Ife Lundberg (©fiba.basketball)
Ife Lundberg (©fiba.basketball)

Iznenađenje u Danskoj, Lundberg i drugovi servirali Džikiću poraz na debiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.02.24. | 20:23

Može se reći da se već na startu neplanirano zakomplikovala situaciji u grupi Srbije

Došlo vreme da i Danci budu konkuretna ekipa u borbi za mesto na Evrobasketu. Predvođeni Ifeom Lundbergom, napravili su prvoklasno iznenađenkje u Nestvedu, pošto su na startu kvalifikacija savladali Gruziju 75:69, pa je tako srpski trener Aleksandar Džikić neslavno počeo svoju epizodu na klupi gruzijske selekcije.

Pisalo se i pričalo da bi sa košarkašem Virtus Bolonje Danci mogli da naprave problem u Grupi G, u kojoj se nalazi i Srbija, mada je Gruzija sa Tornikeom Šengelijom i Georgijem Šermadinijem bila veliki favorit u Skandinaviji. Ipak, nošeni podrškom sa tribina, domaći košarkaši su slavili u neizvesnoj završnici.

Izabrane vesti

Na samo minut i po do kraja, posle trojke Šengelije, Gruzija je zaostajala svega dva poena i činilo se da bi kao daleko iskusnija reprezentacija mogla da napravi preokret. Ipak, Lundberg je sa linije penala održao prednost Danaca, a onda je, posle izgubljene lopte naturalizovanog Džoa Tomasona, tačku trojkom na 16 sekundi do kraja stavio Kevin Larsen (75:68).

Danci su tako na sjajan način otvorili kvalifikacije i nema sumnje da su nade ove selekcije za plasman na kontinentalnu smotru naprasno skočile. Podsetimo, s ozbirom da je u Grupi G i Finska, jedna od domaćina predstojećeg Evropskog prvenstva, dve najbolje selekcije pored Finaca će otići dalje. Po svemu sudeći, čeka nas zanimljiva borba.

Naravno, prvi danski košarkaš ikada u NBA bio je prva figura ekipe Alana Fosa u istorijskom trijumfu. Predvodio je Lundberg selekciju koja je prošla dva kruga pretkvalifikacija da bi stigla do ovog meča sa Gruzijom sa 19 poena, sedam asistencija i četiri skoka, a proveo je svih 40 minuta na parketu. Nije ga šut služio (1/8 za tri), izgubio je pet lopti, ali je na kraju uz Larsena, koji je zaključno sa pobedonosnom trojkom postigao 13 poena, bio najzaslužniji za veliku pobedu posle preokreta, s ozbirom da je Gruzija imala plus 13 sredinom treće četvrtine.

Interesantno je da su samo dva pomenuta košarkaša došla do dvocifrenog učinka u pobedničkoj ekipi. Podsetimo i da je Danskoj nedostajao prvotimac Olimpije Milano Ševon Šilds, pa je jasno da bi u narednim prozorima mogla da bude još ozbiljniji protivnik.

S druge strane, veliko razočarenje za Gruziju. Povela je dobar, iskusan sastav, kapiten Šengelija je odigrao sjajan meč (27 poena, šest skokova i indeks 21), ali nije bilo dovoljno da se spreči neprijatno iznenađenje. Na kraju je tragičar bio i debitant Džo Tomason, koji igra na poziciji naturalizovanog igrača umesto Tada Mekfadena. Jeste postigao 16 poena i jednu bitnu trojku u poslednjoj četvrtini, sakupio po četiri skoka i asistencije, ali mu je u biti i ne biti napadu pobegla lopta i završila van granica igrališta.

Iskusni Šermadini je proveo 30 minuta na parketu, ali su Danci uspeli da ga limitiraju na samo tri šuta (2/3 za dva), a sakupio je i osam skokova. Dvocifren je u poraženoj ekipi bio još samo Gjorgi Očhikidze sa 11 poena.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025 (FEBRUARSKI PROZOR)

Petak

Danska - Gruzija 75:69

/Lundberg 17 - Šengelija 27/

Srbija - Finska U TOKU



tagovi

DanskaGruzijakošarkaška reprezentacija GruzijeIfe LundbergTornike ŠengelijaGjorgi ŠermadiniEvrobasket 2025Kvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara