Eron Gordon, Kentavijus Koldvel Popu i Džamal Mari (Foto: AFP)
Eron Gordon, Kentavijus Koldvel Popu i Džamal Mari (Foto: AFP)

Kako je Eron Gordon izrastao u igrača za prljave poslove i glavnu defanzivnu kariku Denvera

Vreme čitanja: 6min | sub. 03.06.23. | 14:49

Krilni košarkaš Nagetsa u plej-ofu bio zadužen za čuvanje Karla Entonija Taunsa, Kevina Duranta, Lebrona Džejmsa i u finalu Džimija Batlera

Godinama unazad, mnogi su se pitali da li Nikola Jokić može da odvuče Denver Nagetse do titule u NBA? Posle nekoliko neuspelih pokušaja, činilo se da ekipi iz Kolorada nedostaje kvaliteta oko prve zvezde, ali sada je jasno da je Jokić konačno dobio pravi tim. Sastav Majka Melouna postao je silan. Predvođen srpskim centrom bio je prvi na Zapadu, potom dobio Minesotu u pet utakmica, Finiks u šest i počistio Lejkerse u finalu konferencije. Na startu istorijske borbe za Leri O'Brajen trofej gotovo rutinski je savladao Majami. Tri utakmice dele ga od podviga za pamćenje, dvostrukog MVP-a od večnosti.

Kliknulo je mnogo toga u Koloradu ove sezone. Teška povreda je konačno postala samo prošlost za Džamala Marija, Majkl Porter Džunior je prihvatio svoju ulogu treće opcije i "uhvati i šutiraj" igrača ("catch and shoot"), a potpuno se timu podredio i Eron Gordon. Postao pravi Melounov vojnik. Čovek za prljave poslove i glavna defanzivna karika Nagetsa.

Izabrane vesti

Dokazao je koliko vredi i na staru finalne serije. Prvi put je u karijeri dobio priliku da se bori za prste i to posle 596 nastupa u ligaškom delu i 35 u doigravanjima. Nisu ga svetla najveće pozornice uplašila. Bio je svetan da ga čeka nešto posebno, ali se odlično nosio sa pritiskom.

"Bio je jedan trenutak pred meč kada sam shvatio: 'Vau, ovo je stvarno NBA finale'. Ludo je. Tokom himne sam rekao sebi: 'Čoveče, zaista smo ovde'. Tako je! O ovome sam sanjao", rekao je Gordon za Andscape posle trijumfa.

Niko nije tako dobro otvorio prvi meč finala. Postigao je 12 poena, uz 6/8 iz igre, tokom prvog kvartala. Do realizacija dolazio isključivo zakucavanjima. Nastavio odličnu saradnju sa Jokićem i koristio sve što mu Majami pruža. Prvi put je u tekućem plej-ofu došao do pomenute cifre za kvartal, a tek drugi put u karijeri. Što je najvažnije, Denver je na odmor otiša sa komfornih 29:20 na semaforu.

"Rano su počeli sa preuzimanjima i smatram da je odradio veliki posao tako što je sedeo ispred obruča, dolazio do poena iz reketa i završavao na obruču", istakao je trener Meloun, a Gordon dodao:

"Samo sam uzimao sve što mi dozvoljavaju. To je to".

Jokić ga je nazvao "najboljim defanzivcem ekipe", a trener ga je po okončanju susreta (završio sa 16 poena) "okitio" i lancem za najboljeg defanzivca utakmice. I upravo u tome leži njegov ključni doprinos, iako je ovoga puta bio i ofanzivno zapažen.

Naime, Gordon je bio najzaslužniji za slabo izdanje prve zvezde tima sa Floride, Džimija Batlera. Iskusni krilni košarkaš je bio prva napadačka figura Hita u dosadašnjem toku plej-ofa, pružao je zaista impresivne partije. Blesnuo je u drugoj utakmici prve runde sa 56 protiv Milvokija i prosečno beležio 37,6 poena u sudaru sa Baksima. Na četiri od pet nastupa protiv Njujork Niksa postizao je više od 24 poena, a proglašen je i za MVP-a finala Istočne konferencije jer je u napetoj seriji sa Bostonom, okončanoj u sedam utakmica, postizao 24,7 poena u proseku.

U sudaru sa Denverom postigao je 13 poena, uz 6/14 iz igre i sedam asistencija za 38 minuta, a Gordon je najčešće bio zadužen za njega na polovini domaćina. Bilo je to Džimijevo najslabije poentersko izdanje još od 29. marta, a posebno je bio nemoćan pred krilnim igračem rivala, pošto je uputio samo dva šuta u 34 poziciona napada Majamija tokom kojih ga je 27-godišnji košarkaš Nagetsa čuvao.

"Morate da budete konstantno na oprezu i uvek držite Džimija na oku. Opasan je iz svih pozicija. Ne znam zašto meni padaju veliki defanzivni zadaci. Pretpostavljam da je zbog svestranosti. Zbog želje. Hoću samo sa pomognem timu da pobeđuje, to je sve", skromno je istakao Eron Gordon.

Granica za poene Džimija Batlera u Mozzartu - 25,5

Stao je na put i Batleru, a pre toga je u svakoj plej-of seriji imao veoma težak zadatak. U sudaru sa Minesotom čuvao je 218 centimetara visoku zvezdu Timbervulvsa, Karla Entonija Taunsa. Potom je u polufinalu Zapada imao jedan od najtežih zadataka u NBA - morao je da bude senka verovatno najboljeg strelca lige Kevina Duranta. A u finalu konferencije je imao posao da uspori, poremeti i koliko god je moguće zaustavu najboljeg strelca u istoriji NBA, Lebrona Džejmsa.

"Bez sumnje ću jednog dana, dok se ljuljam u stolici, pričati deci: 'Eh kako sam u moje vreme zaključao ove momke'", našalio se košarkaš Denvera posle trijumfa na startu finala.

Gordonove defanzivne bravure dodatno dobijaju na značaju kada se u ozbir uzme činjenica da pre dolaska u Kolorado nije imao ni sličnu ulogu u Orlandu. Igrao je sa mnogo slobode na Floridi, bio među glavnim napadačkim opcijama tima, leteo i zakucavao za TV špice, bio više atrakcija nego ozbiljan igrač. Ali, shvatio je da mu je u Denveru mesto iza Jokića i Marija, pa prihvatio da se u napadu više pita i Majkl Porter. Prihvatio je da svako ima svoju poziciju u ekipi, podredio joj se i tako izrastao u jednog od heroja iz senke ekipe Majka Melouna.

"On je najbolji primer nekoga ko je zaista nesebičan. Razumeo je da će se povratkom Džamala i Majkla njegova uloga promeniti. Nije se nijednom protivio. Prihvatio je to od prvog dana ove sezone i čuvao Taunsa, Duranta, Džejmsa, a sada tipa kao što je Batler. Radi mnogo prljavog posla za nas i često ne dobija pohvale koje zaslužuje", rekao je šef struke Denvera.

Saigrači izuzetno cene sve što Eron radi ove sezone, a posebno Jokić.

"Igrati odbranu čitavu utakmicu na najboljem protivničkom igraču, to je izuzetno težak posao", kratko je pojasnio Nikola.

Bivši košarkaš Medžika smatra da nikada nije igrao sa više fokusa u karijeri, a izuzetno ga je motivisao poraz od Golden Stejta u prvoj rundi prošlosetonskog doigravanja. Bio je razočaran svojim izdanjima i prosekom od 13,8 poena i 7,2 skoka po meču. Zato je preko leta ostao u Denveru i marljivo trenirao. Dešavalo se i po tri puta dnevno.

Njegov brat, inače bivši igrač Partizana, Dru Gordon, smatra da je Eron ove sezone radio sa igračima koji imaju drugačiju radnu etiku. Sparingovao je sa saigračima iz Denvera Marijem i Porterom, a američki mediji prenose da je sarađivao i sa Kavajem Lenardom.

"Nagetsi su napredovali svake godine kao tim i kao celina. Dao je sebi vremena da dobro razmisli i promeni pristup utakmicama i treninzima. Isplatilo se, rezultati su opipljivi", rekao je Dru Gordon.

Sestra košarkaša Denvera, Elis Gordon, ističe da je Eron video širu sliku i šta je potrebno da uradi zarad višeg cilja.

"U potpunosti je fokusiran. Nikada nije bio ovako posvećen. Odbijao je da izlazi posle utakmica. Želi samo da vodi računa o svom telu, mentalnom i fizičkom zdravlju. Mnogi momci njegovih godina to ne rade. On je napravio korak unazad i sagledao širu sliku", napomenula je Elis.

A velike zasluge za Gordonovu promenu smera idu i na račun Denvera i kulture koja se gaji u Koloradu.

"Promenio se nakon dve godine u Denveru. Ima saigrače, rukovodioce i organizaciju koji ga motivišu da želi više i bude bolji. A on vidi šta su oni bili sposobno da postignu i pre njegovog dolaska. Sve to ga motiviše".

Već je ispisao istoriju sa Nagetsima plasmanom u veliko finale, ali kao i ostali saigrači, svestan je da posao nije gotov. Denver dele tri pobede od cilja i šampionske title, prve u gotovo 50 godina postojanja.

"Nisam tu da bi me hvalili, već da pobeđujem. Blagoslov je igrati sa ovim momcima. Predivna prilika da igram sa igračima ogromnog talenta i neverovatne veštine, koji su puni strasti za ovu igru. Uvek sam voleo da igram košarku na pravi način, a to ovde radimo. Ne zanima me da li ću postići 50 ili nijedan poen, dok god imam uticaj na igru i mi pobeđujemo", zaključio je Eron Gordon.


tagovi

Eron GordonDenver NagetsNBA finaleNikola JokićMajkl MelounKarl Entoni TaunsKevin DurantLebron DžejmsDžimi Batler

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara