Nikola Jokić i Bem Adebajo (Foto: AFP)
Nikola Jokić i Bem Adebajo (Foto: AFP)

Jokić loš defanzivac? Bem Adebajo i drugari se ne bi složili

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.06.23. | 10:19

Srpski centar, ali i čitava ekipa Denvera odradili odličan posao u odbrani tokom treće utakmice velikog finala

Vratio je Denver ekpresno brejk Majamiju i pokazao da je druga utakmica bila samo "loš dan u kancelariji". Ponovo ima kontrolu nad finalnom serijom, a s ozbirom da je bio prilično ubedljiv, čini se da ekipa sa Floride teško može da se nosi sa skoncentrisanim i disciplinovanim Nagetsima, o čemu se mnogo govorilo posle poraza u drugom susretu.

Sadase već može reći sa sigurnošću da Erik Spolstra i njegovi puleni nemaju lek za Nikolu Jokića, a kada i Džamal Mari odigra na visokom nivou, računica je prilično jasna. U trećoj utakmici je i odbrana ekipe iz Kolorada odradila fantastičan posao, pa da nije bilo opuštanja u poslendjih par minuta kada je utakmica već bila rešena, trijumf bi bez dileme bio još ubedljiviji (109:94). A posebno je u tom segmentu blistao centar iz Sombora kojeg inače bije reputacija da nije dobar defanzivac. Sinoć je još jednom dokazao da to nije slučaj. Ni blizu.

Izabrane vesti

Defanzivno su košarkaši Denvera odigrali najbolju utakmicu u seriji, pošto su ostavili rivala na svega 37 odsto šuta iz igre, uz ofanzivni rejting 102,2 (12,8 ispod proseka). Melounova četa je jednostavno bila daleko skoncentrisanija u odbrani, igrala sa više discipline, ali i požrtvovanja. Nije bežala od kontakta, konstatno su košarkaši najboljeg tima Zapada vršili pritisak na loptu, odlično rotirali i preuzimali u odbrani. Nisu dozvoljavali lake šuteve, terali su Bema Adebaja i Džimija Batlera da rade za svoje poene.

To se posebno može reći za igru u reketu, koju je Denver dobio sa ubedljivih 60:34. To je treća najbolja razlika Nagetsa u sezoni i četvrta najgora Majamija, a Jokić i drugovi su imali svega dva pokušaja više (48-46).

Tim sa Floride je gađao 17/46 iz blizine obruča, što je sedmi najgori šuterski nastup jednog tima ove sezone. Drugi najgori u plej-ofu, a interesantno je da je upravo Majami imao lošije veče i to u šestoj utakmici finala Istoka protiv Bostona (16/62, 30,8 odsto).

Udarne igre Spolstrinog tima su teško dolazile do dobrih pozicija. Adebajo je pogodio svega pet od 16 šuteva iz reketa, Batler jedan više iz istog broja pokušaja. Popuštala je odbrana Nagetsa na perimetru, što Majami ovoga puta nije uspeo da kazni (11/35 za tri), ali je zato unutra odradila strašan posao. Posebno Jokić.

Fascinantan je podatak da je Majami promašio 16 od 19 šuteva koje je pokušao da zaustavi srpski centar. Žargonski rečeno, Nikola je "zaključao reket". Posebno se to odnosi na Adebaja, koji je u 14 navrata pokušao da poentira dok ga je Jokić čuvao, a samo četiri puta je uspeo da dođe do realizacije. Nije centar Hita mogao da iskoristi svoje atletske sposobnosti, a as Denvera ga je terao da uzima teške šuteve: preko ruke, iz okreta, u padu, što dalje od obruča...

Pojedini NBA analitičari godinama kao najveću manu srpskog centra navode odbranu, ali on nastavlja da dokazuje da nije ni približno slab u obavljanju defanzivnih zadataka kao što pokušavaju da ga etiketiraju. Štaviše, ima najbolji defanzivni rejting u Denveru (109,4 u plej-ofu).

Njegov doprinos u defanzivi često se i ne može izmeriti statističkim parametrima. Kao kada je recimo u prvoj utakmici finala pročitao akciju Majamija i upozorio saigrače, što je dovelo do toga da rival u narednom napadu izgubi loptu.

Ali za sve one kojima je "očni test" merilo, kao recimo Kendriku Perkinsu koji je tokom sezone na sve načine pokušavao da skine Nikolu sa MVP trona tražeći bilo koji izgovor da ga nazove lošim (što je nažalost uspelo), da bi ga od početka finalne serije zasipao samo pohvalama, ako verujete da Jokić nije dobar defanzivac, pogledajte treću utakmicu protiv Majami Hita u borbi za prsten. Teško ćete ostati istog mišljenja.

Da, možda se u ligaškom delu sezone dešavalo da ima defanzivnih propusta, ali treba imati na umu da srpski centar kao prva zvezda ekipe mora da povede računa i o ličnim greškama, pa ne može uvek agresivno da pristupi zadacima u odbrani. U plej-ofu je na visokom nivou u svim segmentima igre, pa i pod svojim košem. Ima li nešto što Nikola Jokić ne može da uradi na košarkaškom terenu?



tagovi

Nikola JokićDenver NagetsBem AdebajoMajami HitDžimi BatlerNBA finale

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara