Ma koliko bio jak, uvek ima neko jači – počinje nikad neizvesniji Evrobasket

Vreme čitanja: 13min | čet. 01.09.22. | 08:20

Svi gledaju u Jokića, Luku, Janisa, Gobera, Sabonisa i čekaju ime novog vladara Starog kontinenta, Srbija sa svojim adutima želi do najvišeg mesta na podijumu u izuzetno jakoj konkurenciji

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Čuvena reklama kompanije “Sinalko“ iz 2002. plasirala je osam reči koje su tokom godina zavredele poseban status u sportskoj, pogotovo košarkaškoj Srbiji i od tada ne izbijaju iz glave. Čuvenu rečenicu “Ma koliko bio jak, uvek ima neko jači“ izgovorio je Svetislav Pešić, a dve decenije kasnije mogla bi da posluži kao lajtmotiv verovatno najneizvesnijeg Evrobasketa novijeg doba, možda čak i u istoriji.

Izabrane vesti

Nikada se nije duže čekalo na ime novog evropskog šampiona. Tačnije, već pet godina zbog promene kalendara takmičenja po kojem se kontinentalni šampionat igra na četiri, umesto na dve godine, uz dodatno odlaganje uslovljeno pandemijom virusa korona. Čekanju je došao kraj i počev od 1. i zaključno sa 18. septembrom videćemo ko je jak, jači, a ko najjači, odnosno koga ćemo u Berlinu gledati na podijumu namenjenom za “Crème de la Crème“ evropskog košarkaškog društva.

Srbija u takmičenje sa nikad širim krugom takmaca za zlato ulazi kao aktuelni vicešampion. Od te septembarske večeri 2017. kada je Slovenija bez poraza stigla do zlata u redovima Orlova promenilo se mnogo toga, od selektora, preko igrača i kapitena, do ambijenta sa kojim je naš najbolji sastav ispraćen na završni turnir.

NIKOLA JOKIĆ MVP EVROBASKETA - KVOTA 5,00

Te 2017. Srbiju je malo ko video među osvajačima medalje zbog brojnih povreda koje su krojile sastav Aleksandra Đorđevića. Uoči leta za Prag na zvaničnom sajtu FIBA objavljena je poslednja analiza po kojoj je Srbija prvi favorit za zlato! Sada to mora da dokaže, prvo kroz utakmice u Grupi D sa Češkom, Poljskom, Izraelom, Finskom i Holandijom u periodu od 2. do 9. septembra, onda i nokaut fazu koja za nas startuje 11. i traje do 18. septembra sa velikim finalom u berlinskoj O2 Areni.

Na papiru imamo sve što je potrebno da se nadamo najsjajnijem odličju. Poetsku crtu dobio bi eventualni uspeh Orlova u Berlinu, jer se na klupi nalazi čovek koji nam je doneo poslednja dva zlata još u vreme kada smo bili SR Jugoslavija. Poslednje evropsko i svetsko, a ispostaviće se i uopšte. Ne bi se dve decenije kasnije Svetislav Pešić, čovek koji je nedavno zagazio ka 74. godini, vratio na klupu reprezentacije da ne veruje u san koji je ostao nedosanjan za brojne generacije i selektore, da na pet već postojećih zlatnih pohoda sa svim reprezentativnim selekcijama – kadeti 1985. u Bugarskoj, mlada reprezentacija 1987. u Bormiju, Evrobasket 1993. sa Nemačkom i onda objedinjena zlata 2001. u Istanbulu i 2002. u Indijanapolisu – ne može da dopiše i šesto.

Istorija se u neku ruku ponavlja. Posle neuspeha na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine i šeste pozicije angažovan je Pešić da vrati Jugoslaviji stari sjaj. Brzim premotavanjem napred dolazimo do prošlog leta i fijaska Srbije u kvalifikacijama za Igre u Tokiju posle čega je dužnosti selektora razrešen Igor Kokoškov, a na njegovo mesto postavljen je legendarni stručnjak iz Pirota sa željom da ispuni najveću želju nacije i utoli glad koja traje predugo.

Srbija na Evropsko prvenstvo stiže nakrcana talentom, individualnim kvalitetom i u savršenoj atmosferi posle dve bitne pobede u kvalifikacijama za Svetski kup 2023. u Indoneziji, Filipinima i Japanu. Osim što se već pet godina traži novi vlasnik pehara, ovogodišnji Evrobasket specifičan je i po tome što je imao nikada kraće pripreme i dve takmičarske utakmice kao uvod u grupnu fazu.

VASA MICIĆ NAJBOLJI ASISTENT EVROBASKETA - KVOTA 10,0

Srbija je uspela bar delimično da obriše mrlje iz gostovanja Letoniji i one dvodnevne utakmice sa Belgijom u Nišu, a trijumfi nad Grčkom u prepunoj Beogradskoj areni i Turske u krcatom Sinan Erdem Domu podigli su ne samo moral ekipe, već i ambicije naroda!

Ima u rečima Nikole Jokića da “mi ne volimo sport i košarku, samo pobede i medalje“ izgovorene na startu priprema mnogo istine, jer Srbija posle izgubljene godine i šanse da uzme olimpijsko odličje ima želju da vidi svoje idole na najvišem stepeniku, da posle Dejana Bodiroge, Peđe Stojakovića, Vlade Šćepanovića, Marka Jarića, Dejana Tomaševića i ostalih 2001. godine vidi Nikolu Jokića, Vasilija Micića, Vladimira Lučića, Nikolu Kalinića, Nikolu Milutinova i druge članove današnje ekipe sa zlatom oko vrata. Kvaliteta i motivacije ne manjka!

Verovatno najveći zadatak Svetislava Pešića od prvog dana rada sa “kompletnom“ reprezentacijom Srbije bio je da uklopi četiri MVP igrača u sistem koji može da funkcioniše. Trojicu je zadržao i sa njima oformio bazu za avgustovsko-septembarske akcije, četvrtom i ujednom dugogodišnjem kapitenu zahvalio se na službi Srbiji tokom proteklih 15 godina. Upravo je taj događaj, odnosno okretanje novog lista bez Miloša Teodosića zatalasalo duhove u zemlji, najviše zbog načina na koji je takav “rez“ napravljen i od tog momenta nametalo se pitanje može li Srbija da se izbori sa brojnim spekulacijama, teorijama i pričama o razlozima poteza čiju će validnost odrediti upravo rezultati u Pragu i Berlinu. Od tog događaja naši reprezentativci su kroz niz kontrolnih i takmičarskih utakmica pokazali da mogu da iskontrolišu buru koja se nadvila nad Starom Pazovom i da su na dobrom putu da septembar zaokruže dobrim rezultatom na Evropskom prvenstvu.

Za razliku od prošlogodišnjeg ili sastava koji je 2019. propustio veliku šansu da pregazi konkurenciju na putu do trona, selektor Pešić je kroz blisku saradnju sa svojim igračima postavio temelj za velike stvari kroz dobru, opuštenu, porodičnu atmosferu. Mnogo je niti koje prožimaju ovaj tim Srbije i njegove članove, od onih iz mlađih reprezentativnih dana do zajedničkih klupskih podviga i susreta na suprotnim krajevima terena, ali danas su svi tu zbog dresa sa nacionalnim grbom, spremni da ispune zajednički cilj. Odavno se nije toliko potencirala priča o dobrim odnosima unutar selekcije kao sada, ne da bi se veštački stvorila lažna slika, već zato što relacije zaista jesu takve i to je prvi gradivni element sastava koji želi da ide do kraja.

Verovatno bi sve bilo još i bolje da povrede i sada nisu krojile roster i konačni spisak putnika za glavni grad Češke. Kapiten Nemanja Bjelica nije mogao da odgovori pozivu svog učitelja, Bogdan Bogdanović je zbog operacije kolena koje ga je dugo mučilo prvi morao da se zahvali selektoru, Aleksa Avramović je zbog obnovljene povrede šake definitivno morao da napusti trening kamp i prema rečima Željka Obradovića neće biti u mogućnosti da pomogne ni Partizanu na početku klupske sezone... Nemanja Nedović uspeo je u poslednji čas da se oporavi od udarca koji je zaradio još u Ljubljani i dobije svoje mesto u avionu, Nikola Milutinov je zbog viroze dobio nekoliko dana poštede, a veliku smo sreću imali sa Vasilijem Micićem koji je uspeo bez veće štete da prevaziđe nezgodan trzaj desnog skočnog zgloba i nije izgubljen za Srbiju. Selektor je tokom poslednjeg obraćanja javnosti iz Beograda poručio da se nada da će svi ostati zdravi i da će manje povrede biti uskoro zalečene.

SVE KVOTE ZA EVROBASKET SPECIJAL

Srbija u novom ruhu izgleda sve više onako kako to Svetislav Pešić želi – da se maksimalno eksploatiše napadački potencijal u ekipi sposobnoj da preuzima više uloga na parketu i pokrije nekoliko pozicija, uz neophodan defanzivni učinak na kojem se još radi. Ekipa je progresivno dizala formu kako je vreme prolazilo, Nikola Jokić i Vasilije Micić pokazali su se kao apsolutni lideri ovog tima, uz Vladimira Lučića i Nikolu Kalinića kao “vezivno tkivo“ ekipe. Novi kapiten je u nedavnom razgovoru za Mozzart Sport pričao o najvećim kvalitetima Srbije i istakao ne samo pojedinačne vrline, već spremnost svakog člana da se podredi ekipi i bez prihvati svaku ulogu. To se možda najbolje videlo kroz primer Marka Gudurića koji se od povrede kvadricepsa oporavio pred utakmicu sa Grčkom, a pošto je uspeo da odradi samo tri ekipna treninga zauzeo je svoje mesto na klupi i ubrzo postao verovatno najbitnija karika u dugom lancu “druge postave“.

Svetislav Pešić je do kraja ostao veran zacrtanom sistemu da “ekipu ne čini 12 najboljih igrača, već 12 koji najbolje funkcionišu zajedno“. I to je još jedna važna stavka na spisku potrebnih elemenata za uspeh. Baš kao i poverenje koje je živa legenda evropske i svetske košarke ukazala svakom igraču ponaosob, sve kako bi svlačionica rasla zajedno i dostigla pun potencijal koji definitivno nije mali.

SLOVENIJA, GRČKA, FRANCUSKA, LITVANIJA...

Uostalom, sve to je potrebno kako bi se Srbija izborila sa takmacima naoružanim do zuba. Uz Grupu D gde je Srbija apsolutni favorit za prvo mesto, najviše nas zanima Grupa C sa kojom se ukrštamo u nastavku takmičenja.

Iz iste, koja se igra u Milanu, potencijalni rivali su nam Grčka, Hrvatska, Italija, Velika Britanija, Estonija i Ukrajina. Heleni predvođeni Janisom Adetokunbom i njegovom braćom, Tanasisom i Kostasom, ima brutalan atletski potencijal koji je Dimitris Itudis uspeo dodatno da osnaži iskustvom Nika Kalatesa, Kostasa Papanikolaua neće ga biti na premijeri sa Hrvatskom – i šuterskim kvalitetima Tajlera Dorsija, dok zbog povreda još čeka Kostasa Slukasa, Joanisa Papapetrua i Jorgosa Papajanisa čije bi odsustvo predstavljalo veliki udarac. Grčka traži mesto na podijumu prvi put posle 2009. godine i bronze u Poljskoj i nakon trijumfa nad Slovenijom čini se da su šanse nikad veće, a biće još i bolje ako se lista povređenih skrati...

SRBIJA OSVAJA EVROBASKET – KVOTA 4,50

Italija će se najviše osloniti na domaći parket i publiku, sa željom da se oporavi od šoka zbog teške povrede Danila Galinarija. Sa energičnim selektorom Đanmarkom Pocekom koji je zamenio Mea Saketija u, po mnogima, pogrešnom trenutku za italijansku reprezentaciju, Azuri će pokušati da na energijom, željom, motivacijom i kroz fizički zahtevnu košarku nadomesti sve nedostatke, prvenstveno u unutrašnjoj liniji, kako bi napala plasman u završnicu Evrobasketa. Hrvatska u teoriji ima (gotovo) sve što je potrebno jednoj selekciji da bude konkurentna za visok plasman, ali su istorija, stalne promene sistema i selektora u potrazi za brzim rešenjima uglavnom vodile ovu ekipu iz fijaska u fijasko. Zbog toga niko i dalje ne zna šta da očekuje od Hrvatske, iako su u rosteru Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Dario Šarić, Ivica Zubac, Kruno Simon, Karlo Matković, naturalizovani Džejlen Smit i drugi...

Velika Britanija, Estonija i Ukrajina su samim plasmanom među 24 selekcije napravile dobar rezultat i svaki dalji korak napred bio bi dodatni iskorak. Doduše, verovatno bi za nekog od njih plasman u drugu fazu značio i duel sa Srbijom...

Kada jedna grupa daje četiri kandidata za medalju, onda nema dileme da se radi o skupu kakvog nema u drugim zemljama. Grupa B u Kelnu nesumnjivo je najkvalitetnija i verovatno jedina gde se unapred može naslutiti ko će ići dalje. Bosna i Hercegovina bi posle senzacionalne pobede nad Francuskom u kvalifikacijama za Mundobasket mogla da dobije apetit da skine još koji skalp, ali Slovenija, Litvanija, Nemačka i pomenuti Galski petlovi Vensana Kolea su favoriti za prve četiri pozicije. Mađarska je unapred označena kao “topovsko“ meso. 

Luka Dončić na meču protiv Srbije (©MN Press)Luka Dončić na meču protiv Srbije (©MN Press)

Poput Nikole Jokića u Pragu ili Janisa Adetokunba u Milanu, sve će oči biti uprte ka Luki Dončiću, ujedno i Sloveniji koja brani zlato iz 2017. Tim iz Dežele zamenio je uloge dvojici najvažnijih igrača, kapiten Goran Dragić postao je “Robin“ novom “Betmenu“ u liku superzvezde Dalasa. Velika je stvar za nekadašnje sunarodnike što se u sastav vratio Zmaj Dragić jer upravo tu leži ključ uspeha Slovenije. Luka Dončić je umalo “goloruk“ odveo Sloveniju do olimpijske medalje, a za jedno od tri odličja nedostajao mu je upravo Dragić. Na putu do medalje u Tokiju našla se Francuska koja uprkos izostancima igrača poput Nanda de Koloa, Nikole Batuma ili nove nade Viktora Vembanjame ima izuzetan kvalitet u Rudiju Goberu, Evanu Furnijeu, Vensanu Poarjeu, Geršonu Jabuseleu i niko ne sme da je potceni. Litvanija ima verovatno najbolju unutrašnju liniju sa Domantasom Sabonisom i Jonasom Valančijunasom, dok Nemačka predvođena Denisom Šruderom ima pravo da se pred svojom publikom nada uspehu sličnom onom sa Evrobasketa 1993 na istom mestu, kada je Svetislav Pešić doneo zlato.

SVE KVOTE PRVOG KOLA EVROBASKETA

Iz Grupe A niko ne sme da otpiše Španiju, bez obzira na brojne izostanke zbog povreda. U timu nema braće Gasol, ni Ćaća Rodrigeza, Serhija Ljulja, Rikija Rubija ili Nikole Mirotića, ali Serđo Skariolo i dalje ima čvrstu ekipu, prošaranu talentima od kojih neki tek treba da nadođu, te iskustvom Lorenza Brauna, oko kojeg će se vrteti igra uz braću Ernangomez. Tursku smo nedavno videli na delu protiv Srbije i bez obzira na manjak kvaliteta u centarskoj liniji, bekovski triling Larkin – Osman – Korkmaz može sve to da nadomesti. Zato ekipa Ergina Atamana ima čemu da se nada i može kao favorit iz senke daleko da dogura.

Crna Gora će bez Nikole Vučevića i Nikole Ivanovića pokušati da pokaže vrednost predvođena Bojanom Dubljevićem i Markom Simonovićem. Boško Radović ima veliku podršku Nikole Pekovića i Bogdana Tanjevića, a ekipa je sposobna da se bori za mesto u četiri pogotovo jer direktni konkurent Gruzija nema na raspolaganju Toka Šengeliju, mada je Belgija demonstrirala vrednost u mečevima sa Srbijom... Bugarska će imati jak tandem u Saši Vezenkovu i Diju Bostu, ali to je najveća snaga ovog tima.

EVROBASKET DANAS

13.30: Španija – Bugarska

14.30: (1,45) BiH (15,0) Mađarska (3,05)

16.15: (1,30) Turska (16,0) Crna Gora (3,90)

17.15: (1,60) Slovenija (14,5) Litvanija (2,55)

19.00: (2,55) Belgija (14,5) Gruzija (1,60)

20.30: (1,45) Francuska (15,0) Nemačka (3,05)

GRANICE ZA IGRAČE: A.Vezenkov 21,5, J. Ernangomez 10,5, L. Braun 12,5, R. Fernandez 7,5, D. Musa 17,5, J. Nurkić 18,5, B. Dubljević 13,5, Č. Osman 16,5, F. Korkmaz 15,5, Š. Larkin 12,5, D. Sabonis 15,5, G. Dragić 14,5, J. Valančijunas 16,5, K. Prepelič 10,5, L. Dončič 25,5, G. Bitadze 15,5, G. Šermadini 12,5, D. Šreder 16,5, E. Furnije 17,5, F. Vagner 14,5, Ž. Jabusele 13,5, R. Gober 12,5, T. Ertel 9,5... Sve kvote pogledajte OVDE.

EVROBASKET – VAŽNE INFORMACIJE

Grupna faza igra se od 1. do 9. septembra u Tbilisiju, Milanu, Kelnu i Pragu. Od 24, takmičenje dalje nastavlja 16 selekcija, po četiri iz svake grupe. Dalje se ekipe ukrštaju na sledeći način:

A1 - B4 (meč 63)

A2 - B3 (67)

B1 - A4 (65)

B2 - A3 (61)

C1 - D4 (62)

C2 - D3 (66)

D1 - C4 (68)

D2 - C3 (64)

Tokom grupne faze svaka reprezentacija imaće tri dana za odmor. Osmina finala igra se 10. i 11. septembra, a posle dana pauze u četvrtfinalu se dalje susreću:

Pobednik 61 – Pobednik 62

Pobednik 63 – Pobednik 64

------------------------------------

Pobednik 65 – Pobednik 66

Pobednik 67 – Pobednik 68

Polufinala su na programu 16. septembra i koplja će ukrstiti pobednici susreta na jednoj, odnosno na drugoj strani postavljene linije. Utakmica za treće mesto i finale zakazani su za 17.15, odnosno 20.30.

Neka igre krenu!

KOMPLETAN RASPORED EVROBASKETA

Grupa A (Tbilisi arena, Tbilisi / Gruzija)

1. septembar

13.30: Španija - Bugarska Sport klub

16.15: Turska - Crna Gora RTS

19.00: Belgija - Gruzija Sport klub

3. septembar

13.30: Crna Gora - Belgija Sport klub

16.15: Bugarska - Turska Sport klub

19.00: Gruzija – Španja Sport klub

4. septembar

13.30: Bugarska - Crna Gora Sport klub

16.15: Španija - Belgija Sport klub

19.00: Turska - Gruzija Sport klub

6. septembar

13.30: Belgija - Turska Sport klub

16.15: Crna Gora - Španija RTS

19.00: Gruzija - Bugarska Sport klub

7. septembar

13.30: Turska - Španija RTS

16.15: Bugarska - Belgija Sport klub

19.00: Gruzija - Crna Gora RTS

Grupa B (Lankses arena, Keln / Nemačka)

1. septembar

14.30: BiH - Mađarska RTS

17.15: Slovenija - Litvanija RTS

20.30: Francuska - Nemačka RTS

3. septembar

14.30: Nemačka - BiH RTS

17.45: Litvanija - Francuska RTS

20.30: Mađarska - Slovenija Sport klub

4. septembar

14.30: Litvanija - Nemačka RTS

17.45: Slovenija - BiH RTS

20.30: Francuska - Mađarska RTS

6. septembar

14.30: BiH - Francuska RTS

17.15: Mađarska - Litvanija Sport klub

20.30: Nemačka - Slovenija Sport klub

7. septembar

14.30: Litvanija - BiH Sport klub

17.15: Francuska - Slovenija RTS

20.30: Mađarska - Nemačka Sport klub

Grupa C (Mediolanum forum, Milano / Italija)

2. septembar

14.15: Ukrajina - Velika Britanija Sport klub

17.00: Hrvatska - Grčka RTS

21.00: Italija - Estonija Sport klub

3. septembar

14.15: Velika Britanija - Hrvatska Sport klub

17.00: Estonija - Ukrajina Sport klub

21.00: Grčka - Italija RTS

5. septembar

14.15: Hrvatska - Estonija RTS

17.00: Velika Britanija - Grčka Sport klub

21.00: Ukrajina - Italija Sport klub

6. septembar

14.15: Estonija - Velika Britanija Sport klub

17.00: Grčka - Ukrajina Sport klub

21.00: Italija - Hrvatska RTS

8. septembar

14.15: Hrvatska - Ukrajina RTS

17.00: Estonija - Grčka RTS

21.00: Velika Britanija - Italija Sport klub

Grupa D (O2 arena, Prag / Češka)

2. septembar

14.00: Izrael - Finska RTS

17.30: Poljska - Češka Sport klub

21.00: Srbija - Holandija RTS

3. septembar

14.00: Finska - Poljska Sport klub

17.30: Češka - Srbija RTS

21.00: Holandija - Izrael Sport klub

5. septembar

14.00: Poljska - Izrael Sport klub

17.30: Češka - Holandija RTS

21.00: Srbija - Finska RTS

6. septembar

14.00: Holandija - Poljska Sport klub

17.30: Finska - Češka Sport klub

21.00: Izrael - Srbija RTS

8. septembar

14.00: Finska - Holandija Sport klub

17.30: Češka - Izrael Sport klub

21.00: Srbija - Poljska RTS

OSMINA FINALA (Mercedes-Benc arena, Berlin / Nemačka)

10. septembar

(1) B2 - A3 RTS

(2) A1 - B4 RTS

(3) B1 - A4 RTS

(4) A2 - B3 RTS

11. septembar

(5) C1 - D4 RTS

(6) D2 - C3 RTS

(7) C2 - D3 RTS

(8) D1 - C4 RTS

ČETVRTFINALE (Mercedes-Benc arena, Berlin / Nemačka)

13. septembar

pobednik 1 - pobednik 5 RTS

pobednik 2 - pobednik 6 RTS

14. septembar

pobednik 3 - pobednik 7 RTS

pobednik 4 - pobednik 8 RTS

POLUFINALE (Mercedes-Benc arena, Berlin / Nemačka)

16. septembar

pobednik 1/5 - pobednik 2/6 RTS

pobednik 3/7 - pobednik 4/8 RTS

MEČ ZA TREĆE MESTO (Mercedes-Benc arena, Berlin / Nemačka)

18. septembar

17.15 časova RTS

FINALE (Mercedes-Benc arena, Berlin / Nemačka)

18. septembar

20.30 časova RTS

NAPOMENA: U zavisnosti od dnevnog rasporeda ostalog programa televizije RTS i Sport klub će odlučiti na kojim od njihov kanala će biti direktno emitovane utakmice. Sport klub ima pravo odloženog prenosa svih mečeva.


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićNikola JokićLuka DončićJanis AdetokunboDomantas SabonisRudi Goberkošarkaška reprezentacija Grčkekošarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija Litvanijekošarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara