(© AFP)
(© AFP)

Majstor nije sporan, problem je u šegrtima: Nikola Jokić premazao zid 53 puta, ali mora neko kofu da mu doda (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.05.23. | 05:25

Džaba rekord karijere u plej-ofu, kad je Finiks imao Bukera i Durenta sa po 36 poena i rezervistu koji je ubacio više od cele klupe Nagetsa – 2:2 u seriji

Ramena modra kao da su ga tukli u antičkim arenama, um genijalan kao da mu je ugrađen najsavremeniji procesor. Jedina je mana Nikole Jokića što nema bolje saigrače. Njegov koeficijent sportske inteligencije obrnuto je srazmeran kvalitetu kolega, zbog čega je Denver poražen i u drugoj utakmici u Finiksu, propustivši priliku da se brejkom primakne finalu Zapadne konferencije.

I dalje Nagetsi imaju prednost domaćeg terena (serija se sad seli u Kolorado), međutim, da su pojedinci bili makar malo spretniji sastav Majkla Melouna bi ključni korak napravio na gostovanju. Umesto slavlja, dozvolio je timu Montija Vilijamsa da poravna drugim uzastopnim trijumfom na svom parketu – 129:124 (2:2 u pobedama).

Izabrane vesti

U utakmici koja predstavlja vrhunac dosadašnjeg izdanja plej-ofa NBA lige presudila je duža klupa domaćina. Dokazano na primeru Landrija Šameta, ključnog faktora za ishod ovog meča, autora 19 poena iako u statusu rezerviste, dok su svi drugopozivci gostiju „doprineli“ sa 11. Mršavo. U prevodu, čak i majstor kad dođe na moleraj, koliko god da su mu ruke dragocene, može da zabrlja ako mu šegrti nisu pripemili kvalitetan materijal ili makar dodavali kofu sa smesom. Jokić je „farbao“ koliko je mogao – a mogao je – samo niko u kolektivnom sportu nije dobio utakmicu sam, pa ni Nikola, jer to kakvi su mu saradnici ne bi poželeo ni rekreativac na basketu. Trojica sledećih na listi najefikasnijih Denverovih košarkaša nisu ubacila koliko Srbin sam!? Aron Gordon i Majkl Potrter Džunior po 11, Džamal Mari jeste izbrojao do 28, ali u odsudnim trenucima i on je grešio. Momci koji je trebalo da rasterete Nikolu zakazali su po dva osnova: u pokušaju da naprave kvalitativan iskorak i omoguće predah kolosu iz Sombora, što se najbolje videlo u retkim trenucima kad bi trener Meloun poželo da ga odmori. Tad bi Nagetsi uglavnom ulazili u minus.

Pomenuto društvance zajedno je skupilo okruglo 50 poena. Jokić sam 53. Ostali nisu vredni pomena. Kako god da se završi aktuelna sezona, makar to bilo titulom kao što je prognozirao Čarls Barkli (legenda Sansa!?) u Denveru bi trebalo da porazmisle da dovedu Nikoli bolje saigrače. Narodski rečeno: dečko se „polomio“. Zbog koga, zbog čega?

Jokićevo ostvarenje iz Arizone dobija na značaju ako se pogleda realizacija (20 od 30 iz igre), uz 11 asistencija. Nikad ovako dobro nije igrao. Čak je nadmašio rekord u plej-of postavljen 23. aprila protiv Minesote (43 poena). U drugoj deonici ubacio je sve što je pokušao, tokom treće deonice šutirao 75 odsto! Bilo je i trenutaka kad je „bagovao“, ali je i to razumljivo.

Razlog je taj što je Finiks bolje rasporedio teret. Ne mnogo bolje, ali u ovako neizvesnoj utakmici (najviše imao deset razlike) dovoljno da ima makar dva sjajna poentera. Čak je prebacio normu. Vukao je tri četvrtine Devin Buker i zaustavio se na 36 poena, mada se čini da mu je ponestalo goriva u završnoj deonici, u kojoj je šutnuo samo jednom, uz napomenu da je prethodno mrežica gorela maltene svaki put kad bi bacio loptu ka njoj!?

Problema za Finiks nije bilo, jer se onda pojaivo Šemet i spakovao čak četiri trojke u poslednjih 12 minuta (ukupno pet na utakmici, 19 poena), a sve pratio Kevin Durent i kao velika zvezda dostigao učinak Bukera, s tim što je Durent pogađao (i hvatao lopte, 11) baš kad je Devin posustao. Impresivno je domaćin šutirao u trećoj četvrtini (oko 80 odsto), malo popustio u odlučujućoj, ali em je imao više raspoloženih igrača, em donosio pametnije odluke. Pomalo i izmorio Jokića, usput ga tukao, što se najbolje vidi po „šarama“ na telu i na kraju slavio.

Koliko je bio raspoložen Buker vidi se na osnovu činjenice da je iz igre pogodio 14 od 18 šuteva, kao i da je dodao 12 asistencija (rekord karijere u plej-ofu). Sjajan je bio u protiv Klipersa u četvrtfinalu, sad se čini da je proširio asortiman. I da ima bolje saradnike od Jokića. Denver i Nikola imaju domaći teren, prilika da opet povedu ukazaće im se u noći između utorka i srede.

PLEJ-OF ZAPADNE KONFERENCIJE NBA LIGE

Finiks – Denver 129:124, rezultat u seriji 2:2

/Buker 36, Durent 36 – Jokić 53/



tagovi

NBA ligaNBA plej-ofDenverDenver NagetsNikola JokićDevin BukerKevin DurantFiniks Sans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara