Majk Džejms (©Star Sport)
Majk Džejms (©Star Sport)

Knez obezglavio katalonsku aždaju! Monaku obruč bio kao francuska rivijera

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.12.23. | 22:55

Posle drila koji je ekipa Saše Obradovića priredila, od Barselone nisu ostali ni dugmići

Poslednja utakmica prve faze Evrolige i ujedno poslednja u 2023. godini završena je savršenom izvedbom timske košarke kojom je Monako Saše Obradovića obezglavio katalonsku aždaju!

Posle šamarčine u Malagi od Unikahe u domaćem prvenstvu uz razliku od 20 poena, Monako je deklasirao Barselonu od koje ni dugmići na kraju nisu ostali - 91:71 (27:15, 20:21, 20:16, 24:19).

Izabrane vesti

Napravila je Unikaha ozbiljan podvig, imala je Baskonija pobedu i od 23 razlike pre mesec i po dana (94:71), ali odavno se nije desilo da neko protiv Barselone ima prednost i od 30 poena! Za sastav Rođera Grimaua gostovanja su postala sve ozbiljniji izazov u poslednje vreme, ali to ni najmanje ne umanjuje ono što su košarkaši Monaka napravili. A to je možda i najbolja košarkaška predstava ovog tima u sezoni.

Monakovim košarkašima je obruč večeras bio veliki kao francuska rivijera! Rasporedili su poene gotovo savršeno i na kraju ubacili čak 15 trojki iz 30 pokušaja. I ne samo što su za tri šutirali sa tačno 50 odsto uspešnosti, Monako je večeras bolje pucao sa distance, nego unutar polukružne linije. Iz tog razloga uopšte nije jasno zašto je Rođer Grimau insistirao da njegovi igrači pređu sa odbrane čovek na čoveka u zonu. Jer, već u prvom napadu kada je Barsa promenila odbranu, Majk Džejms je ubacio trojku i najavio jednu od najubedljivijih pobeda u sezoni. Presudna treća deonica završila se sa dva dalekometna hica Alfe Dijaloa, uključujući i hitac sa devet metara, kada su ga udvojili Nikola Kalinić i Jan Veseli, ali nije vredelo... Na licima košarkaša Barselone video se očaj i zbunjenost, jer ni sami nisu znali u nekim momentima šta igraju...

Svi igrači koje je Saša Obradović poslao na parket upisali su se u listu strelaca, a najveći teret je naravno izneo prvi strelac lige Majk Džejms. Ponovo je plesao po parketu onako kako samo on ume i za 27 minuta zabeležio je 20 poena (7/13 iz igre, 3/7 za tri), po pet skokova i asistencija, te dve ukradene lopte. Džejms je sve to uspeo da postigne iako je pred kraj treće četvrtine pretrpeo povredu glave, tačnije rasekotinu na potiljku nakon što se sudario sa Tomašom Satoranskim. Čeh ga je nenamerno rasekao prednjim zubima, jer je nezgodno naleteo na Džejmsa koji je već krenuo u fazu leta iz dvokoraka... Brzo se Džejms vratio u igru i dokrajčio šampiona Evrope iz 2010.

Jednu trojku više ubacio je upravo Alfa Dijalo, ali uz poen manje od najboljeg igrača tima, verovatno i Evrolige u ovom trenutku (4/6 sa distance). Uz njih jedino je još Džeron Blosomgejm bio dvocifren sa 11 poena, ali to nije ni bilo toliko važno jer je Monako demonstrirao Barseloni kako se igra prava timska košarka. Čak 17 asistencija na 91 poen, deset košarkaša upisanih u listu strelaca i tek sedam izgubljenih lopti, naspram čak 15 gostiju.

To je bio možda i ključni podatak utakmice. Barselonini košarkaši nisu znali šta ih je snašlo, jer je Monakova odbrana bila precizna kao švajcarski sat u rotacijama. Jedini problem koji je domaćin imao jeste bio defanzivni skok, pošto je Barsa u prvom delu pokupila čak deset lopti u protivničkom reketu. I to je Monako uspeo da zakrpi i u nastavku dozvolio samo još dva ofanzivna skoka, što je drastično smanjilo napadačke opcije Barseloni koja je za tri šutiala ispod 30 odsto (8/27) i jedva 50 odsto za dva (16/32).

Malo šta je Barseloni večeras uspevalo. Mogla je da se dogodi i potpuna katastrofa, jer je Monako imao i 30 poena više. Da se nije dogodio pad koncentracije na kraju, Barsa bi verovatno pretrpela ozbiljan udarac. Ovako je iskoristila situaciju i donekle ublažila poraz. Džabari Parker je uacio 15 poena uz pet skokova, Nikola Kalinić je za nešto više od 18 minuta imao 10 poena, takođe uz pet uhvaćenih lopti, dok je Đoel Para ubacio 10 poena. Niko Laprovitola stao je na samo devet poena uz 1/6 za tri i 3/9 iz igre. Vili Ernangomes je na parketu proveo samo sedam minuta, iako nije u pitanju povreda.

Monako je na spektakularan način stigao do desete pobede u Evroligi, dok je Barselona pretrpela šesti poraz, od toga treći u poslednja četiri kola. Biće mnogo priče o tome kako i zašto Barselona ima ovolike amplitude u igri, dok su Kneževi ponovo istakli ozbiljnu kandidaturu za visok plasman i prednost domaćeg terena u plej-ofu.

EVROLIGA - 17. kolo

Četvrtak:

Anadolu Efes - Fenerbahče 84:89

/Larkin 28 - Hejs Dejvis 24/

Partizan Mozzart Bet - Virtus Bolonja 75:77

/Naneli 19 - Lundberg 16/

Žalgiris - Makabi 70:78

/Evans 18 - Nibo 22/

Asvel - Real Madrid 76:77

/Luvavu-Kabaro 20 - Porije 17/

Panatinaikos - Crvena zvezda 82:65

/Mitoglu 15 - Bolomboj 15/

Bajern - Valensija 85:84

/Buker 13 - Dejvis 21/

Olimpija Milano - Baskonija 76:67

/Meli 21 - Moneke 12/

Petak:

Alba Berlin - Olimpijakos 67:94

/Tomas 15 - Piters 23/

Monako - Barselona 91:71

/Džejms 20 - Parker 15/



tagovi

KK MonakoKK BarselonaMajk DžejmsAlfa DijaloEvroligaNikola Kalinić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara