Nikola Jokić i Eron Gordon (©AFP)
Nikola Jokić i Eron Gordon (©AFP)

Kako je Denver iskoristio prednost u visini i obavezna adaptacija na zonu Majamija

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.06.23. | 14:57

Prva četvrtina reper, poslednja kao opomena

Denverov prvenac u velikim finalima NBA lige pokazao je dve strane medalje i uzročno-posledičnu vezu svih taktičkih odluka obe ekipe.

Nagetsi jesu uzeli prvu od četiri recke potrebne za šampionski prsten, s tim što je u velikoj meri tome doprinelo slabo šutersko veče Majamija čemu je značajno doprineo način na koji je Majkl Meloun uveo svoju ekipu u utakmicu. Drastičan pad koji se dogodio u odlučujućih dvanaest minuta dokaz je koliko je Majamijeva “ameba“ odbrana zaista opasna i koliku štetu može da napravi.

Izabrane vesti

Ukratko, prva Denverova četvrtina treba da bude reper za dalji rasplet serije, a poslednja opomena da je Hitu tako malo potrebno da napravi ozbiljan problem. Ovogodišnje finale biće u svojoj biti igra adaptacije i ko bude uspeo bolje i pre svega brže da se prilagodi sitauciji na parketu uzeće prsten.

Nagetsi su takvu tendenciju već potvrdili u odličnoj prvoj deonici čime je izgrađen temelj prvog od četiri potrebna trijumfa za titulu i Majkl Meloun je uradio dobar posao kada je iskoristio najveću vrlinu svog tima kako bi neutralisao je Majamijevo najveće oružje u odbrani.

Eron Gordon je, pisali smo već o tome, dominirao prvom četvrtinom u kojoj je postigao 12 poena i istovremeno zaključao Džimija Batlera. Tu je do izražaja još jednom došla nesebičnost Nikole Jokića, klasa igrača koji nema ego i bez obzira na to što je generacijski talenat i čovek franšize želi da se podredi uspehu tima, ne samopromociji. Jokić nije uputio šut ka košu sve dok nije “školovao“ Kodija Zelera, na 3,3 sekunde pre kraja prve deonice. Posledično, sav fokus prebacio je na Gordona koji je koristio svoje talente da već u ranoj fazi utakmice zatrpa koš protivnika kome ozbiljno manjka visina. Adebajo je jedini od svih vodećih sedam-osam igrača viši od 205 centimetara. Rezultat toga bio je odnos 20:6 u broju koševa iz reketa posle dvanaest minuta.

Svima je jasno da je ovo šuterska ekipa u kojoj razliku prave atipičnost Džimija Batlera i talenat Bema Adebaja. Suštinski, Majami nema adekvatan način da sačuva Gordona, malo ko je to zapravo uspeo.

Lejkersi su pokušali da ga neutrališu korišćenjem Entonija Dejvisa na strani pomoći, što je dovelo do toga da Gordon ubaci samo 29 poena u prve tri utakmice serije. Majamijevo prinudno rešenje može da bude potencijalno Kevin Lav na Nikoli Jokiću, gde bi se Bem Adebajo više posvetio Gordonu, ali to ostavlja srpskom asu mogućnost da bude mnogo agresivniji u napadu i veliki je rizik za Hit jer, kako god da se okrene, igrači Erika Spolstre su u problemu. Jokićeva mogućnost da raširi protivničku odbranu izuzetnim procentima šuta sa distance dovodilo je Adebaja u situaciju da izlazi napolje, a Zelera bespomoćnog, što reket ostavlja praznim.

Denver nije u napadu toliko forsirao Gordona, ali je u prvoj četvrtini premijere finala svaka lopta išla na njega što je ogolilo istinu o dominantnoj figuri veličine rostera što daje ogromnu prednost u odnosu na Majami. Taj benefit najbolje se eksploatiše kroz igru u tranziciji u čemu je Denver izuzetan, pa se Gordon uglavnom nalazio protiv nižeg čuvara od sebe. Deblji kraj u tim okolnostima izvlačili su Gejb Vinsent i Kejleb Martin, niži i slabiji igrači od njega, dok je Džimi Batler taj koji bi po prirodi stvari trebalo da bude njegov direktan čuvar. On se ipak više fokusirao na pomoć oko Jokića, što je dalo mogućnost Gordonu da napuni koš Majamija.

Dobar početak utakmice imao je i Majkl Porter Džunior. Šut ga nije služio, pogodio je samo dve od jedanaest pokušaja za tri, ali je koristio svoju visinu da takođe bude opasan u zoni bližoj košu, čime je doprineo da Denverova prednost ode na 11 razlike u ranoj fazi druge četvrtine. Kasnije su Jokić i Mari kroz igru dva na dva pronalazili načine da Srbin ostane sa nižim čuvarom ili da se Kanađaninu otvori put do koša.

Majkl Meloun pričao je na konferenciji pred drugi meč o prošlogodišnjim planovima, odnosno kako je sa vrhom kluba došao do zajedničkog dogovora da Denver dobije značajno na elementu visine, što se sada višestruko isplaćuje.

Druga strana medalje je poslednja četvrtina utakmice. Majami je ubacio 30 poena i serijom 11:0 otvorio završni period što je istopilo Denverovu prednost. Domaćin je promašio 10 od prvih 13 šuteva u tom delu utakmice, pa se susret umalo pretvorio u dramu.

Majamijeva zonska odbrana uspela je da spusti zaostatak od 24 poena i nakratko da vrati neizvesnost meču koji je delovao kao gotova stvar. Nije se na kraju Hitu isplatila agresivnost, ali se osetio tračak štete koju bi ekipa sa Floride mogla potencijalno da napravi u nastavku serije. Spolstra je kroz ovogodišnji plej-of savršeno znao da balansira između raznih varijanti odbrane i pravovremenim izborima maltretirao protivnike kao što su Milvoki i Boston, pa tako svako ko potcenjuje Majamijevu moć definitivno nije ispratio koliko je ovaj tim opasan.

Zato i ne čudi što je Meloun izjavio kako nije preterano zadovoljan igrom njegovog tima, od 16 dopuštenih otvorenih šuteva do dugog izostanka reakcije u poslednjoj četvrtini, zbog čega i očekuje da vidi mnogo agresivniji Majami u noći između nedelje i ponedeljka.

Upravo zbog svega što se dešavalo u prvoj utakmici, počev od silnih promašaja do mučenja Nagetsa, Spolstra i njegovi igrači nastaviće da forsiraju sličan stil. Prvo, teško da Hit može slabije u šutu, a nije ni realno očekivati da će Batler ponovo ostati na samo pet šuteva u prve tri četvrtine.

Ono po čemu je Denver ove sezone iskočio od konkurencije jeste sposobnost da generiše dobra šuterska rešenja u gotovo svakom posedu, što bi praktično morao da bude odgovor na eventualno Majamijevo “ludilo“ ako krenu šutevi sa distance. Tu će ključeve imati Mari i Porter, potom i Jokić ako bude potrebe.

Majami sigurno neće odustati od zone bez obzira na to što je Jokić postavljanjem na liniju slobodnih bacanja umeo da razotkrije njene slabosti, a opet ne treba zaboraviti na element “transformacije“ koju je Spolstra doveo do savršenstva.

Serija je tek počela i kao što je Meloun rekao, ništa nije gotovo. Druga utakmica je možda i ključna.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Ponedeljak, 02.00: (1,35) Denver (14,0) Majami (3,70)

Treća utakmica

Četvrtak, 02.30: Majami – Denver

Četvrta utakmica

Subota, 02.30: Majami – Denver

Peta utakmica*

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

Nikola JokićEron GordonNBA ligaNBA finaleDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara