Ekipa Partizan Mozzart Beta (© Star Sport)
Ekipa Partizan Mozzart Beta (© Star Sport)

Ili jesi ili nisi šampion?

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.06.23. | 11:20

Izabranici Željka Obradovića večeras od 20 časova protiv Crvene zvezde u majstorici finala ABA lige odgovaraju na najbitnije pitanje

Došlo je vreme da se odgovori na glavno pitanje: da li je ovaj tim Partizan Mozzart Beta šampionski ili nije? Dolaskom Željka Obradovića, a odmah posle toga Kevina Pantera i Zeka Ledeja formiran je moćan crno-beli tim sa jasnim ciljevima. Da budu šampioni i ekipa koja dostojno predstavlja Srbiju u Evroligi. Jedan cilj su definitivno ispunili, predstavljali su Srbiju izvanredno u elitnom takmičenju, ali ono glavno - trofeji, još nedostaju. I ukoliko se to večeras ne promeni, sezona će zlatnim slovima ostati upisana u klupske almanahe. Vreme je da ovaj crno-beli tim pokaže da li poseduje šampionski gen i na parketu Arene u majstorici finala ABA lige pokaže da li je bolji od Crvene zvezde.

U dosadašnjem toku velikog finala, jedna stvar je postala evidentna. Prednost domaćeg terena se ispostavila kao ključna. Partizan je prvi udario i to dva puta pred svojim navijačima čime je došao do čak tri meč lopte, ali na parketu Pionira crno-beli nisu mogli da ostvare pobedu. Izabranici Duška Ivanovića su pred svojim navijačima uzvratili identičnom merom i tako seriju vratili na nulu. Sada sve staje u 40 minuta košarke, više nema popravnih, nema druge prilike, posle večerašnjeg meča... ili si šampion ili nisi. Ili ćeš da slaviš ili ćeš da tuguješ. Sve što je urađeno ove sezone pada u vodu ako ne bude trofeja.

Izabrane vesti

Drugu sezonu zaredom gledamo okršaj večitih rivala u finalu regionalne lige i zanimljivo je da se stvari do sada poklapaju samo su timovi u suprotnim ulogama. Crvena zvezda je prošle sezone imala prednost domaćeg terena u finalu i povela je 2:0. Partizan je potom u trećem meču na mišiće smanjio na 2:1, a onda u četvrtom meču dominirao i izjednačio na 2:2. U peti meč su ušli u naletu, ali Zvezda je bila prejaka pred navijačima u Pioniru u majstorici. Sada tu majstoricu Partizan igra pred u punoj Areni, a ostaje da se vidi da li će sve biti preslikano kao prošle sezone.

Partizan već više 10 godina čeka na priliku da se vrati na tron regionalnog takmičenja. Nekada je klub iz Humske bio neprikosnoven, sa šest osvojenih titula su dugo bili najtrofejniji, sve do prošle sezone kada se Zvezda izjednačila. Navijači crno-beli još dobro pamte 2013. godinu i Laktaše. Tada je Partizan poslednji put bio šampion, a trener Duško Vujošević je izgovorio legendarnu rečenicu.

"Partizan je klub koji sebi može da dopusti samo dve vrste tima, šampionski ili onaj koji će biti šampionski", rekao je najtrofejniji trener crno-belih jasno aludirajući da su trofeji i trka za trofejima jedini ciljevi kluba iz Humske.

Tadašnji tim crno-belih koji se popeo na vrh je mogao da se povede u obe kategorije. Bili su mladi, ali očigledno dovoljno stasali da postanu šampioni. I te 2013. godine, Partizanu je protivnik bio večiti rival - Crvena zvezda. Pomalo zaboravljena je činjenica da je heroj tog finala bio Leo Vesterman. Francuz je bio najefikasniji sa 15 poena u timu u kojem su još bili Bogdan Bogdanović, Žofri Lovernj, Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Dejan Musli, Đorđe Gagić, Milenko Tepić...

"Svi smo bili još klinci, učili smo od Duleta. Ne zaboravljam tu sezonu, a posebno taj turnir u Laktašima kada smo osvojili titulu", počinje prisećanje Vesterman za Mozzart Sport:

"Naravno to finale sa Zvezdom je najupečatljivije, bila je mala dvorana, navijači oba tima su bili prisutni. Sve to je stvorilo atmosferu koja se ne zaboravlja. Do tog momenta smo svi bili samo talentovani klinci, posle te utakmice smo postali šampioni i to niko nikada ne može da nam oduzme. Vrlo sam ponosan na taj trofej na početku moje karijere. Ranije sam već isticao da se svi često čujemo i dalje iz te ekipe, uvek se svi nekako vratimo na istu kostataciju, a to je da smo ostali duže zajedno igrali bismo fajnal-for Evrolige".

Sada je vreme da se vidi da li ova ekipa ima ono što je imala Vestermanova koji dobro zna kako izgleda rad sa Željkom Obradovićem.

"U Fenerbahčeu sam video tu Željkovu posvećenost i glad za pobedama i trofejima. On je punih 30 godina na vrhu, a uvek mi izgleda da je gladan kao neko ko tek počinje i tek treba da se dokazuje. Po meni to ga izdvaja. Naravno ja navijam za njega i za Partizan da pobede. To im od svega srca želim", dodaje Vesterman.

Nije Leo tih sezona bio jedini Francuz u timu. Svi se sećaju srčanog Žofrija Lovernja, kasnije prvog stranog kapitena u klubu iz Humske.

"Slažem se da bismo bili još bolji da smo ostali zajedno. Imam osećaj da smo tek učili košarku tih godina, a da smo trofej osvojili na želju i borbenost, zbog svih Duletovih treninga koji se ne zaboravljaju. Možda i to više pamtim od nekih utakmica".

Baš kao i Vesterman i Lovernj je radio i sa Vujoševićem i sa Obradovićem.

"Obojica su fantastični treneri, veliki na svoj način. Imaju sličnosti i neke stvari u kojima se razlikuju, ali ono što svakome od njih želim su pobede. Navijam za svoj Partizan, navijam da ekipa ostane zajedno na okupu i da osvajaju sve što mogu", dodao je Lovernj za Mozzart Sport.

Lovernj je kao kapiten osvajao titule i tako upisao svoje ime u istorijske knjige kluba iz Humske. Sada ostaje da se vidi da li Kevin Panter i ostatak družine mogu isto da urade?



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara