(© AFP)
(© AFP)

Iskrivljena stvarnost: Ameri misle da je Nurkić nadigrao Jokića, ali od drveta ne vide šumu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.12.23. | 07:19

As Denvera podelio čak 16 asistencija u slavlju u Arizoni, Kevin Durent pao na svega 32 procenta šuta iz igre

Kad ih već uči srpskim izrazima, mogao bi Nikola Jokić Amerikancima da predoči značenje sentence kako se od drveta ne vidi šuma. Sve zbog toga što se s one strane Atlantika „polomiše“ da veličaju partiju Jusufa Nurkića i konačno pronađu centra koji je, prema njihovoj oceni, nadigrao Srbina, samo što im je pogled toliko zamagljen da ne primeđuju doprinos asa Denvera u još jednoj pobedi branioca NBA prstena. Ovoga puta u Arizoni nad Finiksom – 119:111.

Tačno je da u napadačkom smislu izdanje Somborca nije bilo u skladu sa njegovim visoko postavljenim standardima, ima i to toga da ga je Nurkić stvarno mučio, valja pohvaliti učinak centra Sansa, međutim, košarka je, ipak, timski sport. A Nikola Jokić je opet učinio tim boljim nego što stvarno jeste.

Izabrane vesti

Ako je i shvatio da mu meč ne prija, da ga šut ne sluša, da mu Nurkić zadaje probleme i stavlja u nezgodne pozicije, MVP prethodnog plej-ofa se oslonio na kliker. A neka vijuga u glavi mu je sugerisala da je bolje da proigrava saigrače nego da forsira šut. I tako je alternativnim putem navodio ekipu iz Kolorada ka četvrtoj uzastopnoj pobedi, prvoj ove sezone nad Finiksom, koga je, usput, tukao prošle u doigravanju.

Ovoga puta Jokić je zabeležio čak 16 asistencija. Od tih njegovih dodavanja Denver je profitirao i svaki put kad se činilo da će domaćin uhvatiti priključak ili zapretitli pojavio bi se neki potez koji pravi razliku. Ovoga puta u vidu asistencija. Sad 16, blizu rekorda od pre tri godine kad je na mečevima sa Nju Orleansom i Hjustonom beležio po 18.

Što se tiče šuta, trojke Jokiću nisu išle. Probao je tri puta i kad nijednu nije pogodio shvatio je da je vreme za promene. Otuda „samo“ 21 poen, kao posledica devet pogodaka iz igre (iz 15 pokušaja za dva) i polovičnog učinka sa linije penala (tri od šest). I to za bezmalo 35 minuta u igri.

A sad najzanimljiviji deo: opet trener Majkl Meloun nije mogao da računa na Džamala Marija i Erona Gordona, što pobedu Denvera čini vrednijom, pa su u skraćenoj rotaciji starteri morali više da povuku. Redži Džekson je pratio sa 20, Majkl Porter Džunior sa 19, Džastin Holidej i Kaldvel Poup sa po 15, što znači da su svi članovi startne petorke imai dvocifren učinak. A pomogao im je dosta ruki Džulijan Stroter, ubacivši 13 (tri trojke).

Tako uticajnog rezervistu imao je i Finiks u liku Džoša Okogija. Brojao je Kevin Durent do 30 poena, međutimm, spušten je na svega 32 procenta šuta iz igre, između ostalog zato što ga je sjajno čuvao Pejton Votosn, dok je Jusuf Nurkić bio pogonsko gorivo Sansa sa 31. Od toga dve trojke, 13 pogodaka iz 22 pokušaja iz igre, uz šest skokova i tek dve asistencije. Tu je ključna razlika. Jokić ih je imao čak 14 više i Denver je profitirao.

Iako je bilo povremeno napeto, kao kad je Nurkiću sviran faul u napadu, zbog udaranja laktom u lice Jokića, na kraju je usledio zagrljaj Balkanaca, da se zna da nema zle krvi. I da se zna ko kako razume košarku. Amerikanci smatraju da je Jusuf Nurkić nadigrao Jokića, ali oni stvarno ponekad od drveta ne vide šumu.

Od ostalih dešavanja u NBA, Toronto našeg trenera Darka Rajakovića je poražen treći put u poslednje četiri utakmice, dok iz različitih razloga na parketima nisu bili Luka Dončić (dobio sina), te Džoel Embid i Viktor Vanbenjama (povrede).

NBA LIGA, REZULTATI

Orlando – Vašington 130:125

/Vagner 31 – Kuzma 27/

Boston – Filadelfija 125:119

/Tejtum 21 – Beverli 26/

Dalas – Memfis 94:108

/Džouns 16 – Bane 30/

Toronto – Njujork 106:119

/Barns 29 – Branson 22/

Nju Orleans – San Antonio 121:106

/Valančijunas 24 – Rasel 14/

Finiks – Denver 111:119

/Nurkić 31 – Jokić 21/

TABELA ZAPADNE KONFERENCIJE

TABELA ISTOČNE KONFERENCIJE



tagovi

DenverDenver NagetsNikola JokićNBA ligaJusuf NurkićFiniks Sans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara