Dejan Radonjić i Crvena zvezda ili Željko Obradović i Partizan?
Dejan Radonjić i Crvena zvezda ili Željko Obradović i Partizan?

Ne očekujte kvalitetno, već tvrdo, napeto i žilavo finale, ulaznica za Evroligu podiže ulog

Vreme čitanja: 11min | pet. 27.05.22. | 12:36

Miroslav Berić i Vladimir Kuzmanović, stručni konsultanti televizije Sportklub na evropskim utakmicama beogradskih večitih za Mozzart Sport najavljuju predstojeće finale ABA lige kroz prizmu najvažnijih timskih, individualnih i taktičkih detalja

Srbija i region su na ovo čekali devet godina da vide dva beogradska velikana na košarkaškom borilištu, kada su na talonu šampionski pehar i plasman u Evroligu. Šesti put u istoriji Jadranske lige Crvena zvezda i Partizan ukrstiće koplja u plej-ofu ili finalima, a Parni valjak zasad ima pobedu više, dok u ukupnom učinku za jednu titulu je ispred gradskog rivala. Ipak, Crvena zvezda igra sedmo uzastopno finale i traži tu šestu titulu kojom bi stala rame uz rame sa najvećim sportskim rivalom.

Vrhunac sezone dolazi posle osam meseci sezone u kojoj su večiti prošli 26 kola, uz po tri polufinalne utakmice. Finale startuje u petak (TV Arenasport, 20.00), branilac titule imaće prednost domaćeg terena, a prema unapred postignutom dogovoru gostujućih pristalica na tribinama neće biti iz bezbednosnih razloga. O predstojećem finalu, rivalstvu Dejana Radonjića i Željka Obradovića, potencijalnim timskim, individualnim i taktičkim minijaturama, važnosti timskog iskustva i pojedinačnog kvaliteta u ovakvim mečevima, te koliko ulog podiže garantovano učešće u Evroligi - kroz obezbeđenu specijalnu pozivnicu - u danima kada se glasno spekuliše o tome da će i finalista u elitno takmičenje od jeseni, pričali smo sa Miroslavom Berićem i Vladimirom Kuzmanovićem, stručnim konsultantima televizije Sportklub u evropskim utakmica beogradskih večitih.

Izabrane vesti

Petak, 20.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,70)

Kakvo finale očekujete? Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena, Partizan u svom prvom regionalnom finalu posle toliko vremena, a na stolu je plasman u Evroligu...

“Očekujem podjednako finale. Ne vidim favorita. Bilo je kroz istoriju momenata kada je jedan tim mnogo kvalitetniji od drugog, ali večiti derbi je takav da ni tada nema izrazitog favorita, ne može da se prognozira ništa unapred. Uloga blagog favorita ide na stranu Crvene zvezde zbog činjenice da ima utakmicu više na domaćem parketu što je velika prednost. Ali, to ne mora da bude od presudnog značaja, pogotovo u situaciji kada oba tima treniraju u istoj dvorani“, kaže Berić za Mozzart Sport i na njegove reči nadovezuje se Kuzmanović:

“Pre svega je prosto neverovatno da je prošlo toliko vremena od poslednjeg finala Zvezde i Partizana u Jadranskoj ligi. Verujem da su se neki podsetili kroz Vikipediju kako bi se uverili da je to zaista tako. Ali, to je sticaj okolnosti. Ova godina, sa dolaskom Željka Obradovića predstavlja prekretnicu za ono što Partizan želi, da se taj dugi niz prekine. Partizan je ostvario zacrtani plan da uđe u finale. Iskreno, ako pogledamo serije protiv Cedevite i Budućnosti nije tako lako bilo kao što možda izgleda. I jedni i drugi su uradili dobar posao i osigurali plasman u finale, pogotovo se u trećim mečevima video uspon forme. Partizan u finale ulazi sa ambicijom da promeni stvari posle devet godina, Zvezda da nastavi dugogodišnji niz zbog čega očekujem tvrdu, napetu, žilavu borbu, nadam se u domenu sportskih okvira. Veliki izazov za oba tima, a živim za dan kada ćemo gledati derbi sa navijačima oba tima na po pola hale, jer je to u moje vreme bilo normalna stvar. Sve je ovo sport, treba shvatiti da posle poraza treba da se vratimo svim redovnim aktivnostima, ne da stvari doživljavamo kao tragediju. Takođe, nadam se da će ovo finale biti potvrda spekulacija da će Srbija imati dva kluba u Evroligi naredne sezone“.

Koliko predstojeća serija može da se razlikuje od svega što smo gledali u dosadašnje tri utakmice?

“Zvezda je u prva dva derbija bila apsolutno bolja i ubedljiva, da se nije postavljalo pitanje ko će da pobedi, pogotovo u finalu kupa gde je već na poluvremenu bilo 20 razlike. Partizanova reakcija posle tog poraza je bila dobra, malo je falilo da pobedi razlikom većom od one kojom je Zvezda slavila u toj prvoj utakmici. Do pred poslednji minut Partizan je imao 18 razlike, što je posle moglo da ima velikog značaja za plasman na tabeli i prednost domaćeg terena“, odgovara osvajač dva evropska i jednog svetskog zlata i nastavlja:

“Iskreno, sada ne očekujem neku izrazitu dominaciju kao dosad u rezultatskom smislu, ne očekujem ubedljive pobede. Verujem u neizvesne i tvrde susrete, veliki je pritisak na oba tima, najviše zato što i dalje samo šampion ide u Evroligu što je krajnji cilj oba tima. Partizanu posebno jer posle devet godina ima šansu da se vrati, a to kao klub i te kako zaslužuje, da bude deo elite. Najveći je klub na ovim prostorima, prošao je krizni period... Opet, Crvena zvezda koja godinama igra Evroligu neće želeti da izađe iz tog društva, želi da bude tu i u budućnosti. Mogu čak da kažem da je ta borba za Evroligu zanimljivija od titule“.

Da li zbog tog pritiska možemo da očekujemo kvalitetnu košarku?

“Veliko je pitanje i odgovor ćemo dobiti kroz reakciju igrača oba tima na pritisak. Ne očekujem kvalitetne utakmice, već jako neizvesne“.

Šta može da donese trenerski okršaj Dejana Radonjića ili Željka Obradovića?

“Za obojicu trenera može da se kaže da su imali dosta problema sa sklapanjem timova tokom prošlog leta. Govorim o raspoloživim igračima, na jedne je uticala korona, na druge povrede... Obradović ima otežavajuću okolnost što je letos napravio potpuno novi tim kome treba vremena da se uigra. Svakako je Partizan mnogo bolji nego u momentu kada se skupio, ali verujem da je u klubu postojalo verovanje da će pre pokazati značajniji napredak, što se nije desilo. Zbog toga je bila primetna i nervoza, neki igrači više nisu u sastavu“, priča nam nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i nastavlja:

“Radonjić u onim serijama teških utakmica Evrolige nije imao na raspolaganju sve igrače, pa ne može da kaže da je imao izbor kakav je želeo. Iluzorno je pričati da treneri ne znaju da igraju ovakve utakmice. Opet, Obradoviću je ovo prvi put da je u sistemu ove Jadranske lige ali ne treba zaboraviti da je osvojio sve što može da se osvoji, da je devet puta bio šampion Evrope. Radonjić je jedan od najboljih regionalnih trenera, dugi niz godina vrlo uspešan, iskalio se kroz Evroligu i rezultati koje Crvena zvezda pruža kroz njegova dva mandata su sasvim zadovoljavajući, mnogo je iskustva je stekao kroz Evroligu. Ipak, utakmice igraju timovi. Obradović je jedan od najiskusnijih trenera ovde, sigurno je svima bio mentor u nekom trenutku, pa i Radonjiću koji je morao da se ugleda na njega kao najboljeg“.

Koliko iskustvo ekipa može da ima ulogu u utakmicama za titulu?

“Gledajući protekli period u kojem je Zvezda osvajala trofeje naravno da je iskustvo na strani crveno-belih. Ipak najveća prednost Crvene zvezde je u tome što su igrači dugo igrali zajedno. Ekipa je selektirana pre pet-šest godina, igrači su odlazili i vraćali se, kao i trener Dejan Radonjić. Svi znaju njegov sistem i lakše mu je bilo da napravi tim po svom ukusu uz igrače koji su se vratili iz inostranstva. Dugo su zajedno, odlično se poznaju međusobno, kao i ceo sistem jednog trenera. Partizan ima kvalitet, ima dva izvrsna Amerikanca koji su došli iz Evrolige. Ali skoro su godinu dana svi na okupu, mnogo je bolja hemija unutar ekipe, svi su se uklopili u ono što Željko Obradović traži. Kada se stavi sve na papir Partizan možda ima i veći individualni kvalitet, ali košarka je timski sport i timski duh pobeđuje. Videćemo ko je u ovom trenutku spremniji za finale“, poručuje Berić, a Kuzmanović dodaje:

“Blagu prednost dajem Crvenoj zvezdi jer je ekipa duže na okupu. Dobro sklopljena ekipa, koja igra elitno takmičenje, kroz utakmice i treninge stasavaju za najviši rang evropske košarke. Partizan je talentovana, mlada ekipa, isključujući nekoliko starijih igrača. Ako neko zamera na terminu 'mlada', onda neka bude 'nova' ekipa. Mnogo je potrebno vremena da Partizan dostigne taj nivo iskustva koji postoji kod starosedelaca Crvene zvezde. Zna se ko šta radi, svako zna kako se osvajaju titule, povratnici poput Kalinića, Mitrovića ili Kuzmića otišli su iz Zvezde, vratili se i sve je kao i pre. Isti sistem, trener, ekipa, zahtevi. Obradović u tom smislu ima teži posao, ali može da ga raduje poslednja utakmica protiv Budućnosti uz odlične šuterske procente. Šut je varljiva kategorija, ali su dobili susret u dominantnom tonu. Zvezda je imala teži posao jer je Cedevita Olimpija teži rival od Budućnosti koja je imala kadrovske probleme. Oba tima su zasluženo u finalu i kroz majstorice su pokazali da su u dobroj formi“.

Ko vam u ovom trenutku deluje spremniji za finale, s obzirom da su Crvena zvezda i Partizan imali duže pauze pre polufinalnih okršaja sa Cedevitom Olimpijom, odnosno ekipom Budućnosti?

“I jedni i drugi su odigrali dobre majstorice pod tenzijom, ali vidi se da nisu u optimalnoj formi što je i logično pošto su imali duže pauze. Obe majstorice su pokazale da je forma u usponu, treba imati u vidu da je Zvezda imala kvalitetnije rivala jer je Cedevita Olimpija u ovom trenutku mnogo ispred Budućnosti. Opet, Partizan je pokazao odličnu partiju, razigrani, rastrčani... To je najbolji pokazatelj uspona forme. Za mene je prva utakmica u seriji uvek najbitnija, uvek se traži brejk u tom prvom susretu i siguran sam da će Partizan to pokušati i uspeti. Partizanu je jako bitno za nastavak serije da u jednoj od te dve prve utakmice, kada će Crvena zvezda igrati pred svojim navijačima, uzme brejk“, smatra stručni konsultant na evropskim utakmicama Partizana.

Nakon trijumfa nad Crvenom zvezdom uz odličnu rolu Alekse Avramovića bilo je govora o tome može li Partizan da bude konkurentan u eventualnoj seriji na tri pobede oslanjajući se na individualni kvalitet. Da li se nešto promenilo?

“Ledej je u najboljoj formi, najkonstantniji. Dobra stvar za Pantera je to što u Podgorici nije dao koš, pa ga je to isprovociralo da ima veče šuterske rapsodije u majstorice. Igrači su generalno sujetni i ne vole da se dogodi utakmica bez poena i to ih dodatno natera da se pokažu, baš kao što je to bio slučaj sa Panterom koji je postigao 30 poena. Za seriju utakmica u finalu potrebna stabilnost unutar tima, prepoznatljiva igra i to je nešto što nedostaje Partizanu. Crvena zvezda nije imala tokom sezone takvih oscilacija u igri. Jesu izgubljene neke utakmice u Evroligi, ali malo je onih u kojima je Zvezda slovila za favorita pa je poražena, ili je izgubila sa malom razlikom. Takvih poraza bilo je možda jedan ili dva. Dominantno u ABA ligi, konkurentno u Evroligi. Na finale gledam kao na duel ekipa u dobroj formi, dok se koncepcijski Zvezda bazira na timskoj igri, Partizan na individualnom kvalitetu. Avramović posle one briljantne partije u derbiju nije ponovio tako nešto. Ti momenti inspiracije donose pobedu, ali ne i rezultat na duže staze. Siguran sam da Partizan ne ulazi u finale sa idejom da se oslanja na inspiraciju pojedinaca“, odgovara stručni konsultant evroligaških okršaja Crvene zvezde.

Crvena zvezda je polufinale sa Cedevitom Olimpijom napadački dobila balansom između igre spolja i unutra, gde se osetila velika razlika u odnosu na susret odigran u Ljubljani. Da li će ovi detalji praviti razliku i u finalu?

“Da bi uopšte neko pobedio u ovakvim serijama mora da postoji raznovrsna igra. Kakve god priče bile tokom sezone da je nedostajao centar, verovanja sam da su Mitrović i Kuzmić odradili dobar posao unutra i izneli su ozbiljan teret. Kada se igra na njih kroz povratno dodavanje bilo je mnogo više prostora za igru. Kada se osećaju komforno, pogotovo na domaćem terenu sve je mnogo lakše, a to će biti formula za utakmice protiv Partizana. Što se Partizana tiče, stalno se priča o napadu, a odbrana je u trećem susretu bila odlična. Izbačeni su igrači Budućnosti potpuno iz reketa, zbog čega su uzeli 34 šuta za tri i samo 19 za dva. I Partizan je podigao taj nivo, ali nisam još ubeđen u kontinuitet. Kod Zvezde sam taj kontinuitet video, a voleo bih da Partizan napravi taj iskorak, da vidimo seriju bez oscilacija“.

Šta će biti glavna snaga i odlika Partizana u borbi za titulu?

“Ogromna želja, glad za peharom. Uz trofej ide i Evroliga. Da li treba bolje motivacije za jednog igrača od te dve stavke? Trener u toj situaciji ne treba ni da 'napali' igrača jer ako mu finale i Evroliga na talonu nije dovoljno da pruži maksimum, onda ne treba ni da se bavi košarkom. Svesni su za koga igraju, koga predstavljaju, ne sumnjam da će biti maksimalno spremni i koncentrisani, ali videćemo na kraju da li će to biti dovoljno za trofej“, poručuje Berić.

Ko bi iz redova Partizana mogao da iskoči, izuzev Kevina Pantera i Zeka Ledeja koji su centralne figure ekipe?

“Zna se uglavnom da sve ide od Pantera i Ledeja, s tim da je Zek bio konstantniji u polufinalu. Treba imati u vidu da Panter u Podgorici nije postigao nijedan poen, dok je Ledej igrao konstantno od početka, izuzetno dobro šutira za tri poena i ima ogromno samopouzdanje. Čak je i ovu treću utakmicu otvorio sa 3/3 za tri poena... Derbi je meč gde uvek može neko da iskoči. Prošli put je to bio Avramović kada je odigrao neverovatnu utakmicu, a zašto da sada to ne bude Rade Zagorac koji se sada vratio u formu pred finale što je jako važno za Obradovića jer će imati još jednog raspoloženog igrača u rotaciji“, analizira nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i dalje obrazlaže:

“Ne mislim da će Zagorac da postigne 32 poena, ali može da bude heroj i sa desetak poena, da uhvati veći broj skokova, ukrade neku loptu... Nije uvek sve u poenima. Ima Partizan potencijal u igračima. Očekujem i od Smailagića dosta, bez obzira što je Ledej u prednosti. U prvom derbiju je jedino Alen bio na nivou, posle toga ga je snašla povreda zbog čega nije igrao u finalu kupa. Očekujem reakciju iako nije u formi s početka sezone. Nije lako prognozirati sada, ali potencijala ima. Na Panteru i Ledeju biće najveća koncentracija odbrane i na to drugi igrači moraju da budu spremni“.

Čiji iskorak može da napravi razliku kod Crvene zvezde?

“Kao nekadašnji igrač košarku posmatram na specifičan način, odnosno ne fasciniram se stvarima poput toga da li je neko zakucao ili ne. Po meni je Stefan Lazarević odigrao fantastičnu treću utakmicu, u svakom smislu. Dejan Davidovac koliko god vremena da provede na parketu, bio on raspoložen u napadu ili ne, poznaje košarku vrlo dobro i jako doprinosi igri Crvene zvezde. S druge strane bi to mogao da bude Alen Smailagić, koji je izgubio momentum s početka sezone. Omela ga je povreda i sada ne vodi igru Partizana. Ovde će razliku praviti igrači koji budu spremniji da obave više 'prljavog' posla. U tim finesama, bez obzira na raspoloženost u napadu, slaviće u seriji. Zvezda je pokazala da ima odbrambeno rešenje za Pantera koji se nije naigrao u prvom derbiju i može da odgovori na sve Obradovićeve zamke. Voleo bih da vidim kakva će biti reakcija Partizana na prvoj utakmici, da li će nastaviti ono što su počeli protiv Budućnosti u majstorici ili ponovo ulaze u problem“, zaključuje Kuzmanović.

FINALE JADRANSKE LIGE

Petak

Petak, 20.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,70)

Drugi meč

Nedelja, 20.00: Crvena zvezda - Partizan

Treći meč

Sreda, 20.30: Partizan - Crvena zvezda

Četvrti meč*

Petak, 18.30: Partizan - Crvena zvezda

Peti meč*

Sreda, 6. jun, 20.00: Crvena zvezda - Partizan

* Ako bude potrebe.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligaDejan RadonjićŽeljko Obradovićfinale plej-ofa Jadranske ligeplej-of ABA ligeAlen SmailagićKevin PanterZek LedejNikola KalinićNejt VoltersDejan DavidovacRade Zagorac

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara