Držu Holidej (©AFP)
Držu Holidej (©AFP)

Milvoki uzeo Lilarda i ozbiljno pojačao direktnog konkurenta na Istoku: Holidej u Bostonu

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.10.23. | 18:22

Teško da su Baksi ovo planirali

Odjeknulo je kada je Milvoki obavio trejd sa Portlandom i Finiksom za Demijana Lilarda. Odrekao se bitnog igrača iz šampionske sezone, Džrua Holideja, kako bi Janisu Adetokunbu pridružio jednog od najboljih plejmejkera lige, ali teško da je planirao da će tako pojačati direktnog konkurenta za vrh Istoka.

Kako javljaju Adrijan Vojnarovski i Šams Čaranija, obavljen je još jedan veliki trejd u NBA - Seltiksi su Portlandu uzeli upravo Holideja. Usluge jednog od najboljih defanzivaca lige su morali skupo da plate, pošto su Trejlblejzersi dobili Roberta Vilijamsa, Malkolma Brogdona, pika prve runde za naredni draft (preko Golden Stejta), kao i pika prve runde za draft 2029. godine.

Izabrane vesti

Kako se navodi, Boston je bio pri vrhu liste želja iskusnog kombo beka, a da bi došao do njegovog potpisao morao je u Oregon da pošalje bolju ponudu od nekoliko zainteresovanih timova (spekulisalo se da je makar šest ekipa bilo u igri). Svesni su bili i u klubu da Džru ima još godinu dana važećeg ugovora, a Vojnarovski tvrdi da nameravaju da mu ponude i produžetak saradnje.

Oformili su Bred Stivens i njegovi saradnici iz rukovodstva tima iz Masačusetsa sjajnu četvorku u TD Gardenu i Džejlenu Braunu, Džejsonu Tejtumu i Kristapsu Porzingisu pridružili vrhunskog defanzivca i beka koji zna kako se osvajaju titule. Holidej je 2021. bio jedan od glavnih igrača Baksa u pohodu na titulu. Osim što ima možda i "najbrže ruke" u ligi (sjajan je kradljivac), zajedno sa Derikom Vajtom predstavljaće veliku snagu Kelta na poziciji organizatora igre.

Pritom je i sasvim dobar strelac. Može da povuče ako se to od njega traži. Voli velike trenutke i ne plaši se odgovornosti. Ima čak 14 godina iskustva iza sebe i utisak je da je baš igrač njegovog kalibra nedostajao Bostonu da ozbiljno napade titulu.

Da, nedostajaće ekipi Vilijams kao defanzivna sila u reketu, ali zbog čestih povreda nikada nisu Seltiksi dobili maksimum od njega. Tu je sada uz Ala Horforda i Porzingis, pa se odlazak atletski moćne "petice" neće toliko osetiti. Suvišno je reći da je Holidej unapređenje u odnosu na Brogdona.

Ovaj 33-godišnji bek je 2009. u NBA stigao kao 17. pik na draftu, a odabrala ga je Filadelfija. Slobodno se može reći da je premašio očekivanja, s ozbirom da su pre njega birani bekovi poput Tajrika Evansa, Rikija Rubija, Džonija Flina, Brendona Dženingsa, Terensa Vilijamsa i Džeralda Hendersona. Posle četiri godine u Filadelfiji preselio se u Nju Orleans, a već u prvoj sezoni sa Baksima (2020/21) domogao se i prstena.

Odigrao je 906 utakmica u najjačoj ligi sveta, beležio 16,4 poena, 6,5 asistencija i 4,1 skoka u proseku. Pritom ima i 70 plej-of nastupa iza sebe, uz prosek od 17,5 poena, 6,9 završnih dodavnaja i 5,2 uhvaćene lopte.

Utisak je da su u Bostonu konačno sklopili pravu šampionsku slagalicu, a iako je Lilard jedan od najboljih strelaca u ligi, nema sumnje da će se u Milvokiju zapitati da li su ga preskupo platili. Sigurno je samo da će se na Istoku voditi paklena borba naredne sezone.

Kada se podvuče crta, u dva velika trejda učestvovala su četiri tima, a bilans je sledeći:

Boston: Džru Holidej

Milvoki: Demijan Lilard

Portland: Deandre Ejton, Tumani Kamara, Robert Vilijams, Malkolm Brogdon + tri pika prve runde, dve zamene pikova prve runde

Finiks: Grejson Alen, Kion Džonson, Nazir Litl, Jusuf Nurkić


tagovi

Džru HolidejBoston Seltiks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara