Nikola Jokić i Rudi Gober (©AFP)
Nikola Jokić i Rudi Gober (©AFP)

Kako će se rešiti tesnac na Zapadu? Minesota stoji najbolje, ali mora opet da prođe kroz Jokića

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.04.24. | 18:26

Na četiri utakmice do kraja, Timbervulvsi u blagoj prednosti, ali gostuje aktuelnom šampionu u četvrtak (4.00) u meču koji bi mogao da odluči. Oklahomina šansa što sve do kraja igra kod kuće

Osnovni deo NBA lige ulazi u samu završnicu, još odavno je jasno da će na Istoku pol-poziciju zauzeti Boston, međutim, na drugoj strani obale na četiri utakmice do kraja vodi se nikada tesnija borba za prevlast između Minesote, Denvera i Oklahome u kojoj će sam foto-finiš odlučiti koji tim će u plej-of ući kao prvoplasirani.

Vrlo lako može da se dogodi da posle 82 odigrana duela, sva tri pretendenta za najvišu poziciju imaju identičan broj pobeda, što bi bio presedan koji se nije dogodio u prethodnih 25 godina! Poslednji put su u sezoni 1998/99 Majami, Indijana i Orlando u Istočnoj konferenciji imali jednak bilans (33-17), a usled najboljeg međusobnog skora, lidersko mesto je pripalo Hitu.

Izabrane vesti

Slično nešto bi moglo da razreši i aktuelnu situaciju u kojoj je za sada blaga prednost na strani Minesote. Timbervulvsi imaju jednak broj trijumfa kao i Jokićevi Nagetsi (54-24), ali su ispred aktuelnog šampiona zbog činjenice da su ih dobili u dva od tri do sada odigrana duela. To je upravo faktor koji pravi razliku u celoj zbrci i koji donosi pravičan sud oko toga ko najviše zaslužuje da bude na vrhu.

Denver ne samo da nije u boljoj situaciji u megdanima sa Minesotom, već to nije ni sa Oklahomom, koja pak ima poraz više (53-25), te je otud pozicionirana kao treća. Tri puta su izabranici trenera Majkla Melouna izlazili sa parketa pognute glave u susretima sa Tanderom, dok su samo jednom završavali megdan nasmejanog lica.

Kada je reč o obračunima Minesote i Oklahome, oni su izjednačeni pošto je svaka ekipa slavila po dva puta. U tom slučaju se onda gleda koji tim ima više pobeda nad rivalima iz iste divizije. Deo severno-zapadnog distrikta uz pomenutu trojku su još Juta i Portland. Denver naredni meč igra upravo sa Jutom, koju je savladao u dva od tri duela, dok je Trejlblejzersima na 4-0. Minesota pak i sa džezerima i sa Portlandom ima maksimalan učinak, dok Oklahoma iz tih osam mečeva ima, kao i Denver, jedan poraz od Jute. Zaključak: Minesota najbolje stoji i po tom parametru.

Ono što bi moglo da bude presudno i što celokupna košarkaška javnost preko bare sa nestrpljenjem čeka jeste sudar između Nagetsa i Minesote u “Bol areni” (četvrtak, 4.00) posle kojeg bi Jokić i drugovi mogli da preuzmu primat. Uz to, čeka ih još tri gostovanja (Juta, San Antonio i Memfis) gde ne bi smeli da se okliznu. Timbervulvsi uz gostovanje u Koloradu imaju Vašington, Atlantu i Finiks kod kuće. Svakako nešto teži raspored, dok Oklahoma svoju šansu vidi u činjenici da sva četiri preostala duela igra na svom parketu, međutim, nimalo jednostavna jer im pored Sakramenta i San Antonio, na noge dolaze Milvoki i Dalas.

Jedno je sigurno, drame i neizvesnosti neće manjkati.

RASPOREDDO KRAJA OSNOVNOG DELA:

DENVER

G Juta

D Minesota

G San Antonio

G Memfis

MINESOTA

D Vašington

G Denver

D Atlanta

D Finiks

OKLAHOMA

D Sakramento

D San Antonio

D Milvoki

D Dalas

***NAPOMENA: D (domaćin), G (gost)



 


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsMinesota TimbervulvsOklahoma Siti Tander

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara