"Zoran Sretenović"
"Zoran Sretenović"

Iskreni Zoran Sretenović: Nema šanse da neko sa ovih prostora osvoji Evroligu! Sad samo ganjaju jake ugovore

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.06.16. | 11:50

Nekadašnji reprezentativac o rekonstrukcijama Zvezde i Partizana, kao i šansama Srbije da uzme medalju u Riju

Zoran SretenovićNekada legendarnog košarkaša bivše Jugoslavije, Zorana Sretenovića, koji je sa splitskom Jugoplastikom čak tri puta pokorio Evropu, pozvali smo i pre svega pitali, da li je, od trenerskih obaveza u Poljskoj,  stigao da isprati finale srpskog plej-ofa između Crvene zvezde i Partizana?
Zvezda je očekivano trijumfovala, a Partizan je možda neočekivano pružio izuzetno jak otpor, osim u prvom meču”, kaže za MOZZART Sport popularni Sreta i dodaje. „Partizan je u nekim utakmicama imao veliku prednost, ali su crveno-beli to nadoknadili zahvaljujući iskustvu iz Evrolige. Na kraju su i zasluženo slavili novu titulu”.

Šta očekujete, da li će doći do rekonstrukcija oba tima?
„Odlaskom Cirbesa i Milera Zvezda mora da angažuje nove strance, ali koji mogu da odgovore zahtevima kluba i igrama u Evroligi. Kod Partizana Džile je već najavio angažovanje najboljih srpskih igrača i rekonstrukciju tima”.

Izabrane vesti

Ispratili ste i borbe za poziciju tri koja vodi u ABA ligu?
Mega Leks je favorit, ima mlad sastav koji je igrao niz utakmica u Jadranskoj ligi.  FMP je bio prvi u KLS lige Srbije, ali poseduje takođe mlade i talentovane igrače. Veće šanse se daju Megi”.

Marko Simonović i Novica VeličkovićPošto ste trenirali više domaćih i crnogorskih klubova rešili ste da karijeru nastavite u Poljskoj, gde ste bili i igrač?
Od 2010. godine, sa malim prekidima, sam trener u Poljskoj. Klub je nov, posle osam godina se vratio u Ekstra klasu. Trudimo se da Ostrov stavimo na zdrave noge i da za dve, tri godine postane stabilan član elite. Ja sa klubom imam ugovor za još jednu sezonu”.

Ljubav prema košarci, ali i trenerskom pozivu, ugradio vam je Božidar Maljković?
Jeste, celoj generaciji tadašnje Jugoplasike, je podario ljubav prema ovom sportu. Slobodno mogu reći najlepši deo i sad se većina tadašnjih saigrača bavi trenerskim pozivom od Duška Ivanovića, Velimira Perasovića, Luke Pavićevića i ostalih”.

Da li će neki klub sa prostora bivše Jugoslavije uspeti da ponovi rezultate koje je krajem osamdesetih pravila Jugoplastika?
Teško, i to bilo koji klub iz bivše SFRJ. Vremena su se promenila, mi smo pre svega imali sportske motive, pa tek potom finansijske. Sad je drugo vreme, talenata ima, ali se ganjaju jaki ugovori”.

Verujemo da je i to jedna od tema o kojima razgovarate kad se leti okupite?
Da, praksa je da se nađemo u Splitu, budu Dino Rađa, Velimir Perasović i ostali. Evociramo uspomene, pričamo o svemu, pa i o tome”.

Šta pozitivno naša košarka može da primeni od Poljske?
Pre svega organizacione stvari, organizacija lige, uslovi za trening i igru, prateće sadržaje, ali Poljaci i dalje moraju da uče od srpskih trenera. Tu smo dominantni”.

Na klupi sa Željkom LukajićemDa li u vašem timu ima igrača iz Srbije?
„Nije ih bilo, jer nam budžet to nije dozvoljavao. Sad znamo koliko možemo da izdvojimo za strance, pa ćemo videti da angažujemo i nekog igrača iz Srbije”.

Šta posle odrađivanja ugovora sa Ostrovim, možda povratak u Srbiju?
Moram da završim ugovor koji mi je važan. Potom ću da izvagam ponude, iskreno nije ih bilo iz Srbije… Nije postojala želja klubova koja se mora poklopiti sa odgovarajućim budžetom za tim”.

Da li reprezentaciju Srbije vidite na Olimpijskim igrama u Riju?
Mi smo favoriti u kvalifikacijama, selekktor Sale Đorđević sad ima potrebno iskustvo  bićemo kandidati za medalje. Svaka će imati zlatni sjaj”.

I za kraj, po vokaciji ste zvezdaš?
U Zvezdi sam počeo košarkaški san i zvezdaš sam, to se zna. Kasnije, kad sam se vratio iz inostranstva igrao sam i za Partizan, veliki je to klub. Iz tog perioda imam sjajnih prijatelja za zdravo sportsko bockanje i šalu na relaciji crveno i crno-belih”, zaključio je Zoran Sretenović.

Piše: Đurđe Mečanin
(djurdje.mecanin@mozzartbet.com)

(FOTO: MN Press, Star sport)


tagovi

Zoran SretenovićkošarkaEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara