili poslednji meč grupne faze od Brazila kako bi izbegli SAD u polufinalu.

EVROBASKET 2013 – KONAČNO ZLATO ZA FRANCUSKU

Uspeli su, konačno! Više od godinu dana čekali su Francuzi priliku da se revanširaju Špancima i dočekali polufinale Evrobasketa u Sloveniji da to i urade. Ni tada nije bilo lako, iako je Furija bila bez Paua Gasola, Ibake i Navara. Skariolovi momci ugušili su francuski napad i prvo poluvreme završili sa 14 poena razlike u rukama (34:20), pošto je samo Toni Parker predstavljao opasnost po koš. Odlazak u svlačionicu izuzetno je pomogao Francuzima, jer se na parket vratila potpuno druga ekipa. Nije tajna da je Parker tada održao veliki govor pred celom ekipom gde je rekao: “Dominirali su celo prvo poluvreme jer misle da smo sra**e. To se vidi na njihovim licima. Vide nas kao go***a. Ne interesuje me šta će se desiti u nastavku, hoću samo da igramo sa ponosom“.

Parkerove reči doprle su do ostatka ekipe i Francuska je ponovo bila živa. Antoan Dio je pokrenuo uspavanog džina, Floran Pjetrus je igrao strašnu košarku, a odbrana celog tima bila je zategnuta kao struna. U poslednjem minutu meča Parker i Dio pogodili su svih osam slobodnih bacanja i konačno preskočili dotad nepremostivu prepreku u istinskoj drami. Mnogo godina kasnije Parker je čak izjavio da mu je ta pobeda nad Španija bila “najlepši momenat reprezentativne kararije“. Ubacio je 32 poena.

MUNDOBASKET 2014 – ŠAMARČINA ZA NADOBUDNE ŠPANCE

Poput 2011. u Litvaniji, na Svetskom kupu Francuska i Španija ponovo su se sudarile dvaput. Furija je na turnir u svojoj zemlji ušla sa brutalnim sastavom – braćom Gasol, Ljuljom, Ćaćom, Navarom, Rudijem, Rikijem, Ibakom... Svi su bili tu! U Granadi je Španija počela da briše ružno sećanje na Ljubljanu sa pobedom od 88:64. Ali, ono najvažnije je tek dolazilo. U jutru četvrtfinala madridski dnevnik Marka je na naslovnici objavila molbu reprezentaciji da zgazi Francuze. Koliko su samo bili nadobudni... Javnost je Špancima unapred “nacrtala“ put do finala gde su se čekali Ameri. Umesto toga, Španija je doživela brodolom. Do zuba naoštreni Francuzi prerezali su grkljan domaćinu fantastičnim defanzivnim izdanjem u poslednjoj četvrtini (23:9), uz totalnu dominaciju u skokovima (50-29). Trikolori su slavili uprkos izostanku Tonija Parkera i Nanda de Koloa i tako se još jednom osvetili Špancima za sve prethodne debakle. Uzeli su Francuzi tada medalju, ali bronzanu, pošto su u polufinalu naišli na srpsku pesnicu...

EVROBASKET 2015 – PAUOVA ŠKOLA KOŠARKE

Nije postojala bolja prilika za Špance da urade ono što su njima Francuzi usred Madrida, nego na Evrobasketu godinu dana kasnije. Huan Antonio Orenga napustio je selektorsku poziciju posle šamarčine u Madridu, a vratio se Serđo Skariolo. Završnica se igrala na fudbalskom stadionu u Lilu, a devetim susretom u razmaku od šest godina, Španija i Francuska našli su se oči u oči tokom polufinala! Francuska je imala sve u svojim rukama pred oko 27.000 gledalaca, vodila rezultatom 61:52 u poslednjoj deonici, a onda se pojavio monumentalni Pau Gasol i održao čas košarke! Jedna od najboljih utakmica kontinentalnih prvenstava imala je potpis španskog velikana koji je do temelja srušio stadion Pjer Moroa sa 40 poena i 11 skokova! Koliko je Gasol bio “naložen“ da se osveti najbolje govore njegove reči uoči polufinala: “Želimo da zapušimo usta Francuzima“. Bio je to poslednji Evrobasket za Tonija Parkera, koji je taj meč završio sa samo 10 poena i 4/17 iz igre.

OLIMPIJSKE IGRE 2016 – MIROTIĆEVA KLASA I NOVA POBEDA ŠPANACA

Do današnjeg dana poslednji takmičarsku okršaj dve selekcije i poslednji susret Parkerove i Gasolove generacije. Sanjali su Trikolori drugu olimpijsku medalju, ali su morali da sačekaju ipak do Tokija. Španija se po ko zna koji put pokazala kao nezaustavljiva sila za Francuze. Baš kao i četiri godine ranije u Londonu. Francuzi sa NBA šarmom vodili su sa 13 poena na poluvremenu, samo što se ovog puta sve okrenulo naglavačke. Španci su dodali gas i razneli protivnika u narednih 20 minuta za ukupno 92:67 uz odličnu partiju Nikole Mirotića koji je na kraju imao 23 poena. Tada je vrlo dobru utakmicu imao i Vili Ernangomez sa 16 poena čime je nadomestio slabo izdanje Paua Gasola. Francuskoj je nedostajalo da još neko podeli teret sa Parkerom i De Koloom. Jedini je pomogao Žofri Lovernj, dok su Boris Dijao, Nikola Batum i Toma Ertel razočarali.

SVI OKRŠAJI ŠPANIJE I FRANCUSKE U 21. VEKU

EVROBASKET 2005 (meč za treće mesto): FRANCUSKA - Španija 98:68

EVROBASKET 2009 (četvrtfinale): ŠPANIJA - Francuska 86:66

MUNDOBASKET 2010 (grupna faza): FRANCUSKA - Španija 72:66

EVROBASKET 2011 (grupna faza): ŠPANIJA - Francuska 96:69

EVROBASKET 2011 (finale): ŠPANIJA - Francuska 98:85

OLIMPIJSKE IGRE 2012 (četvrtfinale): ŠPANIJA - Francuska 66:59

EVROBASKET 2013 (polufinale): FRANCUSKA - Španija 75:72

MUNDOBASKET 2014 (grupna faza): ŠPANIJA - Francuska 88:64

MUNDOBASKET 2014 (četvrtfinale): FRANCUSKA - Španija 65:52

EVROBASKET 2015 (polufinale): ŠPANIJA - Francuska 80:75

OLIMPIJSKE IGRE 2016 (četvrtfinale): ŠPANIJA - Francuska 92:67


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija FrancuskePau GasolToni ParkerNikola MirotićBoris DijaoHuan Karlos Navaro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara