Lebron Džejms protiv Indijane (©AFP)
Lebron Džejms protiv Indijane (©AFP)

NBA liga je opet uspela: Kup je pogodak, doneo je sve ono šta je Adam Silver želeo

Vreme čitanja: 5min | sub. 09.12.23. | 16:24

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena s jedne strane i jedan od najboljih mladih košarkaša trenutno s druge. Ko će da pobedi?

Možete ne voleti NBA ligu, ali jedna stvar joj se ne može oduzeti - činjenica da iz sezone u sezonu pokušava da promeni stvari kako bi takmičenje napravila još zanimljivijim i privlačnijim gledaocima. Nekada te stvari ne uspeju iz prvog pokušaja pa se menjaju, nekada ne uspeju uopšte pa se zaborave, ali sigurni ste samo u jedno: A to je da će da pokušaju ponovo.

Ove sezone komesar Adam Silver pokrenuo je ono šta je najavljivao već nekoliko godina - NBA kup, odnosno kako se to službeno naziva 'in-season tournament'. Mi ćemo ga ipak zvati kupom, a uopstalom i sam Silver je više puta istakao kako je ideja za ovo 'takmičenje u takmičenju' došla iz evropskih fudbalskih kupova.

Izabrane vesti

Koncept je bio zanimljivo sastavljen - svi timovi su podeljeni u šest grupa i svaki tim igra četiri meča u grupi čiji pobednici i dva najbolja drugoplasirana tima odlaze u četvrtfinale. Svi ovi mečevi se boduju i za regularnu NBA sezonu pa nije bilo nijednog dodatog, a to će biti samo finale između Los Anđeles Lejkersa i Indijane Pejsersa koje se igra u noći sa subote na nedelju u Las Vegasu. U tom gradu su se igrale i polufinalne utakmice koje su se takođe brojale za regularnu sezonu.

NBA se već godinama bori protiv činjenica da je sezona preduga i da se njen prvi deo poklapa s američkim fudbalom koji je nacionalni sport u Americi. Pažnja na košarku se kod prosečnog Amerikanca prebacuje oko Božića pa se dugo smišljalo kako napraviti nešto da se ta situacija promeni. Ono šta se najčešće nudi kao rešenje je skraćenje sezone sa 82 na 66 utakmica i onda kasniji početak iste, ali to se nikada neće desiti iz jednostavnog razloga: koliko god bili bogati televizijski i svi drugi ugovori, vlasnici NBA klubova i dalje najviše zarađuju na utakmicama u svojoj dvorani.

Kad je već tako, pokrenut je NBA kup. Utakmice su se igrale utorkom i petkom, a NBA je odlučila da promeni i neke druge stvari pa su se tako ovi mečevi igrali na (pre)šarenim parketima koji nikako nisu legli gledaocima i prilično smo sigurni da ih sledeće godine nećemo gledati. Barem ne u ovom izdanju sa puno crvene boje gde se ponekad lopta nije dobro videla. Gledaoci u dvoranama nisu imali toliko problema koliko mi koji smo gledali na televizorima, ali svejedno je to bila stvar o kojoj se puno pričalo i za koju smo sigurni da se neće ponoviti sledeće godine.

Parketi su, kada se sabere i oduzme sve šta se dešavalo oko NBA kupa, ispali i jedini minus. Sve ostalo je bilo odlično i Silver mora da bude srećan zbog ideje i realizacije iste. Gledaoci su dobili dodatno uzbuđenje u prvoj četvrtini sezone, medijska pažnja je bila povećana, mečevi su bili kompetetivniji, a igrači su redom hvalili novo takmičenje koje im donelo novo uzbuđenje, ali i novac.

Svi igrači timova koji su došli u polufinale dobiće po 100.000 dolara, oni iz drugoplasirane ekipe biće bogatiji za 200.000 dolara, a svakom od pobednika će NBA liga dodeliti 500.000 dolara. Taj novac ne izgleda veliko za, recimo, Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa koji su ove sezone plaćeni sa više od po 40.000.000 dolara ili za Brusa Brauna i Majlsa Tarnera koji imaju više od 20.000.000 dolara. Ali, za Endrua Njubharda iz Pejsersa ili Džeksona Hejsa iz Lejkersa, tih pola miliona dolara je jedna četvrtina svega šta će da zarade ove sezone. Šta tek reći za igrače sa dvosmernim ugovorima koji su teški upravo oko 500.000 dolara. Ipak, oni će ipak dobiti polovinu zarade. Dakle, pobednici po 250.000 dolara što je i dalje jako puno para.

Koliko zbog para, a koliko zbog drugih stvari nije ni važno, ali jasno je da su igrači pristupili kup mečevima na drugi način nego drugim utakmicama. Dobro, to se nije toliko videlo u prvim mečevima po grupama, ali to se tada nije ni očekivalo. U utakmicama poslednja dva kola videli smo čak i jurišanje na koš-razliku šta valjda u NBA ligi nismo videli nikada pre jer to nikada i nije bilo važno. Sada jeste pa je bilo situacija poput one na meču između Toronta i Čikaga gde Demaru Derozanu nije bilo jasno zašto Reptorsi žele postići još poneki koš iako je pitanje pobednika već bilo rešeno. Međutim, Kanađani su jurili koš-razliku pa je to Darko Rajaković i objašnjavao Derozanu s klupe.

Pravo uzbuđenje ipak je krenulo od četvrtfinala, a prvi meč u tom krugu je možda bio i najbolji u celom turniru. Bio je to duel između Indijane i Bostona u kojem je bilo jasno da igrači oba tima svakako žele do pobede i polufinala u Las Vegasu, a atmosfera u dvorani je bila užarena od samog početka. Kao da je u pitanju bila utakmica plej-ofa. Tako su se ponašali i igrači na klupi oba tima, a Silver je sigurno otvarao šampanjac kada je video ludilo u dvorani nakon pobede Indijane. To je bila tačka posle koje je bilo jasno da je NBA kup uspeo i da ga u budućnost eventualno samo treba doraditi.

Ta dorada bi potencijalno mogla biti dodavanje još jednog meča na ispadanje ili igranje polufinalnih utakmica u domaćim dvoranama, a ne u Las Vegasu kako bi dobili tu plej-of atmosferu. Jer, recimo, polufinale između Indijane i Milvokija je noćas bilo igrački superuzbudljivo, ali nije bilo takve atmosfere u dvorani u Las Vegasu kao što bi bila da se igralo na domaćem terenu bilo koje od ove dve ekipe . Možda bi za Vegas bila dovoljna finalna utakmica, ona koja se ionako ne računa za regularni deo sezone.

Druga ideja je da se eventualno doda i utakmica osmine finala nakon grupne faze, ali tu se pojavljuje novi problem, a to je da onda u grupama ne bi bilo toliko napetosti jer bi iz svake od šest po dve ekipe išle dalje plus četiri najbolje trećeplasirane. Kako će Silver ovaj problem rešiti, odnosno hoće li ga uopšte rešavati, ostaje da vidimo.

Što se same igre tiče, u finalu će igrati Indijana i Lejkersi, timovi koji su do tog meča došli s skorom 6-0 u takmičenju i zasluženo su došli do borbe za trofej. Pejsersi su osim Bostona prošli i Milvoki što znači da su uspeli da pobede dve najbolje ekipe s Istoka i to dovoljno govori o kvalitetu tima kojeg vodi Tajris Halibarton. Lejkersi su, predvođeni neverovatnim Lebronom Džejmsom u polufinalu očitali pravu lekciju Zajonu Vilijamsonu i njegovim Pelikansima.

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena s jedne strane i jedan od najboljih mladih košarkaša trenutno s druge. Ko će da pobedi? Za Silvera nije ni važno jer je pobednik on. NBA kup je uspeo i gledaćemo ga dugo godina, možda i zauvek. A onda ćemo da čekamo nove izume iz NBA kuhinje.

NBA KUP - FINALE

02.30: (1,60) LA Lejkers (13,0) Indijana (2,60)

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Los Anđeles LejkersIndijana PejsersLebron DžejmsEntoni DejvisTajris HaliburtonNBA kup

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara