Duel Srbije i Letonije Nenad Krstić je pratio u društvu Pere Antića (©FIBA)
Duel Srbije i Letonije Nenad Krstić je pratio u društvu Pere Antića (©FIBA)

Nenad Krstić: Reprezentacija Srbije nikad jača, posle stagnacije košarka se ponovo diže

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.08.22. | 16:00

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije pričao o seniorskom timu, mlađim selekcijama, Evroligi...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Jedno od najpoznatijih lica na tribinama skopske dvorane u kojoj se igra Evropsko prvenstvo za igrače do 16 godina, jeste nekadašnji proslavljeni srpski košarkaš, a danas potpredsednik KSS Nenad Krstić.

Izabrane vesti


U makedonski grad došao je samoinicijativno, da prati utakmice srpskog nacionalnog tima koji bije bitke za ostanak u A diviziji.

Ipak, bez obzira na to, Krstić smatra, kada se analizuraju rezultati svih malđih selekcija, da Srbija ima razloga za osmeh.

"Generalno, ovo leto je dobro za našu košarku. Za mlađe selekcije pogotovo. Moram da apostrofiram da je U20 selekcija ušla u A diviziju. Već treću godinu smo bili u B diviziji nepravedno zbog nekih okolnosti, pre svga tu mislim na koronavirus koji je usporio ceo tok (dva leta nije bilo takmičenja). Igrali smo polufinale i osvojili treće mesto sa selekcijom U18 u kojoj je bilo mnogo otkaza i povređenih igrača. Takođe, imali smo dobre nastupe i na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina, gde smo bili u malo težem delu kostura. Naleteli smo na Amerikance u četvrtfinalu. Osvojili smo peto mesto, što je dobar uspeh. I, evo, sada - kadetsko prvenstvo. Nažalost, zadesili su nas problemi sa povredama. Cele pripreme smo odradili bez problema, ali sad… Ovo je selekcija s kojom radimo drugu sezonu. Rezultat jeste bitan, ali ne treba da bude u prvom planu, jer ovi momci prvi put igraju za reprezentaciju na velikom takmičenju. Moramo da ih naučimo da imaju kult za reprezentacije koji je uvek zastupljen kod nas. To je prvi cilj, a posle sledi rezultat. Vidićemo, mislim da ova generacija nije loša, tek je pred njima kariera", počinje Krstić razgovor za Mozzart Sport.

Ognjen Radošić

, lider reprezentacije U16, imao je odličan start sa zavidnom statistikom u prva dva meča. Ali je protiv Slovenije dobio gadnu povredu leđa posle pada i Srbija nije mogla da se osloni na njega u nokaut fazi.

"Nažalost je povređen i nije mogao da nam pomogne. Ali, ako bude nastavio da napreduje i da radi, sigurno da će biti uspešan. On je biser naše košarka, naš lider i kapiten. Vidimo ga kao odličnog igrača sada, u nekoj bliskoj i daljoj buducnost."

Rad sa decom sada je malo drugačiji nego pre 15-20 godina...

"Svako vreme nosi nešto svoje. Kao što sam ja kao kad sam bio klinac imao nešto svoje, sad i ovi mladi igraci imaju nešto svoje. Mislim da su deca dobra i ako postoji neki mali problem, lako je kanalisati ga. Mnogo je bitno ko radi sa njima, za mene najbitnije. Deca su talentovana i dobra. Uvek će kod nas biti talenata, ali važno je kako da ih usmerimo. Najbitnija su želja, rad, disciplina..."

Slovenija i Srbija trenutno važe za favorite na Evrobasketu.

"Ako pričamo o seniorskoj kosarci, svedoci smo da naša reprezentacija nikad nije bila jača. Tu su MVP Evrolige, MVP NBA, vrhunski evroligaš, pa igrači koji igraju važne uloge u NBA timovima. Takođe je i u drugim timovima iz regiona, kao što je na primer Slovenija. Imaju dobru hemiju. Jaka je Grčka sa Janisom. Bio je jedan period stagnacije kod nas, ali košarka se evo opet diže i ovo Evropsko prvenstvo biće izuzetno zanimljivo, možda najjače i najkonkurentije poslednjih godina."

Srbija na predstojeći Evrobasket ide bez jednog od lidera generacije koja je donela uspehe u proteklih godina,


Miloša Teodosića, s kojim je Krstić kum.

"To je jednostavno odluka selektora. Ne bih mešam niti kumstvo, niti bilo šta drugo. Selektor je imao konferenciju za medije i objasnio razloge, tako da ne bih ja davao mnogo komentara na ta tema."

Evidentna je evropska ekspanzija u NBA ligi. Nikola Jokić

, Luka Dončić i Janis Adetokunbo svake godine impresioniraju.

"Već nekoliko godina evropski igraci dižu kvalitet NBA lige. To je počelo sa Novickim, Gasolom… Možda i pre. Ali sad ne samo evropski, već svi neamerički igrači su jaku bitni i uticajni na igru, imaju važne uloge u timovima. E sad, da li je došlo do stagnacije kvaliteta američkih košarkaša, ili su igrači sa drugim kontinenta napredovali, to je za dublju analizu."

Bivši igrač CSKA i Anadolu Efesa s velikom pažnjom pratiće novu evroligašku sezonu. Žao mu je što Moskovljani neće igrati u eliti, ali se raduje što će Srbija imati Partizan i Zvezdu u eliti.

"Iskreno, veoma mi je drago što Srbija ima dva predstavnika. Naša košarka je to zaslužila. Partizan je to isto zasluzio, mislim da počevši od trenera i igrača koje imaju, zaslužuju evroligaški status. Zvezda je dugi godina u Evroligi, sasvim zasluženo. I stvarno se radujem novoj sezoni, bez obzira što ‘moj’ CSKA nije tu, nažalost. Ali eto... Radujem se svakoj utakmici koja dolazi", završio je Krstić.

Piše: Martin Tanaskovski


tagovi

Evrobasketkošarkaška reprezentacija SrbijeNenad Krstić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara