Orlići posle trijumfa nad Letonijom (©FIBA Basketball)
Orlići posle trijumfa nad Letonijom (©FIBA Basketball)

Ključni momenat Mundobasketa, Orlići sa srčanom Argentinom za polufinale i garantovanu borbu za medalje

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.07.21. | 12:42

Ekipa Zorana Lukića na velikom zadatku

Ako pitate sportiste i trenere koju utakmicu je najteže dobiti na velikim turnirima, verovatno ćete najčešće čuti da je to četvrtfinale. Košarkaška reprezentacija Srbije do 19 godina stigla je upravo do prelomne tačke Mundobasketa u Letoniji i od 20 časova igraće protiv Argentine meč gde pobeda garantuje borbu za medalju.

Slobodan dan između dve eliminacione runde, ekipe su iskoristile da se presele u Rigu, gde će biti odigrana završnica takmičenja. Srbija je pripremu za Argentinu odradila u večernjem treningu na novoj adresi, a selektor Zoran Lukić vratio je još jednom film na tesnu pobedu nad Japanom pre dva dana.

Izabrane vesti

"Verovatno za sve bile su očekivane pobede u grupi, pa i u osmini finala protiv Japana, gde rival nije bio atraktivan u smislu imena, ali to je nacija sa ponosom, momci koji nisu imali šta da izgube, dobro su se i taktički pripremili, znali su svoje mane. Nije bilo lako protiv Japana, ali mi smo u toj utakmici vodili 38 minuta. Nisam osećao da imao neki problem oko pobede. Uostalom, nije ni loše što je to bila tvrda i jaka utakmica. Tačnije, bolje je nego da smo dobili preko 20 poena razlike. Ne znam kako bi se to odrazilo na pripremu četvrtfinala", poručio je Lukić.

20.00: (1,35) Srbija M19 (16,0) Argentina (3,50)

Argentina je po svim statističkim parametrima negde oko proseka na ovogodišnjem Svetskom kupu. Ipak, ekipa Danijela Farabela pokazala je srčanost u odbrani, što je krasi tokom celog turnira. Argentina je među najboljim "kradljivcima" lopti na celom prvenstvu. Igra se vrti oko trilinga Gonzalo Korbalan - Huan Fernandez - Manuel Ortega. Oni drže najveći deo napadačkog kolača u svojim rukama sa blizu 40 poena po utakmici na 31 ispaljen šut, te bezmalo 18 skokova. Fernandez je prva šuterska opcija Argentine, beleži 12,8 poena, uz respektabilnih 52,8 odsto za tri na vrhunskih 4,8 pogodaka po meču! Koliko je dominantan zapravo pokazuje i to da njegov najbliži pratiac Korbalan ima 2,5 pogotka u proseku, s tim što krilni centar Argentine ne šutira tako često, a kada ispali – uglavnom pogađa.

"Svi zajedno smo pratili utakmicu osmine finala između Argentine i Turske i biću maksimalno otvoren, moja želja je bila da pobedi Argentina. Razlog je jednostavan. U pripremnom periodu odigrali smo sa Turskom dve teške utakmice i obe smo pobedili i to na njihovom terenu. Nisam siguran koliko bismo bili mentalno spremni i jaki da to ponovimo i treći put. To bi nam bio problem u pripremi meča", objasnio je Lukić i dodao:

"Protivnik sličan Japanu, nemaju izrazite atletske igrače, visoke. Igraju brzu i agresivnu košarku. Neće nam biti lako. Ali svima je jasno da se igra četvrtfinale, da više nema nazad, više nemamo prava na korekcije. Siguran sam da smo spremni".

Kako je rekao selektor Lukić, na šampionatu u Letoniji do sada je viđeno dosta zanimljivih ekipa.

"Kanada je bila baš iznenađenje, jer od nje mnogi ne očekuju puno a to je vrlo dobra ekipa, visoka… koja je do sada pokazala odličine partije. Litvanija, takođe. Ima dosta dobrih timova. Za mene je iznenađenje što domaćin nije uspeo da prođe dalje, ali to je taj pritisak osmine finala i nisu uspeli da pobede Senegal koji je sasvim zasluženo otišao u četvrtfinale. Čak je i pobeda Argentine protiv Turske koja je biti favorit, neka vrsta iznenađenja. Uvek kažem, jedna stvar je favorit na papiru, sasvim druga šta se dešava na terenu", zaključio je priču Zoran Lukić.

Bez obzira na sve kvalitete Argentine, Srbija ima veći potencijal i širinu koju nude Nikola Jović, Filip Škobalj, Lazar Stefanović, Mihailo Mušikić i ostali. To bi trebalo na papiru da garantuje prolaz u polufinale, sada još samo da potvrde na parketu. Mi verujemo da hoće.

MUNDOBASKET ZA IGRAČE DO 19 GODINA - ČETVRTFINALE

Kanada – Španija 81:77

/Hjustan 25 – Domingez 21/

14.00: (5,00) Litvanija M19 (19,0) Francuska M19 (1,20)

17.00: (1,85) Senegal M19 (hendikep -33,5) SAD M19 (1,85)

20.00: (1,35) Srbija M19 (16,0) Argentina M19 (3,50)



tagovi

mlada košarkaška reprezentacija SrbijeNikola JovićFilip ŠkobaljLazar Stefanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara