Kevin Huerter i Đordi Fernandez (AFP)
Kevin Huerter i Đordi Fernandez (AFP)

Kingsi pobedili, Španija slavi bivšeg Jokićevog trenera i Gvardiolinog dvojnika

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.12.22. | 10:54

Đordi Fernandez ušao u istoriju kao prvi španski stručnjak koji je vodio NBA tim

Pau Gasol je ispisao silne stranice španske košarkaške istorije u NBA. Manje rezultatski uspešan u Americi bio je njegov mlađi brat Mark, ali je bio dovoljno dobar da zaduži špansku košarku. Značajan trag u najjačoj ligi ostavili su Huan Manuel Kalderon, pa naturalizovani Španci Serž Ibaka, Nikola Mirotić, te Riki Rubio, Horhe Garbahgosa...

I danas Španci imaju šestoricu momaka preko okeana - Serž Ibaka, Riki Rubio, Usman Garuba, Santi Aldama, Vili i Huančo Ernangomez. Neko se manje, a neko više trudi da ostane upamćen. Ipak, u sredu uveče sve ih je u drugi plan potisnuo Đordi Fernandez, koji se na meču Sakramenta protiv Toronta, neplanirano, po isljučenju Majka Brauna, prvi put u karijeri našao u glavnoj trenerskoj ulozi. Snašao se veoma dobro. Kingsi su posle neizvesne završnice slavili 124:123.

Izabrane vesti

"Veoma sam ponosan sam. Ali, najvažnije je da sam 'doneo' Majku (Braunu) i timu pobedu", skromno je rekao španski stručnjak kome je pohvale uputio i jedan od najvećih oslonaca tima Domantas Sabonis.

Litvanski as se nije libio da istakne uticaj trenera iz Badalone na tim.

"Đordi koji je preuzeo 'klupu' uradio je sjajan posao. Jednostavno sam srećan toga i tima", dodao je Sabonis, u šali ističući značaj rada sa Fernandezom koji je u "redovnim oklonostima" zadužen za defanzivni rad Kingsa, "Veoma je 'težak' i 'dosadan', a kako ne bi i bio kada radi veoma težak posao. U odbrani nam uvek govori gde da budemo, mnogo nam pomaže. Sjajan je defanzivni trener, koji ima veliki udeo u našim pobedama."

(2,50) Hjuston (13,0) Majami (1,60)

Odmah posle pobede, tačnije čim su se reflektori na meču preusmerili na njega, ljubitelji košarke su počeli da 'kopaju' po njegovoj biografiji ne bi li malo više saznali o treneru koji će 27. decembra napuniti 40 godina.

Fernandez je prve trenerske korake napravio u Huventudu, ali je od 2006. godine uspostavio kontakt sa Impact Basketball Academy, kompanijom posvećenom individualnom razvoju NBA igrača. Već u sezoni 2009-2010 Braun ga je zaposlio u Klivlednu kao jednog od "trenera za razvoj igrača tima u kome su igrali i Lebron Džejms i Šakil O'Nil.

Prvi samostalan posao mu je bio i Kanton Čardžu (2014-2016), razvojnom timu Kavsa koje je vodio do skora 62-38. Poseduje i šampionski prsten iz 2016. jer je bio pridruženi član stručnog štaba Kavalirsa 2016. Tog leta se preselio u Denver, kao pomoćnik glavnog trenera, što jasno ukazuje da je "sate i sate" u dvorani proveo sa najboljim NBA igračem Nikolom Jokićem. Prošlog leta je napravio veliki skok u karijeri - postao je, kako Amerikanci vole da kažu pridruženi glavni trener Majka Brauna u Kingsima.

(1,80) Memfis (12,5) Milvoki (2,25)

Naravno, Španci ne mogu da zaobiđu fizičku sličnost Fernandeza sa fudbalskim magom Pepeom Gvardiolom. Čak su joj dali veći značaj, navodeći da su dva stručnjaka prijatelji, uz priloženi "foto dokaz" sa finala 2016. godine u kojem je Gvardiola na licu mesta bodrio Kavse.

"Imao sam zadovoljstvo da upoznam Pepa u finalu 2016. Divim mu se je jedan od najboljih trenera kod nas i na svetu. Pokušavam da čitam članke o drugim trenerima i njihovim iskustvima, iako su to različiti sportovi, mislim da svi timski sportovi imalu slična stanovišta upravljanja timom", rekao je svojevremeno Fernandez za Marku.

Prijatelji ili poznanici, svejedno je. Fernandez je ušao u istoriju Španije kao njen prvi trener koji je vodio jednu NBA utakmicu, makar i nekoliko minuta. I pobedio...


tagovi

NBA ligaNikola JokićDomantas Sabonis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara