Džordž Karl (AFP)
Džordž Karl (AFP)

Legendarni NBA trener: Jokić i Kari su promenili košarku

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.06.23. | 13:03

I packa Kendriku Perkinsu

Retko ko sa takvim žarom i optimizmom prati pohod Denver Nagetsa ka šampionskom tronu poput Džordža Karla.

Legendarni trener je proveo 27 u NBA ligi, jedan je od tek devetorice stručnjaka u istoriji lige sa preko 1.000 utakmica. Za tih 27 godina je predvodio šest različitih NBA ligaša među kojima je i Denver. U Nagetsima se najduže zadržao, čak devet sezona i doveo ih do najboljih rezultata u istoriji franšize po broju pobeda u sezoni i konačnog plasmana. Sa generacijom Karmela Entonija i Čonsija Bilapsa je 2009. došao do finala Zapada gde su ga zaustavili strašni Lejkersi. U tih devet sezona je vodio i tešku borbu van terena i dva puta pobedio kancer.

Izabrane vesti

Posle Denvera je još dve sezone vodio Sakramento i penzionisao se 2016. godine. Poznat je odranije i kao trener čuvene generacije Sijetla sa Pejtonom i Kempom koji su u velikom finalu zaustavili Džordanovi Bulsi. Iako nikada nije osvojio šampionski prsten spada u istinske legende NBA lige a 2002. godine je bio i selektor SAD na SP u Indijanapolisu kada je Jugoslavija eliminisala Amerikance u četvrtfinalu.

Sudbina je htela da u njegov Denver dođe Srbin i nadmaši sve dotadašnje rekorde i rezultate Nagetsa. A Džordž Karl sada sa tribina navija za Nikolu Jokića i drugare i nada se da će uraditi ono što on i njegovi izabranici nisu. U 73. godini, vidno narušenog zdravlja, stiže da pogleda utakmice Nagetsa ali i da bude aktivan na Tviteru gde komentariše dešavanja iz plej-ofa.

Uoči finalne serije je poručio da Majami ne sme biti potcenjen ali da Jokić neće dozvoliti da Nagetsi propusti ovu šansu, da Adebajo ne može da sačuva Srbina i uporedio Nikola sa čegedanrnim Hakimom Olajdžuvonom.

Posle prve utakmice finala, nastavio je da hvali srpskog asa.

“Stef Kari i Nikola Jokić su dvojica igrača koji su najviše transfromisali košarku u poslednjih 15 godina. Jedan je plejmejker koji šutira kao niko pre njega, a drugi je džin od 211 koji distribuira loptu poput najboljih plejmejkera. Pre nekoliko decenija ne bih poverovao da će takvi igrači postojati u budućnosti”, poručio je Karl.

Pride je javno potkačio i kontrovernog Kendrika Perkinsa, bivšeg NBA igrača, a danas stručnog konsultanta koji je tokom sezone omalovažavao Jokića komentarima da “pumpa statistiku” i dao neke skandalozne izjave o rasizmu i da Srbin ima protekciju zbog boje kože. Perkins je uoči prvog meča finalne serije progonozirao pobedu Majamija, a posle utakmice se posuo pepelom i priznao da je pogrešio. Karl mu je kontrirao pitanjem:

“A kada si ti poslednji put bio u pravu?”, uz smešak.  


tagovi

Nikola JokićDžordž KarlDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara