Nenad Dimitrijević (© VTB liga)
Nenad Dimitrijević (© VTB liga)

Makedonski as igra košarku života u Uniksu: Čuo sam da Partizan nije bio previše zainteresovan za mene

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.03.24. | 09:29

Nenad Dimitrijević u razgovoru za Mozzart Sport pričao o spektakularnoj sezoni u dresu Uniksa i burnom letu kada se navodno pričalo o njegovom prelasku u Humsku

Iako je možda daleko od očiju evroligaške javnosti, Nenad Dimitrijević dominira u dalekom Kazanju, a oni pravi ljubitelji i poznavaoci košarke prepoznaju da u dresu Uniksa stasava jedan od najubojitijih bekova koji bi vrlo lako mogao da pravi razliku i na parketima elitnog takmičenja. Neki su ga letos povezivali i sa Partizanom, čiji je Makedonac veliki navijač... Ipak, na iznenađenje mnogih, Nenad je odlučio da ostane u Uniksu kome je prošle sezone doneo titulu u VTB ligi.

Da je kvalitetno odlučio vidi se po njegovim ovosezonskim partijama. Trenutno je jedan od najboljih igrača u čitavoj ligi. Sa prosekom od preko 18 poena po utakmici je u ovom momentu peti strelac lige, a indeks korisnosti od 23,1 ga stavlja na treće mesto. Ipak, čini se da najveći i najjači protivnici posebno inspirišu momka rođenog 1998. godine u Skoplju. Još se prepričavaju prošlosezonske partije u finalu VTB lige kada je poneo zvanje MVP-a, dok je protiv CSKA ove sezone odigrao meč za svaku pohvalu. Ubacio je nekadašnjem šampionu Evrope čak 38 poena, od toga 21 u poslednjoj deonici za veliku pobedu svoje ekipe.

Izabrane vesti

"Mislim da mi je to rekord karijere kada su u pitanju poeni u jednoj četvrtini. Imao sam prošle godine 18 protiv Zenita i kada sam bio u Huventudu mislim da sam imao 17 poena u četvrtoj četvrtini protiv Valensije", počinje Dimitrijević priču za Mozzart Sport iz daleke Rusije.

Sve ove brojke nas teraju da konstatujemo da u ovom momentu igra košarku života.

"Po brojkama verovatno, prošle sezone sam igrao dobro, bio sam veoma zadovoljan. Pre svega jer sam pomogao ekipi da osvoji titulu što je u suštini i najbitnije. Osetio sam tada da sam se izdigao u plej-ofu i svoje najbolje partije pružio kada je to bilo najbitnije".

Tajnog recepta za meteorski uspon ne postoji.

"Ne znam šta bih rekao, nekako se sve sklopilo. Tim, saigrači, trener, stil igre. Naravno, i ja sam kao ličnost sazreo. Mnogo toga sam posvetio individualnom radu. Naročito ove sezone, radim pre i posle treninga individualno i to očigledno daje rezultate da čitavu igru podignem na neki viši nivo".

© VTB Liga© VTB Liga

Očekivano je onda da pitamo, kako makedonski internacionalac nije pronašao evroligaški angažman? Jasno je da donosi kvalitet na parketu.

"Svako ima svoj put. Već sam tri godine Evrolige propustio iz raznih razloga. Kada sam bio u Huventudu nije se igrala Evrolige, onda kada sam prešao u Valensiju, oni igraju Evrokup. Onda kada je Valensija došla do Evrolige, trener Aleks Mumbru me nije video u ekipi. Na kraju sam otišao u Uniks i nisam zažalio ni jednog trenutka".

Partizan je ponovo bio tema kada je u pitanju Nenad Dimitrijević. Već u dva navrata je za Mozzart Sport isticao da bi rado odigrao barem jednu sezonu u crno-belom dresu. Kao klinac je redovno išao na utakmice, a čak se i prošle sezone pojavio na jednoj iako ga mnogi u dvorani nisu spazili. Na kraju, Nenad je letos potpisao novi ugovor sa ruskim klubom.

"Mene niko iz Partizana direktno nije kontaktirao. Čuo sam da nisu previše zainteresovani za mene. Bilo je i nekih drugih ponuda, ali ne konkretnih. Uniks je bukvalno prvog dana posle sezone rekao da želi da me vrati. Odmah su bili konkretni, ništa nisu skrivali. Hteli su da se vratim. Pokazali su ogromnu želju. Kao čovek i igrač, moram da cenim finansijsku ponudu i sportsku ulogu koji mi je klub dao. Jednostavno, igrač želi da oseti da je cenjen, a ja se u Uniksu osećam da sam cenjen."

Posle ovakvih reči ni ne čudi što momak koji je košarkašku afirmaciju stekao u Španiji ostao u Rusiji.

"Imam mir u Kazanju, lepo mi je. Iznenadilo me je to iskreno. Nisam očekivao da ću sa porodicom da uživam i u gradu. Takođe, tu je i trener Velimir Perasović koji mi je ukazao veliko poverenje, dao mi slobodu u igri. Posle toga sam i ja osetio potrebu da se odužim i njemu i klubu na svemu što su uradili za mene. Trudim se da pomognem timu na svakom meču, cilj nam je da odbranimo titulu i mislim da smo kao tim na dobrom putu, a i ja lično mislim da uspevam u svemu što sam naumio".

Još malo smo pričali o ugovoru sa ruskim timom.

"Imam i opciju za sledeću sezonu, ali sve je to još uvek daleko. Videćemo na leto šta će se dešavati. Kažem, sada sam isključivo fokusiran na to da odbranimo titlu u VTB ligi. Ljudi misle da je to slabija liga, ali ja lično mislim da je još jača nego prošle godine. Veliki je kvalitet prisutan. Neki timovi koji su možda manjeg renomea su se neverovatno pojačali, a ekipe kao što su CSKA, Lokomotiva i Zenit su evroligaški nivo. Svaka utakmica je zanimljiva, puna kvaliteta i definitivno ima šta da se vidi".

(© VTB liga)(© VTB liga)

Iako nije u Evroligi, utakmice elitnog takmičenja ne propušta.

"Joooj, koliko gledam jer volim utakmice, toliko i zbog Evroliginog fantazija. Igram sa drugarima, svi smo u istoj ligi. Nadmećemo se ludački, imam osećaj kao da je na život ili smrt. Baš je takmičarski nastrojeno pa se prati svaki igrač, svaki detalj".

Izdvojio je i nekoliko favorita koji su mu najviše pomogli ove sezone u fantaziju.

"Šejn Larkin, Majk Džejms i Matijas Lesor su mi favoriti, ali menjam stalno. Stvarno gledam da uvek to ispratim jer se stvarno takmičimo žestoko za pobedu".

A kada su stvarni timovi u pitanju... Tu izrazitog favorita nema.

"Vidite i sami kako je jaka Evroliga. Sve je moguće, prošle sezone je Olimpijakos dominirao u ligaškom delu pa na kraju izgubio na jednu loptu. Sada je Real taj koji je iznad svih, ali ne mogu da odlučim ko bi tu mogao da osvoji. Dopada mi se i Monako kako igra".

Bilo je i par reči posvećenih Partizanu i Crvenoj zvezdi.

"Mislim da je Zvezda sada u teškoj situaciji na tabeli. Partizan se bori i ima sve u svojim rukama. Želim im sve najbolje. Mislim da mogu da urade nešto pozitivno."

Koliko je igra Nenada Dimitrijevića na visokom nivou moglo je da se vidi i u nacionalnom dresu Severne Makedonije. BIo je najbolji igrač na mečevima protiv Estonije i Poljske u kvalifikacijama za Evrobasket.

"Želimo da se kvalifikujemo na veliko takmičenje. Nismo imali sreće protiv Estonije, ali protiv Poljaka smo pokazali kvalitet i mislim da možemo da uradimo nešto lepo za našu zemlju. Bilo bi to značajno i za mlađe generacije da nas vide da uradimo nešto zaista veliko kao što je plasman na prvenstvo Evrope".

Posle svega rečenog, nekako je prirodno da kostatujemo da je Nenad Dimitrijević igrač za elitno takmičenje.

"Svaki igrač ima neki svoj put, naravno da bih voleo da igram Evroligu. Verujem u ovaj moj put koji sam izabrao", završava Dimitrijević javljanje iz Kazanja.



tagovi

Nenad DimitrijevićUNIKSUNIKS KazanjVTB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara