Foto: ABA League
Foto: ABA League

Nedelja za košarkaške sladokusce: Zvezda, Partizan Mozzart Bet, Mega i FMP u akciji, ABA derbi u Ljubljani

Vreme čitanja: 7min | ned. 29.01.23. | 09:40

Četiri uzbudljiva duela na programu regionalnog prvenstva

Kakav dan za ljubitelje košarke na Jadranu. Od 12.00, pa sve do 21.00 najbolji timovi regiona nadmetaće se u okviru 17. kola ABA lige. Nedeljni program otvoriće duel Cibone i Mege u Zagrebu (12.00), potom se od 15.00 sastaju FMP i Crvena zvezda u Železniku, dok je dva sata kasnije na programu derbi kola između Cedevite Olimpije i podgoričke Budućnosti u Ljubljani (17.00). Zavesu na bogat nedeljni repertoar, ali i na tekuću rundu takmičenja, spustiće košarkaši Partizan Mozzart Beta i Mornara duelom od 19.00 u dvorani Aleksandar Nikolić.

U prvom delu sezone Crvena zvezda i FMP su odigrali interesantan duel u Pioniru, koji je obilovao atraktivnim potezima, a na kraju je branilac trona slavio 83:77. Susret su obeležili Nikola Ivanović sa 22 poena u redovima Zvezde, dok je sa druge strane Trent Frejzer pokazao od čega je na regionalnoj pozornici, pa je ubacio 27 poena, uz šest asistencija za gotovo 39 minuta na parketu. Crveno-beli posle 15 odigranih utakmica imaju učinak 14-1, dok je sastav Nenada Stefanovića ubeležio 12 pobeda, uz četiri poraza.

Izabrane vesti

U ABA ligi trenutno nema tima u boljoj formi od Zvezde koja je nanizala 10 trijumfa. Svih 10 pod vođstvom Duška Ivanovića koji ne zna za poraz u regionalnom prvenstvu.

"Vrlo talentovana ekipa, koja igra dobru energičnu košarku sa puno trčanja i tranzicije. Imaju dobre rezultate i svoju ambiciju. Očekivano je da ovako mlad tim koji je pojačan sa vrlo dobrim strancima igra sa mnogo energije i na to ćemo morati da odgovorimo. Zaista nemamo mnogo vremena za odmor i pripremu ove utakmice, ali raspored je takav kakav je", rekao je Ivanović pred nedeljni duel.

Iskusni stručnjak će ponovo na raspolaganju imati Fakunda Kampaca koji briljira u regionalnom prvenstvu od dolaska na Mali Kalemegdan. Van stroja je i dalje Hasan Martin, koji vredno radi na povratku na teren.

15.00: (4,40) FMP (17,0) Crvena zvezda (1,25)

Panteri su s druge strane dobili četiri od poslednjih pet utakmica, savladali Studentski centar (90:73), Mornar (113:102), Borac Mozzart (107:81) i Split (95:91).

"Ulazimo u period od tri izuzetno teške utakmice od kojih je prva verovatno i najteža. Igramo protiv evroligaške ekipe, znamo kakvog sastava koji je u ABA ligi dodatno pojačana Fakundom Kampacom. Crvena zvezda od dolaska Duška Ivanovića igra izuzetnu košarku, jednu od najboljih u Evropi i zadovoljstvo ih je gledati. Mi mlađi treba da učimo od starijeg kolege, ne samo u aspektu vođenja utakmice već gospodstva koji pokazuje na terenu i van terena. Probaćemo da u što dužim intervalima odgovorimo na intenzitet i čvrstinu koje nosi evroligaška ekipa. Ukoliko to uradimo u većem delu utakmice, onda ćemo imati neku svoju šansu, a samim tim će nam biti i lakše u narednim susretima koji slede", istakao je trener FMP-a Nenad Stefanović.

Biće interesantno videti Kampaca i Frejzera u duelu. Argentinac je na prvih pet nastupa prosečno beležio 23 indeksna poena i sa tim učinkom je treći najkorisniji igrač lige u ovom trenutku. Frejzer je na daleko većem uzorku (16 nastupa) beležio 22,25 indeks u proseku i dokazao kvalitet već u debitantskoj sezoni na Starom kontinentu.

Posle vrlo bitnog trijumfa nad Crvenom zvezdom u Evroligi u petak, Partizan Mozzart Bet je u subotu odradio jedan trening kako bi se spremio za novi izazov u ABA ligi. Ovoga puta crno-beli će biti domaćini u dvorani "Aleksandar Nikolić", a stiže Mornar (19.00) sa tri nova igrača. Jedan od njih je i te kako poznat crno-belima, u pitanju je Gregor Glas koji je do skora nosio dres crno-belih.

Bez obzira na sve, uloga favorita je kristalno jasna. Trener Željko Obradović će pokušati da odmori nosioce igre pred dupli program u Evroligi s obzirom da u utorak stiže Avel, a onda sledi put za Kaunas.

"U ovom ritmu utakmica u kom igramo, važno je ono što je sledeće ispred nas. Treba da pripremimo utakmicu protiv Mornara koji kao i svaki tim zaslužuje maksimalno poštovanje. Potom sledi u utorak Asvel ovde, i Žalgiris u gostima u petak. Neverovatan ritam i to nije nimalo lako. Naravno da moramo sve da uradimo da održimo svežinu nekim igračima, što znači da minutaža mora biti podeljena u narednim utakmicama", istakao je Obradović

19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -20,5) Mornar (1,85)

Aleksa Avramović je uoči duela sa Mornarom istakao da je protivnik nezgodan bez obzira na sve promene. 

"Čeka nas važna utakmica protiv Mornara. ABA liga je najvažnija jer preko nje obezbeđujemo Evroligu. Moramo što bolje da se pripremimo i maksimalno uđemo u taj meč. Svi znaju koliko ekipa Mornara može da bude nezgodna, tako da je veoma važno da ih dočekamo u potpunosti spremni", poručio je Avramović

Mornar skoro tri meseca nije pobedio u gostima, pa se pobeda sada i najmanje očekuje od njih.

"U drastičnoj promenjenom sastavu idemo na megdan jednoj od najboljih ekipa u ABA ligi, ali i izuzetno kvalitetnom evroligašu. S jedne strane je ova utakmica teška, sa druge laka, jer niko od nas neće očekivati čudo u Beogradu. Svakako je potrebno da se izvuče maksimum, jer ako makar malo podbacite možete da doživite katastrofu. Koristimo svaki dan i trening za adaptaciju novih igrača", rekao je trener Mornara Mihailo Pavićević.

Slično razmišlja i bivši centar Partizana Marko Pecarski.

"Imamo tri nova igrača, više sa nama nije Deron Rasel, što je problem. Dobili smo poslednju utakmicu, nadam se da smo izašli iz rezultatske krize, a o Partizanu ne treba trošiti reči, jer se vidi kakve partije pruža u Evroligi. Pokušaćemo da damo maksimum", istakao je Pecarski.

12.00: (1,70) Cibona (14,5) Mega (2,30)

Košarkaši Mege su nanizali tri trijumfa u ABA ligi, pa u dobrom raspoloženju putuju na megdan Ciboni. Popravila je poziciju u borbi za plej-of i sa učinkom 6-10 sedi na osmom mestu, dok je sastav Josipa Sesara odmah ispod sa istim skorom, ali nešto slabijom koš razlikom.

Pred nama je 20. susret ovih timova u regionalnom prvenstvu, a Mega je dosad bila uspešnija sa 11 trijumfa. Kada su u pitanju susretu u dvorani Dražen Petrović, Cibosi imaju samo trijumf više (5:4).

"Nakon tri vezane pobede protiv ozbiljnih timova, očekuje nas još jedan kvalitetan protivnik. Dobro vođen, sa mnogo napadačkog talenta, tim koji igra veoma pametno i metodično. Dobro smo trenirali i nadam se da ćemo to preneti na utakmicu. Potrebna nam je najbolja igra na gostovanjima kako bismo došli u poziciju da dobijemo meč", rekao je trener Mege Marko Barać.

Derbi kola u Stožicama posebno je bitan za goste. Cedevita Olimpija je sa učinkom 12-3 na četvrtom mestu, dok bi Budućnost porazom u glavnom gradu Slovenije prilično ugrozila svoje šanse da se domogne prednosti domaćeg terena na startu doigravanja (10-6).

U prvom delu sezone Budućnost je slavila 80:74, uz odličnu partiju Alfe Kabe koji je došao na prag dabl-dabla sa 18 poena i devet skokova. Sa druge strane je Džoš Adams brojao do 20.

U fokusu će biti duel plejmejkera. Najkorisnijeg igrača Evrokupa i petog u MVP trci ABA lige Jogija Ferela (prosečan indeks 22,6) i novajlije Podgoričana Erika Grina (13 poena na prva tri nastupa).

17.00: (1,55) Cedevita Olimpija (14,5) Budućnost (2,70)

Cedevita Olimpija je dobila samo jedan od poslednjih pet mečeva u oba takmičenja, ali je u sedmici za nama pružila dobar otpor Crvenoj zvezdu (95:100, uz 19 postignutih trojki), kao i Huventudu na evrosceni (91:96 u Badaloni).

"Budućnost je uvek kvalitetan protivnik. Poput nas, napravili su novu ekipu u odnosu na prethodnu sezonu. Rastu iz utakmice u utakmicu i igraju prepoznatljivu, brzu košarku. Moramo da napravimo iskorak i igrako čvršće, sa više intenziteta, trčanja i borbenosti. Nedostajalo nam je to u prethodnim duelima. Polako se dižemo i daćemo sve od sebe da odigramo dobar meč. Neki igrači su se vratili posle zdravstvenih problema, nadamo se da će brzo doći do daha i uhvatiti prvi ritam", istakao je šef struke slovenačkog šampiona Jurica Golemac.

Budućnost je posle poraza od Zvezde (56:76) savladala Šlonsk u Evrokupu (82:71), potom i MZT u Skoplji u okviru regionalnog prvenstva (90:86), ali je u sedmici na izmaku izgubila od Promiteasa u 12. kolu drugorangiranog evropskog takmičenja (72:81).

"Biće zahtevna utakmica, Cedevita Olimpija je pravljena za najveće domete. Na postojeći tim od prošle sezone, koji je bio veoma kvalitetan, dovela je još igrača, internacionalaca koji imaju iskustvo igranja u Evroligi. Rival neguje napadački način igranja, sa dosta trčanja i slobode u uzimanju šuteva za tri poena, tako da moramo da obratimo pažnju na ta dva segmenta ako želimo da pariramo i odigramo dobru utakmicu", rekao je trener Plavih Vlade Jovanović.

ABA LIGA – 17. kolo

Petak

Zadar – Borac Mozzart 85:75

/Božić 22 – Gagić 20/

Subota

Igokea – Split 88:92

/N. Tanasković 19 – Mavra 24/

Studentski Centar – MZT 103:85

/Džekson 20 – Mićović 20/

Nedelja

12.00: (1,70) Cibona (14,5) Mega (2,30)

15.00: (4,40) FMP (17,0) Crvena zvezda (1,25)

17.00: (1,55) Cedevita Olimpija (14,5) Budućnost (2,70)

19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -20,5) Mornar (1,85)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaFMP ŽeleznikKK PartizanPartizan Mozzart BetKK MornarMornar BarKK MegaCibonaCedevita OlimpijaKK Budućnost PodgoricaBudućnost Podgorica

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara