Detalj sa utakmice (© FIBA)
Detalj sa utakmice (© FIBA)

Hrvati se trkali sa brzim vozom, Grci se poklonili MVP partiji Janisa

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.09.22. | 18:58

Izvanredna utakmica u Milanu. Na kraju pobeda Grka rezultatom 89:85

Izvanredna utakmica u Milanu, pravi derbi dana. Hrvati su pokazali karakter da se bore do samog kraja, ali kako protiv čudovišnog Adetokunba koji je uradio sve na parketu kada se meč lomio. Jednostavno dvostruki MVP NBA lige je bio nezaustavljiv u poslednja dva minuta kada se Hrvatska spustila na svega minus dva iako su u jednom momentu bili u zaostatku 20 razlike. Ipak, na kraju se pamti samo pobeda, a onda ide na stranu ekipe trenera Dimitrisa Itudisa koji kada kog je bilo teško mogao samo da sedne i gleda kako Janis razgrće sve pred sobom... na kraju pobeda rezultatom 89:85.

Pogled ka statistici Janisa kaže sledeće - 27 poena, 11 skokova, šest asistencija i tri blokade za indeks korisnosti 30. Pratio ga je izvanredni Dorsi sa 27 poena i pet skokova. Dvocifren je bio još samo Dimitros Agravanis sa 11 poena.

Izabrane vesti

Na drugoj strani, novi član reprezentacije Džejlen Smit je imao 23 poena, Bojan Bogdanović je dodao 19, a Krunoslav Simon 18. Uočljiv je bio izostanak bilo kakvog učinka Darija Šarića koji se nije upisao u strelce za 20 minuta na parketu.

Iako je tek prva utakmica, Hrvati već moraju da naprave analizu kako im se ne bi dogodila druga deonica kada su izgledali kao razbijena banda. Moraju da pronađu recept da igraju na duže staze kao što su igrali nekoliko minuta u trećoj deonici kada su napravili seriju 15:0.U suprotnom čeka ih još jedno razočaravajuće veliko takmičenje. Na veliku sreću, protivnik je idealan za popravni ispit - Velika Britanija koja je doživela ubedljiv poraz od Ukrajine. Meč je zakazan za 14.15 u subotu. Grčka sa druge strane igra derbi dana protiv Italije u 21.00.

Izgledalo je kao da su Hrvati pronašli recept za Grke u prva tri minuta. Usporili su igru maksimalno, pokušali sa pozicionim napadima koje je sjajno rešavao Bojan Bogdanović, a na drugoj strani Janis Adetokunbo je otvorio meč sa četiri promašaja. Teško da je moglo idealnije od toga... međutim, dobra igra je trajala samo tih pomenutih tri minuta. Onda je umesto Janisa, loptu u ruke uzeo Tajler Dorsi i odmah je pokazao zašto je pojačanje za Grke. Pogodio je šuteve, raširio odbranu Hrvata i odmah je to otvorilo prostor za prodore Janisa. A kada se taj prostor stvori, nema odbrane na svetu koja je u stanju da zaustavi nekadašnjeg MVP-a NBA lige.

Silovita serija je usledila Grka, a u glavnim ulogama su braća Adetokunbo. Kada god bi Janis promaši, tu bio bio Tanasis i za tren smo videli seriju 19:4. Vrlo brzo su izabranici Damira Mulaomerovića bili na minus osam uprkos izmenama i pokušajima da se preseče nalet protivnika.

Jednostavno, pored Bogdanovića, niko nije bio u stanju da pronađe rešenje u napadu. Hezonja i Šarić su pokušavali individualnim rešenjima, ali fizički dominantnija Grčka je rutinski rešavala sve situacije u odbrani.

Tokom prvog poluvremena, navijači Partizana su mogli da se obraduju. Videli su na delu Joanisa Papapetrua koji se oporavio od povrede i odmah postigao koš na meču posle ofanzivnog skoka. Već u 11. minutu je Grčka bila na plus 10 - 26:16. To je bio samo početak nevolja Hrvata.

Tajler Dorsi je izgledao kao Kris Pol iz najboljih dana. Naturalizovani plejmejker Grka je rešetao koš Hrvata bez milosti. Već u prvom poluvremenu je imao 18 poena, a Heleni su vrlo brzo bili i na preko 20 poena prednosti. U tom periodu Hrvatska je izgledala kao razbijena vojska, izgubljene lopte su se nizale iz minuta u minut, a tek sporadično su uspevali nešto da pogode, uglavnom kada bi Grci nesmotreno napravili kiks u odbrani. Sve ovo je rezultiralo da na semaforu stoji rezultat 46:30.

Kada je izgledalo da je sve crno u Hrvatskoj reprezentaciji, probudili su se Krunoslav Simon, Ivica Zubac i Džejlen Smit. Krenuli su da pogađaju, igrali su bez pritiska, a Grci su se očigledno prerano opustili. Sa nekoliko vezanih trojki, potpuno neočekivano, Hrvatska se približila na svega minus dva.

Morao je ponovo Dorsi da reaguje trojkom koja je prekinula nalet Hrvatske koji je u jednom momentu iznosio 15:0. Pored sjajnog Dorsija, prvi put na utakmici se razgoropadio Janis Adetokunbo. Karakterističnim prodorima je izgledao kao teretni voz koji ruši sve oko sebe, a najbolje je to osetio Bogdanović kada je Janis vratio komotnih osam poena prednosti na kraju treće deonice.

Na kraju smo gledali pravu dramu. Hrvatska je smanjila na minus četiri posle izvanrednog protora Smita, a onda minijatura Krunoslava Simona. U basket maniru smanjuje na 84:82. Više od toga nisu mogli. Janis Adetokunbo je odlučio da nema više šta da čeka. Dominacija od 120 sekundi može da se prepričava satima. Uradio je sve na parketu, od odbrane do napeda i na kraju pobeda Grka.

Hrvatska - Grčka 85:89 (16:24, 14:22, 32:24, 23:19)

Hrvatska:Bogdanović 19, Gnjidić, Hezonja 10, Matković 2, Mavra 2, Perković, Prkačin, Ramljak, Šarić, Simon 18, Smit 23, Zubac 11.

Grčka: Agravanis 11, J. Adetokunbo 27, K. Adetokunbo, T. Adetokunbo 5, Kalates 4, Dorsi 27, Larencakis, Louncis, Papajanis, Papanikolau 6, Papapetru 3, Slukas 6.

EVROBASKET DANAS

Izrael - Finska 89:87

/Avdija 23 - Markanen 33/

Ukrajina - Velika Britanija 90:61

/Mihailjuk 17 - Nelson 16/

Hrvatska - Grčka 85:89

Poljska - Češka U TOKU

21.00: (1,05) Italija (27,0) Estonija (10,0)

21.00: (1,90) Srbija (hen -23,5) Holandija (1,90)



tagovi

košarkaška reprezentacija GrčkeKošarkaška reprezentacija HrvatskeJanis AdetokunboBojan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara