Ante Žižić (MN Press)
Ante Žižić (MN Press)

Hrvati na Eurobasketu bez Žižića i Bendera, a sa Amerikancem na pleju

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.08.22. | 21:45

Damir Mulaomerović objavio spisak sa 16 imena za predstojeće utakmice u kvalifikacijama i potom na Evropskom prvenstvu

Posle brodoloma u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023, hrvatska košarkaška reprezentacija pokušaće da spere bruku na predstojećem Evropskom prvenstvu (1-18. septembar), a zalet će probati da uhvati kroz mečeve kvalifikacija za Eurobasket 2025.

Ekipa Damira Mulaomerovića 25. avgusta igra u Poljskoj, pa tri dana kasnije dočekuje Švajcarsku, a onda se seli u Milan, gde će joj rivali biti Grčka, Velika Britanija, Estonija, Italija i Ukrajina.

Izabrane vesti

Na selektorovom spisku među 16 igrača koji će konkurisati za 12 putnika na Euro nema novog centra Anadolu Efesa, Antea Žižića, kao ni Dragana Bendera i veterana Krunoslava Simona.

"Žižić je sjajan igrač, ali isti profil kao Zubac i to je moja odluka, da dam prednost Zupcu. Matković je igrač za budućnost i energijom je drugačiji tip, a tu je i Šarić za mesto centra, za različite varijacije napada. Bender je isto odradio deo priprema korektno, sjajan je momak i doći će njegovo vreme, izlazi iz duge povrede", objasnio je Mulaomerović, a prenosi Germanijak.

Igru hrvatskog tima organizovaće debitant, Amerikanac Džalin Smit iz Albe.

"U kratkom vremenskom roku smo odlučili i bila je to moja odluka. Dobili smo s 20 strana informacije i ja i svi drugi, da je sjajan momak, odličan igrač, jako kompatibilan za nas i Lovri će biti pri ruci. Lovro će biti mnogo bolji s njim. Može da igra i jedinicu i dvojku, dobićemo na kvalitetu. Nismo imali vremena za B varijante. Imali smo dva-tri imena. Smit će doći 5. ili 6. avgusta, a NBA igrači se smeju priključiti tek 8. avgusta, to je problem. Ali sada će biti više utakmica, nad nekima je upitnik koji su bili van stroja, zato nas je 16 i najteže će biti otpisati četvoricu".

Osvrnuo se selektor Hrvatske i na reakcije povodom poziva strancu.

"Bila je to moja odluka i hvala savezu da mi je omogućio da odlučim. Bilo je polemike u javnosti, ima za i protiv, ali ako svi u regionu idu za tim, zašto ne bismo i mi. Pretkvalifikacije su nam krucijalne za razvoj hrvatske košarke. Stojim iza ovih momaka, sad je trenutak da svi pokažemo karakter. Ovako teške trenutke imao sam kao igrač i sad kao trener", zaključio je Mulaomerović.

Na trenutnom spisku, koji će biti skraćen za četiri imena, nalaze se: Roko Rogić, Lovro Gnjidić, Ivan Ramljak, Goran Filipović, Roko Prkačin, Mario Hezonja, Toni Perković, Karlo Matković, Mateo Drežnjak, Krunoslav Simon, Dominik Mavra, Pavle Marčinković, Bojan Bogdanović, Ivica Zubac, Dario Šarić i Džalin Smit.


tagovi

Evrobasket 2022Košarkaška reprezentacija Hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara