Detalj sa utakmice (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice (Foto: AFP)

Monakov slom posle sjajnog prvog poluvremena, treća četvrtina Olimpijakosa za istoriju i finale Evrolige

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.05.23. | 18:52

Crveno-beli od minus 12 posle 20 minuta, došli do plus 13 pred poslednji kvartal, uz samo dva primljena poena u trećoj deonici

Fantastično je Monako otvorio polufinale Fajnal fora Evrolige u Kaunasu. Videlo se da je Saša Obradović odlično pripremio meč, dao precizne istrukcije igračima koji su uspeli da uguše glavne napadačke opcije Olimpijakosa i predvođeni Majkom Džejmsom, posle tvrdog prvog poluvremena, otišli na odmor sa, činilo se velikih 41:29. Usledio je krah istorijskih razmera i dominacija ekipe Jorgosa Barcokasa kakva se retko viđa. Crveno-beli su zaigrali kao u transu po povratku sa pauze, dozvolili rivalu samo dva poena i minus 12 poena, pretvorili u plus 13. Dobili treću deonicu 27:2. Pokušali su Kneževi u poslednjem kvartalu da uspostave ritam, uspeli u određenoj meri, ali bilo je kasno. Olimpijakos je preuzeo konce igre, stekao ogromno samopouzdanje i na kraju slavio 76:62.

Teško je shvatiti šta se desilo u toj trećoj četvrtini. Briljirao je Monako u prvom poluvremenu, pre svega u odbrani. Olimpijakos je delovao nervozno. Mirisalo je na iznenađenje, debitant na Fajnal foru je delovao prilično sigurno. A onda... Kao da je neka druga ekipa istrčala na parket Žalgirio Arene posle velikog odmora. Krenuo je sastav iz Pireja na sve ili ništa, Kostas Papanikolau, Saša Vezenkov i Mustafa Fal kao da su skinuli okove koji su ih sprečavali da u prvom poluvremenu urade bilo šta. Vrlo brzo su napravili seriju 8:0, ušla je voda u uši Obradovićevim pulenima, nisu mogli da naprave ništa na protivničkoj polovini, dok se grčki šampion u potpunosti razigrao i bacio u nokdaun rivala. Dočekao je odlučujućih 10 minuta sa 56:43, ali čini se da je već posle 30 minuta pala presuda. Jer, dva poena u deonici su negativni rekord Evrolige, a kada ga izjednačite u polufinalu, teško možete i da se nadate finalu.

Izabrane vesti

Malo šta je novopečenom MVP-u, Saši Vezenkovu, polazilo za rukom u prvom poluvremenu. Imao je i senku na leđima u vidu neumornog Džona Brauna, postigao je svega šest poena. Ipak, kao i ostatak tima, podigao se u nastavku i postigao neke od ključnih poena. Njegovom trojkom na 06:03 do kraja treće četvrtine, Olimpijakos je preokrenuo. Potom je do kraja ključnog kvartala postigao još četiri poena i sa ukupno devet poena u pomenutom periodu bio među najzaslužnijima za epski preokret u Kaunasu.

Okončao je bugarski internacionalac polufinale sa 19 poena, šest skokova i tri asistencije za indeks korisnosti 19. Podsetimo da je u polufinalu prošle godine protiv Efesa postigao pet poena, a preko njega je i Vasilije Micić ubacio trojku za pobedu. Počevši od Evrobasketa, gde je igrao sjajno u dresu Bugarske, ozbiljno je Vezenkov podigao letvicu, o čemu svedoče i nagrade za najboljeg strelca i najkorisnijeg igrača Evrolige, pa i večerašnja utakmica, ali i veliko interesovanje Sakramento Kingsa za njegove usluge. Ipak, ima još 40 minuta bivši igrač Barselone da još jednom dokaže svoju vrednost i povede Olimpijakos ka četvrtoj evropskoj kruni.

KLADI SE BEZ RIZIKA NA FAJNAL FOR EVROLIGE

Interesantno je da nije bio najkorisniji igrač pobedničke ekipe. Taj epitet pripao je katalizatoru velikog preokreta - Kostasu Papanikolauu. Iskusni Grk je pokrenuo crveno-bele u prelomnom trenutku utakmice, čitavo iskustvo dvostrukog evropskog šampiona isplivalo je na površinu kada je njegov tim bio priteran uza zid. Postigao je osam poena u sudbonosnoj trećoj deonici i susret okončao sa 15 poena i osam skokova za indeks 21.

Pomenuti tandem ispratio je Mustafa Fal sa 12 poena i po četiri skoka i asistencije. Takođe je briljirao u trećem kvartalu. Interesantno je da u trenucima preokreta na terenu nije bilo velikog Kostasa Slukasa, ali je zato Tomas Vokap dirigovao igrom svoje ekipe i meč okončao sa sedam završnih dodavanja.

A Monako? Majk Džejms je igrao svoju igru u prvih 20 minuta, a onda, zajedno sa ostatkom ekipe, nestao u trećem kvartalu. Potpuno je njegov tim bio nemoćan u trećoj deonici, što jasno potvrđuju i samo dva postignuta poena. I to u tranziciji. Dakle, Obradovićev tim nije postigao nijedan poen u pozicionim napadima. Gotovo je statirao pred čeličnom odbranom Olimpijakosa, gledao kako mu utakmica izmiče iz ruku. U nekoliko navrata nisu Kneževi uspeli ni da upute šut na vreme... Nisu ni Džejmsove poenterske sposobnosti pomogle, sjajni strelac je bio potpuno nem, ali je na kraju okončao susret sa 17 poena, koliko je postigao i Eli Okobo u poraženom sastavu.

Džordan Lojd ih je ispratio sa 11 poena i sedam skokova, ali ga nije hteo šut kada je bilo najbitnije, a bio je i odlično čuvan u ključnom, trećem periodu. Ostatak tima skupa je postigao 17 poena... Čitava ekipa dala tek 21 u drugom poluvremeu, iako je u prvom postigla gotovo dvostruko više (41). Potpuni slom Monaka u drugom poluvremenu, ali i velika, bolna lekcija za debitanta na završnim turnirima Evrolige.

EVROLIGA, F4 - POLUFINALE

OLIMPIJAKOS - MONAKO 76:62

(14:20, 15:21, 27:2, 20:19)

Dvorana: Žalgirio Arena (Kaunas)

Sudije: Boris Rižik, Olegs Latiševs, Gitis Viljus

Olimpijakos: Vokap (7 as), Kenan 7, Luncis, Larencakis 4, Fal 12, Slukas 9 (7 as), Vezenkov 19, Papanikolau 15 (8 sk), Bolomboj 2, Peiters, Blek 3, Mekisik 5

Monako: Braun 4, Okobo 17 (5 as), Moneke 2, Lojd 11 (7 sk), Blosomgejm, Makundu, Dijalo 2, Motiejunas 7, Uatara, Strazel, Hol 2 (7 sk), Džejms 17

Pogled na timsku statistiku sve jasno pokazuje. Monako je bio bolji samo u ofanzivnim skokovima (10:9) i preciznije gađao sa linije penala (70,8 - 57,6 odsto). Najviše u oči upada podatak da su crveno-beli imali 13 asistencija više (23:10), što je jasan pokazatelj o načinu igre ova dva sastava. Olimpijakos insistira na protoku lopte u napadu, igra timski, dok se u Monako mnogo toga svodi na individualni učinak igrača, napadačke izolacije...

Ko bi posle prvog poluvremena pomislio da će tolika razlika prema svim parametrima biti u korist Olimpijakosa na kraju, ali pokazao je tim iz Pireja da ima šampionski mentalitet, a Monako da je još zelen za najviše domete u Evropi. Pred ekipom Jorgosa Barcokasa je još jedna prepreka na evropskoj kruni, četvrtoj za klub iz najveće grčke luke. Deliće u finalu megdan sa boljim iz predstojećeg El Klasika između Barselone i Real Madirda (20.00).

Screenshot - euroleaguebasketball.netScreenshot - euroleaguebasketball.net

EVROLIGA, F4:

Olimpijakos - Monako 76:62

/Vezenkov 19 - Džejms, Okobo 17/

20.00: (1,50) Barselona (-4,5) Real Madrid (3,00)



tagovi

KK OlimpijakosKK MonakoSaša ObradovićJorgos BarcokasSaša VezenkovKostas SlukasKostas PapanikolauMustafa FalMajk DžejmsDžordan LojdDžon BraunEli OkoboDonatas MotiejunasFajnal for Evrolige

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara