Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Još nije gotovo: Partizan se digao iz pepela, realna šansa za četvrtfinale

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.02.21. | 10:25

Evo i kakve su mu opcije...

Nailazio je poslednji voz ove sezone. Išao je brzo, Partizan je trčao za njim i onda u poslednjim sekundama uskočio… i to u poslednji vagon. Zaradio je Parni valjak preokretom protiv Lokomotive šansu da se nečemu nada. ABA ligu je suštinski prosuo, ali je u Evrokupu živ. Sada je na skoru 2-2. Da je Lokomotiva dobila, mogli bi crno-beli već danas da se okrenu sledećoj sezoni.

Ovako... Još nije gotovo. Štaviše, Partizan ima realne šanse da se domogne četvrtfinala Evrokupa. Takođe, Partizan ovim malim čudom koje je napravio posle užasnog prvog poluvremena nije odradio ceo posao. Ni blizu. Sve će se rešavati u dva poslednja kola. Pa i iz tog ugla gledano, takođe – još nije gotovo. Partizan posle Lokomotive nije ni otpisan, a nije ni odradio čitav posao. Proces je u toku. Može da ode na obe strane.

Izabrane vesti

Sada je situacija sledeća: crno-beli imaju skor 2-2, Metropolitan je na 3-1, Trento takođe na 2-2, a Lokomotiva na 1-3. Kombinacija je mnogo u najavi...

Partizan će proći dalje dalje ako dobije obe utakmice do kraja. Crno-beli su dobili prvi meč protiv Trenta i to sa 28 poena prednosti što će teško prosuti u Italiji. Ali Parni valjak je lošiji od Lokomotive. Rusi i Italijani tek treba da igraju drugi meč

Parni valjak može i sa prvog mesta dalje ako dobije obe utakmice do kraja, a Lokomotiva savlada Metropolitan u gostima.

Partizanu bi išlo naruku i da u sledećem kolu dobije Trento u gostima, a da Lokomotiva izgubi od Metropolitana u Francuskoj. U tom slučaju bi crno-beli bili na skoru 3-2, a Lokosi na 1-4. Trento bi bi bio na 2-3 i uz to lošiji međusobni skor od Partizana, a Metropolitan 4-1. Na taj način bi crno-beli već u sledećem kolu obezbedili prolazak dalje.

Crno-beli imaju opciju i da samo da pobede Metropolitan i da odu u četvrtfinale, ali samo ako Lokomotiva dobije Trento u poslednjem kolu. Onda ni poraz od Trenta ne bi pravio problem, mada svi mogući krugovi su u opticaju, pa čak i da svi timovi iz grupe imaju 3-3. Vrlo je to sve izjednačeno…

"Ushićen sam. Znamo da smo u tesnoj trci u našoj grupi. I verujemo da možemo da završimo u prve dve ekipe. Zaista smo želeli da izvučemo ovu pobedu. Bila je to paklena borba protiv paklenog tima. Ali srećan sam što smo pokazali mnogo srca", rekao je Rašon Tomas posle meča sa Lokomotivom.

ABA liga je suštinski “proćerdana”, ali Partizanova šansa postoji u Evrokupu.

Ja igračima želim i pričam im stalno da mogu da se vrate kad je velika razlika. Kad dobiješ Uniks, Huventud, kad sa Zvezdom igraš na jedan poen, onda imaš taj kvalitet. Tako da momci znaju da mogu i verujem i nadam se da će ovo još više da im da podsticaj i da će imati još više samopouzdanja”, rekao je Sašo Filipovski posle utakmice i dotakao se veoma važnog detalja: samopouzdanja.

Koliko će ova pobeda značiti igračima?

Znači im pobeda mnogo, srećni su u svlačionici. Žao mi je, jer je ova sezona turbulentna, promena igrača, promena trenera, neki bolni porazi, neke lepe pobede. Nadam se da ćemo se smiriti i da još više verujemo u sebe i da igramo konzistentnije”, svestan je Filipovski da njegova ekipa nije blistala iako je pobedila.

Vrlo zanimljiva stvar je što će Partizan sledeću utakmicu u Evrokupu igrati za mesec dana. Sledi pauza zbog kupova, kao i posle toga zbog reprezentativne pauze. Do tada može mnogo toga da se promeni i na bolje i na gore, a utisak je da će crno-belima prijati taj period.

Dobio je Sašo Filipovski još mesec dana da radi sa igračima, da proba što više da uigra često raštimovani orkestar. Moguće je da će se u rotaciju uvesti i Aleksej Nikolić. Džoš Perkins će dobiti mesec dana više sa ekipom, da se dodatno uigra. Generalno igra Partizana može da bude drastično bolja, pa je na Filipovskom da proba što više toga da dovede u red do 3. marta.

Zasad može da ga raduje što su njegovi igrači zaigrali bolju odbranu, da su pokazali agresivnost i pre svega želju da igraju, da se bore, košarkaški pobiju. Mnogo je to nedostajalo crno-belima tokom sezone. Ako ih ovaj duel protiv Lokomotive ne probudi i razdrma, onda je pitanje može li nešto.

U celoj ovoj priči kup i nacionalno prvenstvo Srbije su nažalost na margini jer ne donose prolazak u evropska takmičenja, uprkos onome što istorijski nose. Mada, posle ovog spasavanja sezone pobedom nad Lokomotivom, moguće je da će Partizan još bolje odigrati i na Kupu Radivoja Koraća. Igrači će sigurno imati mnogo više elana.

Partizan se izvukao iz skoro bezizlazne situacije. Digao se iz pepela. Još ga čeka veliki posao.

EVROKUP - RASPORED GRUPE F DO KRAJA TOP 16 FAZE

5. KOLO

3. mart: Metropolitan - Lokomotiva (18.45h)

3. mart: Trento - Partizan (20.00h)

6. KOLO

10. mart: Lokomotiva - Trento (17.30h)

10. mart: Partizan - Metropolitan (20.30h)



tagovi

Sašo FilipovskiKK PartizanEvrokup

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara