Nikola Kalinić (MN press)
Nikola Kalinić (MN press)

Janis najkorisniji, Kalinić prvi trojkaš šampionata

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.09.22. | 09:01

NBA "divizija" vlada Evrobasketom

Zašto su ljubitelji košarke "zapomagali" da se kalendar takmičenja napravi tako da i NBA igrači uvek imaju mogućnost da igraju za reprezentaciju, svako ko je želeo, imao je prilike od 1. septembra do juče da se uveri gledajući utakmice prve runde Evrobasketa. Nikola Jokić, Janis Adetokunbo, Luka Dončić, Lauri Markanen, Vili Ernangomez i dobar deo ostatka NBA "divizije" dominirao je terenima u Tbilisiju, Pragu, Kelnu i MIlanu.

Viđeno na parketu potvrđeno je i kroz statističke brojke u čiji vrh se probija tek poneki košarkaš koji klupsku sezonu odrađuje na Starom kontinentu.

Izabrane vesti

Tako su od deset najboljih poenterskih izdanja dva delo Di Bosta i Džanana Muse. Samo Amerikanac sa bugarskim pasošem jednom, te njegov saigrač u nacionalnom timu koji je ove ovog leta bio na NBA pragu, Aleksandar Vezenko, čak u četiri navrata sa istim PIR-om uspeli su da se uguraju u deset najboljih partija sveukupno.

A šta tek reći za skakačku dominaciju NBA igrača na Evrobasketu? Vezenkov (tri puta) je jedini van NBA koji je uspeo da "doleti" najmanje do 12 lopti.

Obrnuto proporcionalna slika je na listama asistenata. Prva tri mesta, gledajući maksimum na jednom meču, rezervisana su za Di Bosta (dva) i našeg Vasilija Micića koji je ujedno i treći asistent takmičenja po proseku materijalizovanih dodavanja.

A kada se već pominje prosek, najbolji strelac je Janis Adetokunbo (29,5 poena), koji je prema tim parametrima i najkorisniji igrač šampionata. Prvi skakač je Vezenkov (12,2 skoka po utakmici), a asistent Tomaš Satoranski (9,0 asistencija).

Najbolji izvođači slobodnih bacanja (sa ubačenih najmanje deset) su Aleksandar Mamukelašvili (13-13), Vlatko Čančar (12-12) i Franc Vagner (10-10) kojima nijednom nije ruka zadrhtala sa penala.

Najprecizniji u šutu za dva poena (bar 20 ubačenih lopti) jeste doskorašnji centar Mege i reprezentativac Poljske Aleksandar Balcerovski (27-33), a odmah iza njega je Nikola Jokić (35-47) koji ima i najmirniju ruku u šutu iz igre (39-57). Uz to Nikola je upisao drugi indeks korisnosti na jednom meču, deseti poen učinak, a jedan skok u duelu sa finskom nedostajao mu je da zasedne na vrh te liste. Treći je po prosečnom indeksu korisnosti i četvrti na listi skakača.

Zašto je Srbija bila toliko dominanta, delom može da otkrije i lista najboljih trojkaša na čijem čelu je Nikola Kalinić s neverovatnim procentom šuta od čak 63.2%, dok je Vanja Marinković treći ukupno (8-14), ako se gledaju svi igrači, bez obzira da li su postigli manje ili više od deset trojki u grupnoj fazi...



tagovi

Nikola KalinićVanja MarinkovićNikola JokićVasilije MicićEvrobasket 2022Evrobasket

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara