Franc Vagner (© FIBA)
Franc Vagner (© FIBA)

Najbolji meč Evrobasketa: Ples Šrudera i Vagnera posle dva produžetka koban po Litvance

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.09.22. | 16:58

Nemci nastavljaju sa pobedama, Litvanci sa porazima. Upisali su treći u Kelnu i sada im visi prolaz u drugu fazu šampionata Evrope

Publika u Kelnu uživa u vanserijskoj košarci. Nemci su imali priliku da gledaju senzacionalnog Luku Dončića koji je najveća zvezda grupe, tu su i NBA Francuzi, ali ono što reprezentacija Nemačke radi u najtežoj grupi na šampionatu je oduševilo sve. Neverovatna borba, sjajni potezi, dva produžetka i na kraju senzacionalna pobeda Nemaca protiv poljuljanih Litvanaca rezultatom 109:107.

Meč koji definitivno može da se prepričava danima, pokazao je zbog čega je košarka izvanredan sport. Viđene su neverovatne partije, velike emocije, sa jedne strane euforija zbog pobede, a sa druge neopisiva tuga.

Izabrane vesti

Litvanci su sada na ivici ponora, imaju tri poraza i ozbiljno im visi prolaz u narednu fazu. Moraće da pobede preostala dva meča ako žele da se nadaju četvrtom mestu. NIkada do sada Litvanija nije počela prvenstvo Evrope sa tri poraza. Sa druge strane Nemci blistaju i trenutno su lideri u grupi sa sve tri pobede.


U meču prepunom izvanrednih poteza i individualnih izdanja za istorijske knjige sve je rešeno u samom finišu meča. Mogli su i Litvanci do senzacionalne pobede u više navrata, a u poslednjoj sekundi drugog produžetka Arnas Butkevičijus je ostao potpuno sam na liniji za tri poena, ali ruka je zadrhtala...

Litvancima nije pomogla ni istorijska partija Jonasa Valančijunasa koji je podsetio na Arvidasa Sabonisa iz najboljih dana. Za 35 minuta imao je 34 poena, 14 skokova, pet asistencija, dve blokade za indeks 45. Pratio ga je Mariuš Grigonis sa 17 poena, dok je Domantas Sabonis imao 13 poena i sedam skokova.

Na drugojstrani Nemci slave Franca Vagnera i Denisa Šrudera. Vagner je odigrao senzacionalno u prvih 40 minuta. Ubacio je 32 poena.

Međutim u nastavku je ostao bez snage, to je bio znak za brzonogog Šrudera koji je na kraju okončao meč sa 25 poena, ali heroj iz senke je Maodo Lo sa 21 poenom i dve ključne trojke u drugom produžetku.

U meču prepunom preokreta, usijanje je usledilo u poslednjih pet minuta. Kada je na semaforu stajalo 75:75. Nemci pokazuju šta znači prednost publike. Na krilima Šrudera dolaze do serije 5:0 za svega 30 sekundi. Litvanci su morali da zatraže minut odmora jer se domaćin ponovo odvojio. Išli su i na plus sedam pre nego što Valančijunas i Brazdeikis smanjuju na minus četiri.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 14 parova. Da li možeš bolje?

Onda još jednom u trans bacanju publiku Šruder i Vagner. Raspravlja će se ko je davao atraktivnije i bitnije koševe u ovim momentima, ali ... uvek ima ono ali. Šruder je na kraju promašio dva vrlo bitna napada. Litvanci se nisu predavali, a sve na sebe je preuzeo Valančijunas. Uradio je sve što je bilo moguće,a to je bilo dovoljno za produžetak.

Nemci su mogli do pobede pošto su imali sedam sekundi do kraja sa loptom u rukama, tačnije lopta je bila u rukama Šrudera. Nije bio precizan.

Produžetak ponovo počinje u znaku Valančijunasa. Prvo je blokirao Vagnera, a na drugoj strani pogađa dva slobodna bacanja za velikih plus četiri. Ni tu nije bio kraj. Nemci uprkos velikim problemima u šutu uspevaju da smanje na minus jedan, a dva napada kasnije Šruder je izjednačio na 96:96.

Ponovila se skoro identična situacija sa samog kraja poslednje deonice. Nemačka je imala napada za pobedu, ovoga puta Vagner promašuje šut.

Ušlo se u drugi produžetak. Početak protiče u znaku Nemaca, a trojka Šrudera je bila posebno bitna za 101:96. Ni to nije bilo dovoljno da se izbegne nova drama. Lirvanci su se držali, branili Šrudera, a Lo je "namirisao krv". Pogodio je dve trojke. Uprkos tome, opet je Litvanija imala priliku za pobedu. Potpuno sam je bio Butkevičijus, ali nije bio precizan.

Veliko slavlje Nemaca.

LITVANIJA - NEMAČKA 107:109 (19:19, 22:27, 24:20, 24:23, 7:7, 11:13)

Litvanija: Brazdaeikis 12, Butkevičijus 6, Ehodas 3, Heidraitis, Grigonis 17, Jokubaitis 7, Kuzminskas 11, Lekavičijus 4, Sabonis 13, Valančijunas 34, Zemaitis 0, Žukauskas 0.

Nemačka: Gefi 4, Holc, Lo 21, Obst 9, Šruder 25, Sengfelder, Tajs 11, Timan 2, Vojtman 3, Vagner 32, Bab 2, Boterman 0.

EVROBASKET DANAS

Bugarska - Crna Gora 81:91

Litvanija - Nemačka 107:109

16.15: (1,03) Španija (28,00) Belgija (12,00)

17.45: (1,05) Slovenija (27,00) BiH (10,00)

19.00: (1,17) Turska (20,00) Gruzija (5,50)

20.30:(1,90) Francuska (hendikep -18,5) Mađarska (1,90)



tagovi

košarkaška reprezentacija Litvanijekošarkaška reprezentacija NemačkeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara