Miško Ražnatović (©MN Press)
Miško Ražnatović (©MN Press)

Miško Ražnatović: Posao menadžera nije bio moj plan; ponosan na Antićevu pobedu nad FSS

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.05.24. | 21:43

"Dražen mi je idol, ali Jokić je najbolji"

Ustalio je Miško Ražnatović svoje ime u sam vrh evropske i svetske košarke kada su je u pitanju posao menadžera. Godinama već klijenti Ražnatovićeve agencijske kuće igraju bitne uloge u svojim timovima. Pored zvezde Real Madrida Džanana Muse, srpskog asa u Majamiju Nikole Jovića, pa sve do trostrukog MVP osvajača NBA lige Nikole Jokića. Tu su i brojna druga imena košarke koja imaju saradnju sa srpskim agentom.

U razgovoru za španski sportski sajt Relevo, istaknuti evropski i svetski košarkaški agent Miško Ražnatović otkrio je svoje početke u poslu kojim se danas bavi, oprobavanju u svetu fudbala, kao i o brojnim drugim temama.

Izabrane vesti

Objasnio je srpski agent koliko je bilo teško izboriti se za perspektivu u Srbiji, posebno znajući istoriju zemlje tokom 90-ih godina prošlog veka.

"Studirao sam i igrao u isto vreme. Tokom 1992. godine osnovao sam sopstvenu firmu i imao obećavajuću karijeru kao advokat za krivičnu odbranu. Tada je košarka promenila moj put i moju budućnost. Ako ste sa 26 godina uspešni kao krivični advokat u Srbiji tokom devedesetih, onda vam sve ostalo što radite u biznisu dolazi lako. Bilo je teško, opasno i čak zastrašujuće", prisetio se Ražnatović.

Ražnatović je naveo da nikada nije razmišljao da postane košarkaški agent, te da je sve krenulo preko poznanstava.

"To nikada nije bio moj plan. Uvek sam sanjao da imam veliku karijeru kao krivični advokat, ali odjednom je mnogo novca stiglo u srpsku košarku i po prvi put je igračima bila potrebna pravna zaštita. Poznavali su me sa sudova i imao sam odličnu reputaciju kao mlad advokat, pa su počeli da me aganžuju da im sastavljam ugovore. U to vreme jedva da je bilo profesionalnih ugovora za igrače u Srbiji; samo nekoliko, tako da sam morao da počnem od nule. Bilo je uspešno i dopalo mi se. Nekoliko godina kasnije uviđajući greške klubova u odabiru igrača, kao i sa svojim znanjem o košarci, počeo sam da savetujem timove koga da potpišu i kako da grade ekipe. To je bio veliki uspeh i postao sam košarkaški agent iako to nisam planirao".

 S vremenom je postao najuticajniji u svom poslu u Evropi i jedan od najcenjenijih na svetu. A prema njegovim rečima ono što ga čini drugčijim od drugih agenata jeste savršena mešavina košarkaškog umeća.

"Teško je suditi o sebi. Mislim da sam savršena kombinacija košarkaškog znanja, energije i obrazovanja. Neki agenti imaju odličnu edukaciju i poslovni smisao, ali im nedostaje košarkaško znanje. Neki su bivši igrači i treneri, ali nisu imali toliko vremena za učenje tokom karijere, i to im nedostaje. Volim košarku više od svega i imam sreću da su košarka i gledanje utakmica moj posao. Sigurno sam agent koji gleda najviše utakmica na svim nivoima, uživo i na televiziji. Ne moram to da radim ali volim. Verovatno su to razlozi za postizanje rezultata koje imam.“

Dodao je Ražnatović i da se oprobao u fudbalu, ali da je digao ruke od toga. Jedna od, po njemu, najvažnijih uloga u fudbalu jeste zastupanje nekadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije, Radomira Antića u sporu sa Fudbalskim savezom Srbije.

“Imao sam dosta ponuda. Pokušao sam jednom, ali uvek je bilo puno problema i zaista ne mogu često da gledam fudbal, pa sam odustao. Ali ponosan sam što sam pre 15 godina sastavio ugovor za Radomira Antića, kao i što smo postigli veliku pobedu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani".

Upitan ko je najbolji evropski igrač u istoriji - Dražen Petrović ili Nikola Jokić, Ražnatović nije imao dilemu.

“Dražen je moj idom od detinjstva i zbog njega koristim broj četiri, zbog toga je ovaj broj deo mog mejla i mog imena na društvenim mrežama. Ali Nikola je trostruki MVP najjače lige na svetu i samo četiri igrača u istoriji košarke imaju bolje rezultate od mjega. Tako da nije teško znati koga smatram majboljim evropskim igračem svih vremena, iako je teško uporediti različite ere", jasan je Ražnatović.


tagovi

Miško RažnatovićNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara