Duđan Ivković (MN Press)
Duđan Ivković (MN Press)

IN MEMORIAM: Dušan Duda Ivković

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.09.21. | 09:20

Preminula je legenda košarke

Tužne vesti za srpsku, evropsku i svetsku košarku. Preminuo je legendarni Dušan Duda Ivković. Srce jednog od najvećih evropskih trenera trenera svih vremena je prestalo da kuca u 78. godini.

Dušan Ivković je rođen 29. oktobra 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću. Celu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta, gde je započeo i veliku trenersku karijeru. Posle rada sa juniorima Radničkog prešao je u Partizan, koji je vodio dve godine i osvojio prve trofeje u karijeri. Te 1979. godine je sa Partizanom osvojio triplu krunu (prvenstvo i kup Jugoslavije kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća). Partizan je do tada imao samo jedan veliki osvojen trofej i upravo je od te čuvene Ivkovićeve sezone krenulo rađanje košarkaške institucije.

Izabrane vesti

Iz Partizana 1980. godine odlazi u grčki Aris gde se takođe zadržao dve godine. Potom sledi povratak u njegov Radnički, pa trogodišnje epizode u Šibenki i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK kojem je doneo drugu i poslednju titulu prvaka Grčke u klupskoj istoriji (1992). Posle tri godine na klupi crno-belih preselio se u atinski Panionios, a 1996. godine je usledio vrhunac klupske karijere kada je seo na klupu Olimpijakosa. Pirejskim crveno-belima je 1997. doneo prvu titulu evropskog prvaka u klupskoj istoriji. Iste sezone je osvojio duplu krunu u Grčkoj.

Posle tri godine u Olimpijakosu je preuzeo gradskog rivala AEK i takođe mu doneo titulu prvaka Grčke (2002) što je poslednji veliki trofej atinskih žuto-crnih. Iz Grčke se 2002. preselio u Rusiju gde je prvo tri godine radio u CSKA, pa još dve u Dinamu. Leta 2007. odlučio je da napravi pauzu u klupskoj karijeri i tri godine je bio bez kluba da bi se 2010. vratio u Olimpijakos i sa njim opet pokorio Evropu. Karijeru je završio 2016. posle dve godine u turskom Efesu.

Od velike klupske, još je veća Dudina reprezentativna karijera. Počeo ju je 1983. sa univerzitetskom reprezentacijom u kojoj su bili Dražen Petrović i još neka velika imena jugoslovenske košarke. Proveo je četiri godine kao selektor univerzitetskog tima, bio pomoćnik selektoru seniorskog tima Krešimiru Ćosiću kojeg je nasledio posle EP 1987. godine. Tada kreće grandiozna karijera sa verovatno najboljim timom u istoriji evropske košarke. Na Olimpijskim igrama u Seulu je osvojeno srebro posle nesrećnog poraza od Sovjeta u finalu. Sledeće godine je Jugoslavija kao domaćin u velikom stilu osvojila EP i pregazila konkurenciju. A vrhunac je usledio 1990. godine na SP u Argentini, gde je takođe osvojeno zlato u dominantnom stilu. Bila je to generacija Dražena Petrovića, Vlada Divca, Žarka Paspalja, Tonija Kukoča, Dina Rađe, Jura Zdovca... Evropska kruna je odbranjena na EP u Rimu posle čega je usledio raspad države.

Zlatna generacija pod Ivkovićevom komandnom palicom je nastavila da melje kao SR Jugolasavija. Posle sankcija Jugoslavija se vratila na košarkašku mapu na EP u u Atini 1995. godine. Ivković je treće uzastopno evropsko zlato osvojio sa generacijom Divca, Paspalja, Danilovića, Đorđevića, Savića, Bodiroge, Rebrače, Tomaševića... Potom je kormilo reprezentacije prepustio kumu i dotadašnjem pomoćniku Željku Obradoviću koji je nastavio sa uspesima. Ivković mu je u tom periodu bio savetnik.

Kada je srpska reprezentativna košarka bila na kolenima, Ivković se 2007. vratio da je spase. Postao je opet selektor i krenuo da gradi sve iz temelja. Lansirao je plejadu novih asova i već 2009. došao do finala na EP u Poljskoj. A sledeće godine na SP u Turskoj mu je ukradeno finale. Kormilo reprezentacije je definitivno napustio 2013. i prepustio ga Saši Đorđeviću. Trenersku karijeru je završio 2016, a oproštajnu utakmicu su mu 2017. organizovali Grci u Atini.

Ostaće upamćen kao jedan od najvećih evropskih trenera svih vremena.


tagovi

Dušan Ivković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara