Jovana Nogić (©FIBA)
Jovana Nogić (©FIBA)

Jovana Nogić uzela dirigentsku palicu u ruke i povela Srbiju u četvrtfinale Evrobasketa

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.06.23. | 22:51

Košarkašice u osmini finala bolje od Velike Britanije

Išle su zaobilaznim putem, ali su stigle tamo gde su želele. Košarkašice Srbije su posle poraza od Mađarske u poslenjem kolu grupne faze zakomplikovale put ka završnici, ali su u osmini finala uspele da dođu do željene pobede. Jovana Nogić je uzela dirigentsku palicu u ruke i povela tim među osam najboljih na Evrobasketu - 66:60 (13:10, 16:18, 16:14, 21:18).

U četvrtfinalu će Srbija igrati protiv Belgije u četvrtak od 15.00. Preostala tri para su Mađarska - Češka, Francuska - Crna Gora i Španija - Nemačka. Ovaj trijumf je Srpskinje ostavio i u igri za plasman u kvalifikacija za Olimpijske igre.

Izabrane vesti

Nimalo lak posao nije imala ekipa Marine Maljković protiv Velike Britanije. Pitanje pobednika je bilo rešeno tek u finišu utakmice, do tada su oba tima imala šanse za trijumf. Međutim, čini se da je veću želju da nastavi takmičenje pokazala četa na čelu sa kapitenom Tinom Krajišnik. Kao i uvek - bile su naše devojke borbenije, pokazale su odličnu energiju i na kraju pobeda nije mogla da im izmakne.

Veoma izjednačene su bile ekipe tokom većeg dela utakmice. Naša reprezentacija je poslednju četvrtinu dočekala sa vođstvom od plus tri (45:42). Nije smela ni na trenutak Srbija da se opusti, disale su im Britanke za vratom i pokušavale nekako da "izmisle" preokret. Ipak, kada su rivalke pretile Maša Janković se dobro snašla u reketu i verovatno najvažnije poene na meču za 64:58. Bilo je to 41 sekund pre kraja.

Do tada je najviše vukla tim Jovana Nogić. Kad drugima nije išlo u napadu preuzimala je odgovornost i pogađala. Skupila je na kraju 16 poena i bila je vodeći poenter pobedničkog sastava. Imala je i četiri skoka i jednu asistenciju, a na terenu je provela nešto više od 30 minuta.

Maša Janković je odlično ispratila Nogićevu, postigla je ukupno deset poena, baš kao i Ivon Anderson (5sk, 3as). Veliki deo posla je odradila Tina Krajišnik, koja je večeras istrčala na teren bez obzira na problem sa povredom zbog koje je propustila prethodni duel. Stisnula je zube i povukla ekipu kao što se to očekuje od kapitena. Imala je osam poena i osam skokova za 33 minuta u igri.

Kada je Velika Britanije u bila u dobrom naletu u drugoj četvrtini dve veoma važne trojke je postigla Saša Čađo. Pamte se ti njeni poeni, stigli su u pravom momentu, kada je protivnik pokušavao da preuzme inicijativu. Saša je završila utakmicu sa osam poena. Nevena Jovanović je zabeležila pet poena, Aleksandra Crvendakić je upisala četiri, Dragana Stanković tri, a Ivana Raca dva. Bez poena su ostale Kristina Topuzović i Mina Đorđević, a u igru nije ulazila samo Ivana Katanić.

EUROBASKET ZA KOŠARKAŠICE (OSMINA FINALA)

Ponedeljak

Češka - Grčka 79:76

/Holešinska 19 - Fasula 26/

Crna Gora - Italija 63:49

/Jovanović 17 - Andre 10/

Srbija - Velika Britanija 66:60



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeMarina MaljkovićEvrobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara