Hajlend, Šarić, Gordon i Beverli (©AFP)
Hajlend, Šarić, Gordon i Beverli (©AFP)

Kraj prelaznog roka u NBA: Hajlend napustio Denver, Šarić kod Pokuševskog, Beverli u Orlandu

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.02.23. | 23:49

Klipersi bili najaktivniji, Toronto nije iskoristio šansu... Dosta poslova je obavljeno, ali bez nekih većih događaja na pijaci

Zaključana je kapija na transfer pijacu u NBA ligi, na kraju ipak nismo videli trejd ni Bogdana, ni Bojana Bogdanovića koji su se tokom poslednjih dana grozničavo najavljivali. Dosta poslova završeno je na najvećem košarkaškom tržištu, ali nije bilo novih potresa, nalik na one koje smo videli prošle večeri i jutros kada su klubove promenili Kevin Durent i Rasel Vestbruk.

Krenimo redom... Denver Nagetsi su posle dovođenja Tomasa Brajanta iz Los Anđeles Lejkersa pred kraj pustili Bounsa Hajlenda što se i očekivalo. Mladi plejmejker bio je na izlaznim vratima prethodnih dana i Denver je ispitivao teren za potencijalni trejd. Na kraju je 26. pik sa drafta iz 2021. preselio u Kliperse za pikove druge runde 2024. i 2025. godine. Dobro je počeo svoj razvoj u Denveru, odigrao vrlo dobru ruki sezonu zbog čega je završio u idealnoj petorci NBA početnika. Donosio je mnogo toga dobrog sa klupe, ali se slomio pod pritiskom poslednjih nedelja, zbog čega ga je Majkl Meloun sklonio prethodnih dana.

Izabrane vesti

Klipersi su bili među najaktivnijima u poslednjim satima pošto su završili još nekoliko poslova. Dobili su Erika Gordona iz Hjustona i Mejsona Plamlija iz Šarlota u trejdovima nekoliko klubova. Gordon je bio deo razmene tri ekipe, gde je Luk Kenard otišao u Memfis za još tri pika druge runde, dok je Deni Grin iz Grizlisa otišao u Hjuston. Džon Vol se vraća u Hjuston, a Roketsi takođe dobijaju i prava da zamene pikove prve runde sa Milvokijem za sledeći draft. Plamli je trejdovan za Redžija Džeksona, koji je ubrzo zatim dogovorio otkup ugovora čime je postao slobodan igrač i biće jako tražena roba u narednim danima, pogotovo za klubove kojima je potreban kvalitetan plejmejker u napadu na titulu.

Golden Stejt je poslao Džejmsa Vajzmena u Detroit za Sadika Beja, koji se iz San Franciska preselio odmah u Atlantu, dok se u među Ratnike vratio Geri Pejton II iz Portlanda, samo nekoliko meseci pošto je tamo otišao kao slobodan igrač.

Atlanta je Voriorsima za Beja dala pet pikova druge runde, dok je Kevin Noks poput Beja samo nakratko bio u Golden Stejtu pošto je otišao u Portland za Pejtona II uz pomenutih pet pikova!

Voriorsi su ovaj potez napravili kako bi sačuvali 7.000.000 dolara u luksuznom porezu za ovu i još 30.000.000 dolara za narednu sezonu. Vajzmenov boravak u Golden Stejtu završio se neslavno i ispresecan povredama zbog čega je često bio van rotacije. Na kraju je skupio jedva 60 utakmica za Voriorse u nešto više od dve godine boravka.

Atlanta je napravila još nekoliko poteza kojim je smanjila troškove, pošto je trejdovala Džastina Holideja i Frenka Kaminskog u Hjuston za Gerisona Metjuza i Bruna Fernanda, plus još dv a pika druge runde.

Finiks Sansi su posle dovođenja Kevina Durenta rešili da puste Darija Šarića. Hrvatski reprezentativac karijeru nastavlja u Oklahomi kod srpskog reprezentativca Alekseja Pokuševskog u zamenu za Darijusa Bezlija, a Tanderima ide i pik druge runde. Važan potez za Sanse, pošto su otpremili preostalu platu od 9.200.000 dolara za ovu sezonu, a uzeli su Bezlijevih 4.300.000 dolara. Šarić je ove sezone odigrao 37 utakmica, 12 kao starter i imao 5,8 poena uz 3,8 skokova. Bezli je upisao meč manje i samo jednom je bio u startnih pet. Za nešto više od 15 minuta imao je 5,4 poena i 3,4 uhvaćene lopte.

Možda i najzanimljiviji trejd večeri napravili su Los Anđeles Lejkersi i Orlando. Naime, Lejkersi su poslali Patrika Beverlija na Floridu u zamenu za centra Moa Bambu koji će da popuni mesto Tomasa Brajanta. Lejkersi su Orlandu poslali i pik druge runde.

Očekivalo se da će Jezerdžije pustiti Beverlija, samo se tražio pravi klub za realizaciju trejda. Dobili su ono što su tražili, centra koji će da zameni Brajanta i pomogne Lebronu Džejms i Entoniju Dejvisu. Osim toga, Bamba je bolji u reketu i generalno bolji defanzivac od Brajanta. Pored dobro popunjene spoljne linije Beverli više nije bio potreban.

Još nekoliko trejdova... San Antonio Sparsi poslali su Džoša Ričardsona u Nju Orleans u zamenu za Devontea Grejema. Indijana je odlučila da pusti Serža Ibaku, samo nekoliko sati pošto ga je dovela iz Baksa. San Antonio takođe pušta Dvejna Dedmona, obojica će biti na tržištu slobodnih igrača.

Najveći gubitnik poslednjeg dana je Toronto. Osim dovođenja Jakoba Peltla iz San Antonija za Kema Birča, uz još pika prve runde 2024, te pikova druge runde 2023. i 2025, ništa drugo nisu napravili. A, mogli su! Očekivalo se i čak najavljivalo da bi Fred Vanvlit, O Dži Anunobi, Geri Trent ili čak Paskal Sjakam mogli da odu, svi su na kraju ostali, iako Reptorsi nemaju bog zna kakvu sezonu...


tagovi

Bouns HajlendDario ŠarićPatrik BeverliMohamed Mo BambaErik GordonDenver NagetsLos Anđeles LejkersLos Anđeles KlipersOrlando MedžikOklahoma Siti TanderGolden Stejt VoriorsDžejms Vajzmen

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara